donderdag 24 mei 2012

ALV en Dag van de Hond

Afgelopen zondag, 20 mei, werd voor de tweede maal de "Dag van de Hond" georganiseerd. Verschillende rasverenigingen en kynologenclubs organiseerden een bedrijvigheid rond de hond. Toevallig vond ook deze dag de clubmatch van de NVSWH plaats.

Voor zover ik begrepen heb, was er de nodige belangstelling voor dit bijzondere ras. Ik heb geen idee hoe de geïnteresseerden deze dag ervaren hebben, daar heb ik (nog) niets over gehoord. Maar de NVSWH kennende zal men niet teleurgesteld zijn over de getoonde honden en de uitgebreide rasinformatie die verstrekt wordt/werd. Men zou hooguit teleurgesteld kunnen zijn over het aantal getoonde honden. Ook hier heeft duidelijk de recessie toegeslagen. Net als op andere tentoonstellingen in het land waren er minder inschrijvingen. Toch moeten we hier niet al te dramatisch over doen. Er zijn verenigingen die Kampioensclubmatches organiseren en blij zijn dat zij 25 inschrijvingen hebben terwijl de meeste van die verenigingen vele malen groter zijn dan de NVSWH. In ieder geval heeft de NVSWH weer een visitekaartje afgegeven.

Dit laatste kunnen we niet zeggen van de avls. Ondanks dat deze vereniging pretendeert alle Saarlooswolfhonden te vertegenwoordigen en ondanks dat deze vereniging alle mogelijke moeite doet op alle mogelijke evenementen zich te presenteren, had men niet de moeite genomen iets te organiseren voor deze "Dag van de Hond". De avls had daarentegen besloten deze dag, 20 mei dus, haar alv te houden. Voor de duidelijkheid een alv is over het algemeen officieel uitsluitend toegankelijk voor leden van de betreffende vereniging en eventueel wat introduceés, waarvan de laatsten uiteraard geen stemrecht hebben, Gelukkig voor de avls, nee, dit klopt niet helemaal. Gelukkig voor de NVSWH werd de avls genoodzaakt haar alv te verplaatsen naar zaterdag 19 mei.

Nu kan ik me met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat ook maar één vereniging een alv bestempelt als interessant voor belangstellenden in een bepaald ras, maar het geeft wel te denken dat dhr. Berends op zijn weblog uitgebreid reclame maakt voor deze "Dag van de Hond" terwijl de avls er totaal niets aan doet. Niets presenteren aan het grote publiek. Daar zal dus wel een visie achter zitten. Bijvoorbeeld op bezoek gaan bij een andere vereniging waar men laat zien dat de Tsjechoslowaakse Wolfhond een echte werkhond is, in tegenstelling tot de Saarlooswolfhond. Vooruit, ook op deze manier kun je je als woordvoerder of bestuurder, herstel ex-bestuurder van een rasvereniging profileren op de "Dag van de Hond". Het is weer eens wat ander, maar of je de aandacht trekt is een tweede.

Of de avls blij geweest is dat zij hun alv dienden te verplaatsen is niet bekend. Dhr. Berends kennende zal hij persoonlijk dit zeker niet geweest zijn. Ik hoop voor alle betrokkenen dat hij zich in heeft weten te houden.

Ook de leden van de avls hebben zich tijdens deze alv massaal ingehouden. De gepubliceerde foto geeft duidelijk weer dat ook bij de avls het echte verenigingsleven en de ware verenigingsbelevenis heeft toegeslagen. Zo te tellen waren er, inclusief uiteraard bestuur, een kleine 26 leden aanwezig. Reglementair aftredend was mevr. Eggink, nu dus ex-secretaris. Uiteraard werd zij door haar echtgenoot, dhr. Berends, ruim in het zonnetje gezet. Stel je voor dat hij dat niet gedaan had, dan waren de rapen gaar geweest in huize Berends. Voor hetzelfde geld echter vinden beiden dat een spannend spelletje, maar dan dient dit weblog een heel andere kant op te gaan en daar pas ik voor. Dus mevr. Eggink werd voor haar werkzaamheden beloond met een fraai boeket. Maar waar waren dan die andere meer dan honderd leden van de avls. Vonden zij dan niet dat mevr. Eggink haar best gedaan had of waren zij massaal blij van haar verlost te zijn? Dat is natuurlijk ook mogelijk. Alleen voor deze leden die dit laatste standpunt huldigen heb ik toch een droeve mededeling. Mevr. Eggink blijft actief binnen een werkgroep van de Raad van Beheer.

Of men hier blij mee moet zijn, waag ik te betwijfelen. In mijn vorige weblog schreef ik al iets over onder meer dat DNA-gebeuren. Mevr. Eggink zou hierachter de drijvende kracht zijn. Tenminste dat schreef haar (v)echtgenoot toch? En dan toch bezwaren indienen tegen deze regeling! Zoals geschreven, dan doe je toch iets niet goed. Moeten we haar dan zien als de "drijvende kracht" of wordt het "afdrijvende kracht"?

Het blijft daarom interessant waarom de leden van de avls massaal verstek lieten gaan deze alv. Het kan ook te maken hebben, dat beide Marianne's (zoals dhr. Berends schreef) een presentatie hielden. Beide Marianne's? Hoort daarbij ook mevr. M. Stoop? Volgens Saarlooswolfhondenweetjes is dat toch die mevr. die afgestudeerd is in de genetica, al twee of nu misschien 3 jaar een SWH heeft en weet te verklaren dat alle Saarlooswolfhonden geboren tussen 2000 en 2010 identieke tweelingen zijn? Ondanks die bewezen ingekruiste honden van andere rassen! Die Marianne? Tja, dan kan ik me voorstellen dat daar geen hond of geen lid van de avls naar komt luisteren. Tenminste, ik neem aan dat ook bij de avls leden zijn die iets meer nadenken en wat kritischer zijn dan anderen. Dus, niets voor zoete koek aannemen.

Of was men op de hoogte van de presentatie die de scheidende secretaris Marianne zou houden. Welke presentatie blijft voor de niet-aanwezigen in het duister gehuld. Ja, dan kan ik me voorstellen dat men daarin niet geïnteresseerd was omdat men natuurlijk weer dezelfde argumenten te horen zou krijgen die al sinds jaar en dag rond gebazuind worden, zonder dat men van de hoed en de rand weet. Of zoals een oud Chinees spreekwoord zegt: "Als Marianne presenteert, wordt belangstelling geweerd"

Hoe het ook zij, de toon was gezet en de leden hebben overduidelijk laten merken dat men binnen de avls minder euforisch is over het kynologisch SWH gebeuren dan sommigen willen doen geloven.
Intussen plaatst dhr. Berends vol trots op zijn eigen weblog een envelop geadresseerd aan de "wolvenfamilie Eggink". Oei. Eggink! Waar blijft de naam Berends? Vooruit, emancipatie zullen we maar denken. In ieder geval weet ook de postbode al de wolven te vinden!
Gatverderrie. Het zijn honden en geen wolven. Maar ja, op deze manier maak je wel vrienden. Wolvenfamilie! Het lijkt erop alsof deze brief is verzonden door een paar kinderen en die kun je deze vergissing niet kwalijk nemen. Ik ben er ook zeker van, dat dhr. Berends zich op zijn allervriendelijkst zal opstellen. Het zijn tenslotte geen volwassenen. Want die behandel je vriendelijk zolang je ze nodig hebt en zolang ze jou aardig vinden. Op het moment dat er tegengestelde gevoelens naar boven komen, moet je je bergen. Dan komt de ware aard van dhr. Berends naar boven. Hel en verdoemenis zijn je deel, dat heeft de praktijk al uitgewezen. Vraag het de leden van de NVSWH maar. Zou dit dan mogelijk de reden zijn, dat zo weinig leden van de avls de ledenvergadering bezochten. Weer die tirade van dhr. Berends richting de NVSWH, zoals iedere voorgaande bijeenkomst? Of zoals onze grote vriend, die oude Chinees Shie Tsju, nee nee niet Shih Tzu, hoewel de uitspraak nagenoeg gelijk is, want dat is een hondenras en die kun je toch niet vergelijken met een filosoof,  al wist te verwoorden: "Zodra Johan gaat praten, zullen de aanwezigen de zaal verlaten".

Tja, daar sta je dan als woordvoerder van een rasvereniging die zich tracht te profileren als de enige vereniging die het beste voor heeft met de Saarlooswolfhond. Wat een blamage.

Van de ene vergadering ga je ongemerkt over in de andere. Wat zal vanavond brengen? Een deel van Nederland zal op het puntje van de stoel zitten vanwege het Eurovisie Songfestival, een ander deel zit gespannen te wachten op de uitslag van de bijeenkomst met de Raad.
Hoe zullen de verenigingen reageren op alle voorstellen van de Raad en hoe zal Marianne, ja ik weet het je ontkomt er niet aan, haar bezwaren te berde brengen tegen een regeling die ze zelf (mede) ontworpen heeft? Ik hoop dat we hier snel wat over te horen krijgen.
En voor de Francofielen onder de lezers: gelukkig heeft Frankrijk een andere Marianne als symbool gekozen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten