woensdag 30 mei 2012

Mama is boos

Dit is de titel van een Nederlandse film uit 1986 waarin uiteindelijk moe helemaal doordraait en al schietend rondloopt op een militaire basis.
Deze titel zou ook kunnen slaan op de avls. Immers, op het weblog van dhr. Berends, de woordvoerder/redacteur van de avls, is onder volgende zin te lezen: (ik citeer) "Het bestuur gaat kort in op de ongepaste omgangsvormen van de NVSWH richting de AVLS." (einde citaat).
Vooruit. Men is boos, alhoewel ik me niet kan voorstellen dat mevr. Eggink gewapend met wat voor wapentuig ook een evenement van de NVSWH zal bezoeken. Ik kan me eigenlijk helemaal niet voorstellen dat zij op welke wijze ook zo'n evenement met haar aanwezigheid zal opluisteren. Maar dat is een ander punt. Daarnaast is het natuurlijk hypocriesie van de bovenste plank van de avls.

Intussen heeft een lezer van dat clubblad mij bewuste artikelen toegezonden. Jawel, artikelen. Allereerst het voorwoord van voorzitter en secretaris en een vervolg-artikeltje. In het voorwoord gaat men in op uitlatingen naar aanleiding van de oprichting van de avls en geeft men aan een aantal zaken op een rijtje te zetten. Dat heb ik ook eens gedaan.

Laten we eens kort kijken wie achter de oprichting van de avls zitten. Ten eerste een aantal mensen die bij de NVSWH geroyeerd werden wegens wangedrag. Hieronder dhr. Berends/mevr. Eggink nadat hen geen medeleven betuigd werd naar aanleiding van de doodgeboren pups van Shala als gevolg van het onverantwoord inspuiten van wee-opwekkende hormonen. Hierover schreef dhr. Berends enige tijd later dat zij fouten gemaakt hadden bij de geboorte van dat nest. Hierover is al eerder uitgebreid geschreven en gediscussieerd op internet dus laat ik het hierbij.
Verder bijv. de huidige voorzitter van de avls, dhr. Dirkzwager. Hij gaf tijdens die bewuste ledenvergadering van de NVSWH toe dat hij de hele boel bij elkaar stond te liegen m.b.t. de in te dienen moties, omdat die niet van hemzelf afkomstig waren wat hij wel steeds beweerde.
Vervolgens dhr. de Bruyn en zijn echtgenote, die het noodzakelijk vonden constant met interrupties de voortgang van de vergadering te verstoren. En zo waren er nog een paar.
Dit schoot de overige aanwezige leden dusdanig in het verkeerde keelgat, dat deze mensen staande de vergadering geroyeerd werden.
Anderen betrokken bij de oprichting van de avls waren eigenaren en fokkers van Saarlooswolfhonden die nooit iets met de NVSWH te maken wilden hebben, vanwege bijv. het feit dat de NVSWH commercieel fokken afwijst.

Al spoedig werd een zgn. zwartboek opgesteld in samenwerking met de Kynologen Vakbond Nederland, nu Kynologen Verbond Nederland genaamd. De stellingen in dit zwartboek waren dusdanig belachelijk dat dit door de Raad van Beheer de prullenbak in verwezen werd. Nadat de NVSWH tekst en uitleg had gegeven bleken geen van deze aantijgingen in dit zwartboek steekhoudend, zo is mij verteld.
Daarnaast vond men het nodig een petitie op te stellen ten einde de NVSWH te dwingen haar beleid ten aanzien van de fokkerij, enz. te veranderen. Een groot deel van de ondertekenaars van deze petitie bleken ook nog eens mensen te zijn die helemaal geen Saarloooswolfhond hadden maar bijv. een Tsjechoslowaakse Wolfhond.

In de loop der tijd werd een Nederlandse fokster uit Frankrijk zo'n beetje de hemel in geprezen door een aantal mensen van de avls, waaronder dhr. Berends. Deze mevrouw is tevens een goede vriendin van de dochter van dhr. Saarloos. Sinds enige tijd maakt deze dochter deel uit van het bestuur van de avls. Dit zou geen probleem hoeven te zijn, ware het niet dat vele eigenaren van Saarlooswolfhonden van buiten de NVSWH openlijk toegeven en schrijven, dat de fokster uit Frankrijk betrokken zo niet verantwoordelijk was voor het op grote schaal inkruisen van honden van andere rassen, waaronder op grote schaal Tsjechoslowaakse Wolfhonden. Bovendien schijnt deze Franse fokster de stimulerende faktor te zijn achter de oprichting van buitenlandse verenigingen van Saarlooswolfhonden, die nooit met de NVSWH contact wilden hebben. Er schijnt nog meer aan de hand te zijn, maar dat heb ik uit tweede of derde hand, dus hou ik daar mijn mond over. Gevolg is echter wel dat het gen voor DM op grote schaal rondwaart bij de honden buiten de NVSWH.

Daarnaast is door een aantal mensen van de avls, waaronder dhr. Berends als woordvoerder/redacteur van diezelfde avls, met regelmaat geschreven dat de NVSWH vergeleken moest worden met een "enge sekte". Ik geef onmiddellijk toe, dat dhr. Berends, als journalist zijnde, deze verhaaltjes aardig wist te verpakken. Laten we dhr. Berends echter niet alle schuld in de schoenen schuiven. Deed dhr. Strijk, destijds nog enthousiast lid van de avls, daar niet van harte aan mee en is deze heer, nu via zijn vrouw betrokken bij de avls, niet nog steeds bezig op zijn eigen weblog? Waar ook de avls niets over te zeggen heeft? Zijn er niet anderen die de meest baarlijke onzin over de NVSWH de wereld in strooien? Dat blijkt namelijk ook uit gesprekken met belangstellenden die evenementen van de NVSWH bezoeken. Kampioen met dit soort uitspraken is volgens die mensen ene mevr. T. uit W. Ik kan natuurlijk niet bewijzen dat het zo is en moet dus afgaan op de mensen die dit vertellen. Maar ook nu kunnen we de avls niet verantwoordelijk houden. Maar is deze mevrouw niet lid van de avls?

Maar vooruit. Laten we al deze uitlatingen even laten voor wat ze zijn en terug gaan naar het ontstaan van de avls. Terug naar de oprichters daar achter. Mensen dus die bij de NVSWH wegens wangedrag geroyeerd zijn.
Nemen we nu eens als voorbeeld een breiclubje.
Wegens het niet houden aan de regels, het gebruik van synthetisch garen in plaats van zuiver katoen, u begrijpt wel dat ik totaal geen verstand van breien heb, en wangedrag worden een aantal breiende dames en heren uit de vereniging gezet. Deze dames en heren richten een eigen breiclubje op en geven vervolgens bij het overkoepelend orgaan van breiende huismoeders en -vaders te kennen graag te willen samen werken met de vereniging door wie ze geroyeerd zijn. Begrijpt u dan dat die vereniging daar totaal niet van gecharmeerd is en die samenwerking helemaal niet wil. Zouden ze die samenwerking wel accepteren of zien zitten dan geven ze toch te kennen, dat ze al dat wangedrag door de vingers hadden moeten zien, die mensen nooit om die reden hadden hoeven royeren, enz. Soort "kopje thee drinken" zoals een ex-burgermeester vaak deed met mensen die tegendraads waren.

In het clubblad van de avls verwijst men o.a. naar de gang van zaken rond het afgelopen Animal Event. Volgens insiders, en wederom ik moet het hebben van anderen, schijnt het toch iets anders gegaan te zijn dan de avls wil doen geloven. Het schijnt dat de avls al direct contact had opgenomen met de organisatie op het moment dat de inschrijving voor deelname geopend werd. Met andere woorden: de avls had eerder dan de NVSWH laten weten daar aanwezig te willen zijn. Uiteraard, zou je zeggen. De avls had goed gekeken naar voorgaande Animal Event en was tot de conclusie gekomen dat zij daar toch echt zich diende te profileren om in ieder geval de puppen kwijt te kunnen raken. De NVSWH kreeg in ieder geval via e-mail o.i.d. te horen dat de avls zich al aangemeld had. Uiteraard liet de NVSWH weten in elk geval niet met de avls in één ruimte, die niet eens zo groot was, met de avls te adverteren voor de Saarlooswolfhond. Dus werd door de Raad van Beheer beslist dat beide verenigingen elk op een andere dag aanwezig mochten zijn en dat de Saarlooswolfhond niet op vrijdag gepresenteerd zou worden.

In een eerder weblog schreef ik al dat het te zot voor woorden zou zijn beide verenigingen zich in de dezelfde stand te laten presenteren. Weet u nog: aan de ene wand de reclame voor de NVSWH met daarbij opgenomen dat het bij die vereniging niet nodig was de hond te laten controleren op aanwezigheid van het gen voor DM en dwerggroei en op de tegenoverliggende wand de reclame voor de avls met daarbij dat bij die vereniging wel op beide afwijkingen gecontroleerd diende te worden. Waarbij beide reclame-pamfletten ook nog eens door de Raad van Beheer waren opgesteld. Dan ga je je als bezoeker toch afvragen wat er aan de hand is en vervolgens moet de avls toegeven dat bij hun populatie die afwijkingen wel op grote schaal voorkomen. Je zou dan op zijn minst mogen verwachten dat de avls de NVSWH dankbaar zou zijn dat zij die afgang voorkomen hebben.
Bovendien, afgaande op de stambomen en afgaande op de uiterlijke kenmerken van de honden van de avls, is het toch een aanfluiting die naast een raszuivere Saarlooswolfhond van de NVSWH te zetten. Dan ga je als avls toch af als een gieter met je nep-Saarlooswolfhond. Want geeft de Raad van Beheer niet zelf toe, dat de stamboom helemaal niet bewijst dat de hond raszuiver is. Het bewijs wordt door de avls zelf geleverd. Vanuit het standpunt van de avls gezien is het echter wel begrijpelijk dat zij samen met de NVSWH in één ruimte wilden zitten. Kun je je eigen honden thuislaten en profiteren van de aanwezige honden van de  NVSWH. Val je met je look-a-likes niet door de mand.

Vraagje, hoewel het antwoord natuurlijk lang op zich laat wachten. Waarom komen de leden van de avls dan met hun zgn. Saarlooswolfhonden niet op tentoonstellingen waar Nederlandse rasspecialisten het ras keuren? Volgens mij kwamen voor de oprichting van de avls diverse van hun huidige leden regelmatig als exposant op tentoonstellingen en moesten ze met zeer grote regelmaat het onderspit delven, om het eens oneerbiedig te verwoorden. We zullen de buitenlandse keurmeesters maar buiten beschouwing laten, omdat het merendeel van die mensen nog nooit van hun leven een Saarlooswolfhond gezien heeft, maar het helaas wel mag keuren. Het is toch niet voor niets dat er steeds meer stemmen op gaan, dat de Nederlande rassen op Nederlandse tentoonstellingen gekeurd moeten worden door Nederlandse rasspecialisten.
Het viel wel op, dat een paar jaar geleden op een tentoonstelling in Nederland niemand met een Saarlooswolfhond had ingeschreven toen bleek dat de organisatie die bekende (!) Nederlandse fokster, die tevens Frans keurmeester is (!), als keurmeester had uitgenodigd. Massaal bleef men weg, zelfs de mensen die een hond van haar hadden. Dat geeft toch wel te denken.

Nog zoiets vreemds in datzelfde artikel. De NVSWH wordt ervan beschuldigd dat zij het Dogcenter jaren geleden gedwongen heeft schriftelijk vast te leggen dat de avls en de NVSWH nooit op dezelfde dag een ruimte konden reserveren bij dat Dogcenter. In de eerste plaats kan ik me niet voorstellen dat een bedrijf als het Dogcenter zich op deze wijze zou laten chanteren. Want daar komt het op neer. Zoiets blijft nooit verborgen voor de buitenwereld en dat wreekt zich zakelijk. Daarnaast is het natuurlijk te belachelijk voor woorden dat dit akkefietje plaats zou hebben gevonden toen de avls nog niet eens erkend was.
Er schijnen ook andere verhalen rond te gaan. Dhr. Berends schijnt briesend van woede de meest verwerpelijke uitlatingen gedaan te hebben toen het Dogcenter contact opnam met het secretariaat om te vragen hun ledenvergadering te verplaatsen. Op de dag van de vergadering zelf zou hij wel zijn excuses aangeboden te hebben, maar het kwaad was al geschied. Dit komt heel bekend over. Volgens een ander weblog zou hij zich ook op deze wijze misdragen te hebben jaren geleden op een tentoonstelling in Rotterdam. Zou dit alles inderdaad zo gegaan zijn, dan is dit betreffende artikel weer een mooi staaltje van je eigen straatje schoonvegen door dhr. Berends.

In ieder geval staat in dat blad van de avls nog een flagrante leugen. Men schrijft dat de NVSWH na diverse uitnodigingen helemaal niet op kwam dagen. Nee, avls. Dat is niet waar. De NVSWH heeft wel degelijk een gesprek gevoerd met de Raad van Beheer, maar niet gelijktijdig met de avls. Dat is andere koek. Of het bestuur van de NVSWH het gezegd heeft, weet ik niet. Ik wil het wel doen. De NVSWH kon niet samen met de Raad van Beheer en de avls rond één tafel zitten. Eenvoudig weg, omdat de avls geen raszuivere Saarlooswolfhonden vertegenwoordigt. Dat dat zo is, moet men ook bij de avls eens een keer toegeven. Het is in het verleden op een ander weblog al vaker geschreven, dus ik hou het alleen bij de namen van de honden die daar bij betrokken waren: Senna, Ch Rop (of Chrop), C. Z. Polonin om de eerste drie te noemen.
Laten we dan Adezz niet vergeten, die wolfhybride waarvan de eigenaar schreef dat de avls, bij monden van dhr. Berends/mevr. Eggink de drijvende kracht waren dat dier voor de fokkerij in te zetten en vervolgens als vaderhond Joepie op te geven zodat deze bastaarden stambomen zouden krijgen.
Dus avls. Doe ons een plezier. Steek de hand in eigen boezem, geef toe dat een aantal Nederlandse gezegdes en/of spreekwoorden op jullie van toepassing zijn, zoals "Wie de schoen past, .....", "Boontje komt ..... ", Wie kaatst ....." enz.

Verder: hou in hemelsnaam op met je zelf op de borst te kloppen over jullie zogenaamde betrokkenheid bij de redding van de ras Saarlooswolfhond. Want: Is het niet zo, dat bij de avls het helemaal niet noodzakelijk is je aan het fokreglement te houden? Dat fokreglement is toch alleen maar voor de uiterlijke schijn. Want schreef dhr. Berends zelf niet dat sancties geen nut zouden hebben, omdat die fokkers dan de avls de rug zouden toekeren en door zouden gaan met fokken! Dus fokt men rustig onder de vlag van de avls en zet men de ene na de andere DM-drager op de wereld.
Dankzij Saarlooswolfhondenweetjes ben ik in het bezit gekomen van die DM-gegevens en kom nu op een percentage van meer dan 50% dragers van DM onder de gecontroleerde honden en dat zijn er inmiddels meer dan 400.
In mijn vorige weblog schreef ik al over Tachunga. Dat geeft toch wel te denken, Haar honden worden naar diverse landen verkocht waar ongetwijfeld deze dieren in de fokkerij worden ingezet. Laten we eerlijk wezen, gelooft u werkelijk dat men in bijv. Frankrijk, Italie, Tsjechie, Slowakije, enz. de Saarlooswolfhonden gaat controleren op de aanwezigheid van dit gen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten