maandag 7 mei 2012

Animal Event

Afgelopen weekend heeft "Animal Event" plaatsgevonden. Zelf ben ik niet aanwezig geweest, dus moet ik het doen met de verhalen die ik gehoord heb.

De NVSWH was dus op zaterdag aanwezig en de avls op zondag. Op vrijdag derhalve geen rasvereniging aanwezig. De Raad heeft aldus besloten omdat zij de ruimte beschikbaar stellen waar de rasverenigingen zich aan het publiek kunnen presenteren. Met andere woorden: had er een derde SWH vereniging erkend geweest, dan had ook op vrijdag het publiek kunnen genieten van de Saarlooswolfhond. Uiteraard afhankelijk vanuit welke populatie die honden zouden stammen.
Beetje heel erg vreemd allemaal.

Oké, dit keer dus slechts 2 rasverenigingen. Hoe gaat dat volgend jaar? Stel dat er dan van één ras 5 verenigingen zich willen aanmelden. Niet zo'n vreemd idee, gelet op het aantal nieuwe rasverenigingen dat er steeds weer bijkomt. Stel nu ook dat al die nieuwe rasverenigingen niet met elkaar willen en kunnen samenwerken. Geen vreemde gedachte, toch? Anders hoef je geen nieuwe vereniging op te richten lijkt mij. Hoe gaat de Raad dat dan oplossen? Gaat Animal Event dan een week duren? Gaat de Raad toestaan dat meer verenigingen per dag zich mogen presenteren in een stand? Kijk, in één stand meerdere rasverenigingen zich laten ophouden is geen werkbare situatie. Sterker nog, ondenkbaar. Dus .....! Het hondendorp wordt uitgebreid, de diverse vertegenwoordigers van hetzelfde ras worden uit elkaar gehouden in aparte stands en iedereen is gelukkig. Nee dus. Het schijnt ook zo te zijn, dat men zich niet alleen in een ring in het hondendorp (Eukaneuba-ring) moet presenteren, maar ook moeten alle rassen zich gelijktijdig presenteren in een hele grote ring. Een keurmeester vertelt daar dan iets over het ras. Voor dit praatje moet iedere rasvereniging een stuk tekst inleveren.

Tja. Hoe los je dat op? Even hypotetisch bekeken.
De NVSWH levert een stuk tekst waaruit blijkt wat de geschiedenis van het ras is. Wat beoogde Leendert Saarloos, waar werden in zijn tijd de honden voor gebruikt en waarom werd in de loop van de jaren steeds meer duidelijk dat dat gebruik niet langer haalbaar was. Hoe staat de NVSWH tegenover de fokkerij, welke gezondheidsonderzoeken verlangt men van tenminste de honden die voor de fokkerij worden ingezet en nog belangrijker, welke erfelijke aandoeningen kent men binnen de populatie. Duidelijk toch. Zeker voor het publiek.
Ik hoor u al zuchten of brommen of wat u in een dergelijke situatie doet. Inderdaad. Nu komt het verhaal van de andere vereniging. Ook zij gaan in op de ontstaansgeschiedenis van het ras, wat het publiek dus al gehoord heeft en derhalve overbodig is. Net zoals het aanhalen waar de honden voor gebruikt werden en hoe 'succesvol' ze waren? Al verteld. Maar dan komt het. Dan moet men met de billen bloot. Dan wordt verteld welke erfelijke afwijkingen binnen het ras voorkomen en wat men daaraan doet of denkt te moeten gaan doen.
Twee afwijkende verhalen over hetzelfde ras. Duidelijk voor het publiek? Nou, nee. En deze zelfde situatie zal zich voordoen in die kleine rassen-ring in het hondendorp wanneer de verenigingen afzonderlijk zich aan het publiek kunnen presenteren.

En dit alles wordt in de hand gewerkt door de Raad van Beheer, die, volgens een stuk op 'Saarlooswolfhondenweetjes' achter de schermen actief bezig geweest moet zijn voor de verplichte erkenning van tweede verenigingen per ras. Hoe denkt de Raad hiermee in de toekomst om te gaan?

Ook op een andere manier had het een vreemde situatie opgeleverd wanneer toch beide verenigingen gelijktijdig zich hadden gepresenteerd in een en dezelfde stand. Aan de wand van elke stand hing nl. een door de Raad van Beheer opgestelde tekst over het ras dat zich daar presenteerde. Niet alleen beknopt iets over het ontstaan, maar ook over karakter, gezondheid, gebruik, enz. Wat bleek, zo kreeg ik te horen, zaterdag hing die tekst in de stand met daarop de naam van de rasvereniging "Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden" vermeld, maar de tekst van de avls lag onder het kleed op de tafel. Daarop stond dat de honden onder meer getest werden op de aanwezigheid van Dwerggroei gen en DM-gen. Maar dit stond niet op dat pamflet van de NVSWH. Dat roept vragen op bij het publiek.

Weer hypotetisch bekeken.
Aan de ene wand hangt het pamflet van de Raad over de NVSWH en aan de wand daar tegenover hangt eenzelfde pamflet maar dan over de avls. Ziet u het voor u? Rechts geen erfelijke aandoeningen, links wel. Dan kunnen de vertegenwoordigers van de NVSWH naar alle eerlijkheid verkondigen dat die aandoeningen bij hun populatie niet voorkomen en gelijktijdig moet de avls vertellen dat hun populatie, om het zo maar even uit te drukken, stijf staat van dragers en lijders aan die aandoeningen.
Tja. Dan sta je nu gigantisch voor aap, met je mond vol tanden is te zacht uitgedrukt. Dan is het natuurlijk niet mogelijk als avls'er je koopwaar goed aan de man te brengen, dan blijf je met je puppen zitten en kan je over een paar maanden als een echte ondernemer doodleuk verklaren dat je nog wel een aantal puppen op de plank hebt liggen. Magazijnvoorraad, of zo iets. Vervolgens natuurlijk tweemaal per jaar uitverkoop want de volgende levering puppen is onderweg. Opruimen dus die ouwe voorraad.

De eventuele liefhebber keert zich op zo'n moment natuurlijk gelijk naar de NVSWH vertegenwoordigers voor meer informatie, enz. Het is al eerder geschreven. Voor de wet staat een hond gelijk aan een koelkast. Koopt u een koelkast met een gebrek, het koelen werkt bijv. niet zo goed. Ach, wat maakt het uit, zolang hij maar niet verwarmt!

En de avls kan in zo'n situatie niet eens boos worden. Want laten we eerlijk zijn. Niemand van de avls heeft tot op heden kunnen bewijzen uit welke kruisingen dwergen geboren zijn bij de NVSWH of bij welke honden het bewijs geleverd is dat zij lijder zijn aan DM.
Alleen iemand uit Zeeland verkondigt dat zijn hond zeker en vast DM gehad moet hebben. Maar die persoon kun je niet serieus nemen. Volgens hem heeft zijn hond of hebben zijn honden zo'n beetje alle bekende en onbekende ziektes en aandoeningen gehad die je je maar bij honden kunt indenken. Bewijs daarvoor heeft hij niet, maar het bekt leuk. Althans vindt hijzelf.

In elk geval is het de avls onmogelijk dat bewijs te leveren, aangezien bij de NVSWH nog nooit een dwerg geboren is. Zelfs de uitspraak van de huidige secretaris van de avls dat bij de NVSWH sprake is van een ander gen voor DM en dat dat gen nog niet gevonden is, snijdt geen hout. Er is nog nooit een hond aangetroffen bij de NVSWH met de klinische verschijnselen van DM. Het is toch van de zotte een hond van boven de 12 jaar het etiket DM-lijder op te plakken, als hij vanwege zijn leeftijd wat strammer gaat lopen.

Maar goed. Zou de NVSWH in het onwaarschijnlijke geval toch ingestemd hebben met het gelijktijdig bemannen van die stand met de avls-vertegenwoordigers, dan had dit scenario werkelijkheid geworden. En dat is dan door de avls zelf over zich afgeroepen.

Een en ander schijnt dit weekend al duidelijk gemaakt te zijn. Volgens wat mij verteld is, zijn er een aantal Tsjechoslowaakse Wolfhonden aan het publiek vertoond. Men had 's morgen de tekst ingeleverd die de keurmeester mocht voorlezen bij de presentatie van het ras in de grote ring. Wat bleek? Het ras is kerngezond, er komen geen afwijkingen voor, enz. Maar ..... hoe is het dan te verklaren dat er van de vier getoonde TWH's 2 lijder waren van dwerggroei? De betreffende keurmeester ging er vanuit, zo werd mij verteld, dat het puppen waren. Alleen ..... beide dwergen waren al 2 jaar oud. Hoe belazer je dus de hele boel? Nou zo dus.

In elke geval, werd mij verteld, heerste er een heel gezellige stemming bij de aanwezige NVSWH-leden. De belangstellenden die de regen trotseerden zagen tot hun grote verbazing 9 Saarlooswolfhonden op een kluitje, reuen en teven door elkaar, in die stand liggen om te voorkomen dat ze nat werden. Een duidelijker voorbeeld van een sociale inborst kan niet gegeven worden.

Naar aanleiding van een situatie in de stand van de NVSWH op de "Dag van het Levend Erfgoed" van 2011 vond een avls-lid het destijds noodzakelijk op zijn eigen weblog een sneer uit te delen richting de NVSWH. Volgens zijn waarneming was het nog net geen 'haat en nijd' in de stand van de NVSWH, getuige ook een foto die hij meende te moeten plaatsen. Het is te hopen, dat hij zaterdag iets beter uit zijn doppen heeft gekeken. Want dat hij daar aanwezig was bleek wel uit zijn weblog. Ik hoop voor hem dat hij ook die dag vele foto's van de honden van de NVSWH-leden heeft gemaakt, Kan hij die op zijn gemak eens vergelijken met de zgn. Saarlooswolfhonden, beter bekend als look-a-like's, die de avls zegt te vertegenwoordigen. Wellicht dat hij daar wijzer van wordt en tot de ontdekking komt, dat er toch een wereld van verschil zit tussen beide populaties. Trouwens, een mooi voorbeeld heeft hij al in huis en ook nog onlangs laten dekken. Ja, die bekende Saarpoedel of Poedelsaar of Saarlodoedel, verzint u ook nog een paar namen voor dit dier, genaamd Fura. Ja, van diezelfde eigenaar die zo zorgvuldig zijn tweede Saarlooswolfhond heeft uitgezocht, tenslotte heeft hij vele duizenden kilometers daarvoor gereden, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat dat fantastische fokproduct drager is van het dwerggroei gen en cataract heeft. Het wordt steeds pijnlijker. Volgens hem was de presentatrice in de kleine (Eukaneuba-ring) verwonderd over de aaibaarheid van de honden van de avls. Hoe is dat mogelijk. Hij heeft haar duidelijk op de foto gezet en zij heeft jarenlang ringtraining gegeven aan Saarlooswolfhonden. Dus zij kent dit ras vrij goed vanuit die ervaring. Zij is geen keurmeester van dit ras, wel van andere rassen. Geen sprookjes vertellen dus.

Terug naar het onderwerp. Ik vraag me daarom af wat er volgend jaar gaat gebeuren. Waarom hebben de verenigingen die voorgaande jaren zo nadrukkelijk hun ras getoond en gepromoot hebben dit jaar niet aanwezig? Ook vanwege die door de Raad opgelegde beperkingen? Ik zou juist de Raad voor het blok zetten. Volgende editie van Animal Event massaal inschrijven als rasvereniging. Ook al schrijven er meerdere verenigingen per ras in. Gewoon doen. Kijken wat er gebeurt. Dan moet de Raad maar beslissen het hele hondendorp uit te breiden, zodat alle verenigingen de kans krijgen zich elke dag te presenteren. Laat het publiek dan maar beslissen. Zo niet? Prima. Helemaal niet meer inschrijven. Dan is het publiek de dupe en ziet alleen maar paarden of wat pluimvee, om maar wat te noemen.De Raad moet niet gaan zeuren over de kosten van zo'n evenement. Per slot van rekening moet iedere erkende vereniging per jaar per lid een x-bedrag aan de Raad over maken. Daar mag vanuit de Raad best wel iets tegenover staan. Dan gaan de ICT-wensen maar de ijskast in. Het hele huidige ICT-gebeuren is toch al een aanfluiting. Gigantische geldverspilling voor iets wat voor geen meter werkt, en dan doel ik vooral op de "online stamboom database"  die tot voor een aantal jaren te benaderen was. Dankzij een ICT-aanpassing, voor zover mij bekend, kon deze database niet meer benaderd worden. Weer een paar ton (guldens toen nog) weggegooid. En dit wil de Raad verder uitbouwen door gezondheidsgegevens daarin op te nemen? Als dit in het bedrijfsleven een bepaalde firma zou overkomen, werd het binnen de kortst mogelijke tijd failliet verklaard of de RVC zou de leiding er met gezwinde spoed uitschoppen.
Misschien iets voor de aangesloten rasverenigingen om te overwegen. Het bestuur van de Raad zit er tenslotte bij de gratie van de aangesloten verenigingen, hoewel ze zelf mogelijk andere ideeën heeft. Trouwens, de aangesloten verenigingen hebben als lid van de Raad toch ook de mogelijkheid dit hele gedoe rond Animal Event beter te stroomlijnen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten