maandag 30 april 2012

Fokken of vermeerderen

De schrijfster, volgens 'deskundigen' schrijvers, van Saarlooswolfhondenweetjes had/hadden er al eens naar verwezen. De fokkerij buiten de NVSWH. De laatste tijd wordt het weer actueel. De ene dekking heeft nog niet plaatsgevonden of de andere wordt al weer aangekondigd.
Dit heeft niets meer met fokken te maken. Het is simpelweg vermeerderen. Vermeerderen ook omdat er doodleuk met regelmaat honden worden ingezet die drager zijn van een erfelijke aandoening en dan vooral dragers van het dwerggroei gen en/of DM-gen en tegenwoordig ook lijders aan dystichiasis. Je kunt niet stellen dat in dit geval sprake is van een visie. Doodleuk worden dekkingen aangekondigd die niet voldoen aan het fokreglement van de avls. Zelfs de mede-redacteur van de avls bezondigt zich hieraan. Fokken met honden die niet aan de vereiste gezondheidsonderzoeken hebben voldaan of het gebruik van een reu meer dan eenmaal binnen een zekere periode. Dat dit allemaal mogelijk is, komt doordat de avls toch geen sancties zet op dit soort kruisingen. Zoals al eens verkondigd werd: "Dan lopen ze weg bij de avls en fokken gewoon verder". Nou en? Waarom heb je dan een fokreglement?

Duidelijker gesteld, waarom heb je een reglement? Veel Saarlooswolfhondeigenaren en fokkers, aangesloten bij de avls, wilden in het verleden niets met de NVSWH te maken hebben, omdat zij zich niet wilden houden aan de regels, lees reglementen, van die NVSWH. Maar dat is toch waar een organisatie, vereniging en dergelijke, op draait. Regels en reglementen zijn er om nageleefd te worden, zodat duidelijkheid geschapen wordt.

Het wordt dus alsmaar duidelijker dat bij de avls de reglementen er alleen zijn om de Raad van Beheer zoet te houden: "Zie maar Raad, wij hebben reglementen zoals u van ons verlangde toen wij om erkenning vroegen. Maar beste Raad, wij willen helemaal niet dat onze leden zich aan die reglementen houden, omdat ze anders het lidmaatschap gaan opzeggen. Onze leden mogen doen en laten wat zij willen, vooral rond de fokkerij. Wij zijn absoluut niet van plan onze leden erop te wijzen dat men zich aan regels dient te houden"
Wel nee, stel je voor dat we ook hiervoor nog een commissie in het leven moeten roepen die dwarsliggende leden de wacht moet aanzeggen. Wie moet in die commissie zitting nemen? De huidige secretaris? Nee, die heeft boter op haar hoofd als je tenminste alle berichten rond die beruchte dekking Adezz x Mithera moet geloven. De mede-redacteur van de nieuwsbrief? Nee, ook die houdt zich niet aan de regels. Zegt u het maar. Duidelijk is in ieder geval dat dhr. Berends gelijk krijgt met zijn opmerking: "Het fokbeleid is geen star beleid". Regelmatig organiseert de avls fokkersbijeenkomsten. Aan de hand hiervan wordt ook regelmatig het fokbeleid aangepast. Waarom eigenlijk, als dat fokbeleid toch niet opgevolgd hoeft te worden. Dan hoef je ook dat fokreglement niet meer aan te passen.

Hoewel men bij de avls ageert tegen het beleid van de NVSWH dat men lid van de vereniging dient te zijn om in aanmerking te kunnen komen voor een pup is het ook bij de avls toch de bedoeling, beleid mag ik niet meer gebruiken omdat er bij de avls geen beleid is, puppen eerst aan de eigen leden aan te bieden alvorens ze in de openbare verkoop te gooien.

In ieder geval zijn er al weer de nodige puppen geboren bij de avls. Jammer genoeg heeft een van de fokkers zich al weer van de slechte kant laten kennen. Juist ja, die waar een jong hondje in een vochtige kennel het elektrasnoertje van een kachel doorbeet. Ja, die hond die de volgende morgen dood gevonden werd. Waarom slechte kant, zult u vragen. Nou, in mijn ogen dan. De teef had een zestal puppen op de wereld gezet. Aan de teef is, tenminste als je je verdiept hebt in de materie rond de geboorte, toch te zien dat er nog een aantal puppen geboren moeten worden. Maar nee, deze mensen gaan gewoon naar bed en laten de teef zonder toezicht in de werpkist. Tja, dan wordt je de volgende morgen verrast als er nog 2 puppen geboren blijken te zijn. Deze zelfde ongeïnteresseerdheid is, nogmaals volgens mij, ook verantwoordelijk voor het feit dat de moederhond op een pup is gaan liggen, die daardoor kwam te overlijden. Als je als fokker je verantwoordelijkheden neemt, blijf je bij de werpkist en hou je alles in de gaten. Je kunt dan tijdig ingrijpen en als blijkt dat een pup inderdaad iets mankeert, laat je een dierenarts komen. En kom niet aan met de smoes, dat de Saarlooswolfhond nog een natuurlijk ras is op dit gebied. Nee, ook in de natuur verlopen bevallingen niet zonder problemen. Maar in ons geval, als teven-eigenaar, hebben we de plicht toe te zien op een goed verloop van een bevalling. Trouwens, we hebben in het verleden meegemaakt wat er gebeurt als je stelt dat ons ras een natuurlijk ras is. Vraag maar aan het secretaris-echtpaar. Die hebben aan den lijve ondervonden wat het waard is wanneer je je dierenarts gelooft wanneer die met zo'n opmerking komt, blind vaart op zijn woorden terwijl hij het ras totaal niet kende en vervolgens alle adviezen van de NVSWH, waar ze toen nog lid van waren, in de wind sloegen. Dat je daarna, om je eigen falen te verdoezelen, diezelfde NVSWH als kwade genius gaat zien zegt voldoende.
Laten we in ieder geval hopen, dat deze puppen voorlopig in huiselijke kring, zoals dat zo mooi heet, opgroeien. Ik vermoed echter dat ze, zodra ze kunnen lopen en zelfstandig eten, buiten in de kennel weggestopt worden. Baasjes moeten weer werken de hele dag. Tja, als je dan als vereniging hiervan iets zou zeggen, raak je leden kwijt. In ieder geval hebben deze mensen weer iets geleerd, hoop ik: "Een nestje fokken is heel iets anders dan een nieuw fust aanslaan".

Dit, in eerste instantie vreemde, fokbeleid maakt duidelijk waarom de avls zich zo nadrukkelijk manifesteert op allerlei evenementen. Men moet wel. De puppen moeten immers aan de man gebracht worden. Met andere woorden: je profileert jezelf als verkooporganisatie door op zoveel mogelijk evenementen aanwezig te zijn met een stand. Een variant op die bekende busreisjes waar tijdens de rit dekbedden, kussens, etc. aan de man gebracht worden. Hiermee wordt duidelijk gemaakt dat ook bij de avls mensen zitten, die, net als de wet, honden zien als een artikel (dekbed, koelkast, enz.). Daarom interesseert het geen mens binnen de avls dat leden zich niet aan het fokreglement houden. Droevig hoe men daar men honden omgaat, fokt met dragers en lijders van (erfelijke) aandoeningen en dan nog roept dat men door de Raad verzocht is een plan van aanpak op te stellen om "ons nationale ras" te redden!

Maar eerlijk is eerlijk. Er zouden bij de NVSWH best meer leden mogen zijn, die zich voor de fokkerij willen inzetten. Maar dan wel volgens de regels van de NVSWH. Daar hebben we tenslotte reglementen voor. Zelfs een fokreglement dat al in 2002 door de Raad is goedgekeurd en waar wel naar gefokt wordt. Een fokbeleid dat rekening houdt met de gezondheidsaspecten van de dieren. Een fokbeleid, waarbij dieren die ten aanzien van PRA een ongunstige beoordeling krijgen van de fokkerij worden uitgesloten. Jammer genoeg in veel gevallen ten onrechte, zo heeft de praktijk uitgewezen. Maar dat is niet alleen de Saarlooswolfhond overkomen. Er zijn vele rassen waarbij honden ten onrechte van de fokkerij werden uitgesloten, omdat de specialisten niet op één lijn zaten ten aanzien van deze aandoening maar als blinde kippen, een uitdrukking die toevallig goed van pas komt, achter een zekere zelfgenoegzame specialist aanliepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten