maandag 28 mei 2012

With love from R.....

Volgens mij was "From Russia with Love" ooit een titel van een James Bond film en voor zover mij bekend kwamen in die film geen Saarlooswolfhonden noch Tsjechoslowaakse Wolfhonden voor.
Waarom dan toch met deze titel beginnen?

Op een forum stelde een eigenaresse van een hond zich voor. Even voor de duidelijkheid: dat onderwerp is in het Engels geschreven aangezien mevrouw uit Rusland komt. Fotootje van haar en de hond erbij en heel trots verhalen over de hond. Niets mis mee, zult u denken. Natuurlijk niet. Een aantal lezers schreef al over leuk hondje zonder verder een stempel op dat dier te drukken. Totdat één van de lezers van dat forum de fout beging de betreffende hond te kwalificeren als een hele leuke Tsjechoslowaakse Wolfhond. Ai. De eigenaresse vond het noodzakelijk in vet gedrukte letters, dat klinkt boos, te vermelden dat de hond toch echt een Saarlooswolfhond was. Ze had er verstand van, omdat ze ook de TWH goed kende en ze had, zo bleek uit de discussie, zeer zorgvuldig de fokker in Tsjechie uitgezocht. Bovendien kwam deze fokker, volgens haar althans, als zeer betrouwbaar uit de bus.

Wel beste lezers, hier is een nobele taak voor de fam. Berends-Eggink weggelegd. Gaat bij de gemiddelde Nederlander de kennis van het Russische niet verder dan "Da" of "Njet", de fam. B-E zou toch iets meer van die taal moeten weten. Tenslotte komt een schoondochter van hen daar vandaan en wat is nou leuker voor zo'n meisje dan dat je in je eigen taal, enigszins, kunt communiceren met je schoonouders.
Daarnaast als vertegenwoordigers en zelfbenoemde specialisten op Saarlooswolfhonden gebied, oh nee, volgens de posterijen wolven, kun je die trotse mevrouw toch wel duidelijk maken dat ze beduveld is met haar hondje. Het is helemaal geen Saarlooswolfhond maar een Tsjechoslowaakse Wolfhond of een kruising. Probeert u maar eens een foto van die hond tevoorschijn te halen. Niet zo moeilijk, omdat hij ook in de database van de avls staat. Kennelnaam Miraja.
Pak de rasstandaard erbij, kijk goed naar de foto en krab vervolgens langdurig achter de oren. In niets heeft deze hond ook maar iets met een Saarlooswolfhond te maken.
Als er ook maar één persoon durft te vertellen, dat het best een leuke SWH is, kunt u die persoon, uit mijn naam, vertellen dat hij/zij van de eerste beste leugen nog niet gebarsten is en totaal geen verstand heeft van Saarlooswolfhonden.

Dus fam. B-E. Omdat het schrijven van een kynologisch doorwrocht artikel in het Russisch iets anders is dan het voeren van een familie-gesprekje zet u uw bezwaren tegen de kwalificatie van deze hond in het Nederlands op papier, vraagt uw schoondochter dat in duidelijk Russich om te zetten en breng deze mevrouw met beide benen op de grond. "Spasibo of Spasiba" zullen we maar zeggen.
Ook als u naar de afstamming van bedoelde hond kijkt, kunt u eigenlijk al direct zeggen dat er geen barst van de raszuiverheid klopt. Het stinkt aan alle kanten naar ingekruiste andere rassen, maar dat is voor de oplettende lezer uiteraard geen verrassing meer.

Naar aanleiding van deze foto alleen al moet u de NVSWH gelijk geven wanneer gesteld wordt dat er buiten de NVSWH geen raszuivere Saarlooswolfhond rondloopt. En gelijk met deze foto wordt duidelijk aangegeven dat het niet nodig honden van andere rassen in te kruisen om een bredere genenpool te krijgen. Die is er al: Saarlooswolfhonden, Tsjechoslowaakse Wolfhonden, Alaskan Malamutes, enz. enz. Eén grote grabbelton.
Het is jammer voor het ras dat door dit soort kruisingen de naam Saarlooswolfhond te grabbel gegooid is door liedens die dankzij frauduleus handelen zoveel mogelijk geld willen en wilden verdienen.

Even een kleine zijstap. Geld verdienen. Gelezen op de website van een Franse fokster dat bij haar de SWH puppen 1350 euro moeten kosten. Volgens mij zijn zij ook nog niet eens getest op erfelijke afwijkingen, dus het blijft een gok. Koop dan liever een aantal staatsloten, heb je in elk geval nog kans op een klein voordeeltje.

De tweede R in dit verhaal staat voor Raad van Beheer.
Afgelopen donderdag dan die veel besproken vergadering. Het was toch ergens te verwachten dat de voorstellen allemaal aangenomen zouden worden. Jammer genoeg is nog niet bekend gemaakt hoe er gestemd is en of voorstellen cq. voornemens van de Raad aangepast moesten worden. Dit kan dus inhouden dat u als eigenaar van de hond betaalt voor afname en opslag van het DNA-materiaal en dat de Raad vervolgens zich het eigendom toe-eigent. Dit gaat dus ook inhouden, dat bijv. de NVSWH dankzij de avls gedwongen wordt te testen op een erfelijke aandoening die bij de NVSWH niet voorkomt maar bij de avls wel. Een kromme redenering en ongelooflijk dat de Raad hiermee akkoord gaat.

Heeft de Raad niet ooit eens geschreven dat bij haar de bewijsplicht ligt als bij een ras een aandoening vermoed wordt terwijl de betreffende rasverening dit ontkent. Dus Raad van Beheer wat let u! Selecteer een aantal Saarlooswolfhonden van de NVSWH, laat op uw kosten deze honden testen op het voorkomen van het Dwerggroei gen en erken, wanneer dit gen niet wordt aangetroffen dat er inderdaad sprake is van twee gescheiden populaties, zoals dhr. Windig al heeft geopenbaard. Erken vervolgens dat de populatie van de NVSWH niet behept is met dat dwerggroei gen en erken dat de populatie buiten de NVSWH derhalve niet raszuiver is en dat daar vele honderden honden ten onrechte een stamboom als zijnde Saarlooswolfhond hebben.
Daarmee doet u recht aan de mening van de NVSWH, geeft u toe dat de door de NVSWH geleverde bewijzen meer dan voldoende zijn en dat er bij de Raad van Beheer gedurende vele jaren een smerig spelletje gespeeld is over de rug van de Saarlooswolfhond.

Dit veroorzaakt dan wel een tsunami aan rechtszaken of klachten bij het tuchtcollege. De eigenaren van deze pseudo-saarlooswolfhonden, de look-a-likes, zullen massaal een klacht indienen tegen de Raad omdat zij voor veel geld, met medeweten van diezelfde Raad een bastaard hebben gekocht. Voor de tweede keer in een aantal jaren staat de Raad dan aan de rand van het faillisement, vanwege de ge-eiste schadevergoedingen en kan het volgende megalomane ICT-project de ijskast in. Jawel, tweede maal bijna faillisement voor de oplettende lezer. Bij de eerste keer scheen door een inmiddels ex-medewerker van de Raad, al vele jaren nauw betrokken bij Gen Counceling, op grote schaal geld van de Raad besteed te zijn aan een privé speeltje. Daarbij nog eens het huidige ICT-gebeuren en de Raad werd bijna gedwongen haar panden van de hand te doen.

Intussen is wat meer duidelijk geworden over afgelopen donderdag.
Het lijkt er dus op alsof iedereen akkoord gegaan is met de stelling van de Raad dat zij eigenaar wordt van het afgenomen en/of nog af te nemen materiaal voor DNA-onderzoek. U betaalt, de Raad bepaalt. Belachelijk.

Het is in elk geval duidelijk geworden, dat er op het gebied van afstammingsonderzoek, enz. nog veel werk verricht moet worden alvorens er een concreet plan op tafel ligt. Zo stuurde mevr. Eggink eerder nog een e-mail naar haar mede-werkgroep lid mevr. Roest met daarin een aantal vragen en krijgt zij van diezelfde mevr. Roest per omgaande antwoord dat zij op een aantal vragen geen antwoord kan geven omdat zij dat niet weet. Maar dat waren toch echt zaken die in die werkgroep al lang behandeld hadden moeten zijn. Met andere woorden: mevr. Eggink geeft duidelijk toe dat zij en haar mede-commissieleden niet nagedacht hadden. Dat was bij velen al bekend, maar als je geen verstand hebt van fokken of gezondheid kan je ook niet anders verwachten.Ook in dit geval komt een Nederlandse ziekte naar boven: "Het wiel opnieuw uitvinden". Neem toch dat Belgische protocol voor afstammingsonderzoek over en pas dat eventueel aan de Nederlandse situatie aan.

Verder schrijft mevr. Eggink n.a.v. deze vergadering bijna triomfantelijk op het forum van de avls: "kijken met welke ogen de Raad ons plan van aanpak “Waarborg voor een gezonde Saarlooswolfhond” bekijkt". Wat een zelfoverschatting spreekt hier uit.

Misschien moet de avls eerst eens contact opnemen met een fokster uit Duitsland, geen lid van de avls dat moge duidelijke zijn, maar wel iemand die behoorlijk op de vingers getikt moet worden. Ongelooflijk hoe dit mens van Tachunga de fokkerij bedrijft. Het ware te hopen dat de VDH van in ieder geval dat R-nest de stambomen intrekt. Fokken met een lijdster DM, te weten Myra Beothuk Tachunga. Nota bene een zelf gefokte hond. Hoe verdorven kan iemand zijn. De FCI schrijft toch duidelijk in haar reglementen dat het niet toegestaan is met zieke honden te fokken en de VDH is toch lid van diezelfde FCI. Maar ja, we weten allemaal al hoe de VDH aankijkt tegen de SWH. Bastaarden een stamboompje geven waarna diezelfde bastaard op de lijst van dekreuen komt te staan (Anakin voor wie het nog niet begrepen heeft).

Voor alle duidelijkheid: totaal geboren in haar (Tachunga's)  Q-, R- en S-nesten 17 honden waarvan 15 dragers DM. Wordt het dan niet eens tijd dat de avls zich daarmee bezig gaat houden als ze zo willen opkomen voor de gezondheid van de Saarlooswolfhond. Hoeven ze zich voor een keertje niet druk te maken over het beleid bij de NVSWH of de gezondheid van de populatie van de leden van de NVSWH. Maar ja, dat wordt natuurlijk weer te moeilijk. Stug blijven volhouden dat ook bij de NVSWH het gen voor dwerggroei voorkomt is makkelijker, ook al zijn daar tot nu toe nog steeds geen bewijzen voor geleverd. En omdat het gen voor DM niet bij de populatie van de NVSWH voorkomt, is de bestaande test opeens niet geldig voor deze honden! Met excuses voor deze laatste zinnen, omdat ik hierbij toch weer in herhaling treed. Soms ontkom je daar echter niet aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten