zondag 17 juni 2012

Leven en dood

Nee. Ik ga het niet hebben over de vele Nederlanders die duizenden doden stierven na de verloren wedstrijden van het Nederlands elftal. Daar zal ongetwijfeld wel een ander forum voor zijn.

Ik wil even aanhalen dat bij geboorte ook de dood hoort.

Helaas bij Karolottes een pupje overleden. Dat komt bij de beste fokkers voor. Als ik het hele relaas lees bekruipt mij toch een beetje het gevoeld dat het diertje gestikt is. Ofwel, de voeding via de sonde is in de longetjes terecht gekomen. Ook dat overkomt de beste. Het blijft echter triest wanneer zo'n hulpeloos diertje overlijdt.

Wat moet ik echter schrijven over dat andere nestje dat onder de naam Bastaja geboren is. Wordt je gewekt door een hond die in een bench opgesloten zit(!), ga je kijken en liggen er onverwachts 2 puppen van de andere hond in de werpkist.
Onverwachts?? Laat je nakijken.
Je weet toch wanneer de teef uitgerekend is. Dan ga je toch van te voren de temperatuur van die teef opnemen, omdat dat een indicatie is wanneer de puppen geboren moeten of gaan worden. Zo duur is zo'n thermometer niet, maar je moet wel een thermometer kopen die anaal gebruikt moet worden. Dan ga je toch niet rustig naar boven om te slapen? Nee, dan blijf je bij de teef. Desnoods slaap je naast de werpkist, zodat je er direct bij bent om in geval van nood te helpen. Maar nee, hoor. Het zal wel weer zo'n "deskundige" zijn, die denkt dat een 'natuur'hond als de Saarlooswolfhond het allemaal wel zelf behapstukt.
Gaat zo iemand zich nu ook opeens fokker noemen?
Een nestje fokken houdt ook in dat je je verantwoording neemt bij de geboorte van die puppen. Nee hoor, in dit geval niet. Gewoon gaan slapen. Het valt nog mee, dat de hond niet in een kennel zat.
En omdat je geen geduvel wilt tussen de twee honden, sluit je er maar een op in een kamerbench. Ongetwijfeld blijft dat dier daar in bivakkeren totdat de puppen de deur uitgaan. Weet je zeker dat er geen ruzie komt. Maar hoe zal dat daarna gaan tussen beide honden? Ach, maakt het ook uit. Herplaatsen is ook een optie.

Het is wel te hopen dat de puppen lichter opdrogen. Zoals het er nu naar uitziet, gaan ze toch aardig de kant op van die plots opgedoken zwarte Saarlooswolfhonden in Frankrijk. En dat is toch wel een beetje vreemde kleur, die men natuurlijk wel weer zwart-agouti zal noemen. Een kleur waarmee men vroeger het wolfsgrauw aanduidde.

Intussen komt dhr. Berends op zijn eigen weblog weer met die petitie uit 2005 met daarin allerlei aanklachten tegen de NVSWH. Een petitie gericht aan de Raad van Beheer waarin iets meer dan 200 mensen hun verontrusting uitspreken over de fokkerij bij de NVSWH. Destijds wist men te vertellen dat het merendeel van de ondertekenaars niets met de Saarlooswolfhond van doen had of zelfs geen hond had en dat anderen uit de hoek van de Tsjechoslowaakse Wolfhond kwamen. Doet een beetje denken aan het gebeuren rond de Wetterhoun waar, naar men zegt, de Staby-mensen in meerderheid voor stemden voor het inkruisen van honden van andere rassen om de Wetterhoun van de ondergang te redden, waar de Wetterhoun mensen tegen stemden.

In ieder geval heeft dhr. Berends die petitie op zijn weblog geplaatst. Als het niet zo triest was, zou je er om kunnen lachen. Vooral waar het gaat om het stuk waar verhaald wordt over teven die niet opnemen, reuen die niet willen dekken, oprukkend OCD, enz.
De Raad wenste destijds niets met die petitie te doen, zogenaamd omdat de avls nog niet erkend was. Nee. Dat had er niets mee te maken. Het was bij de Raad duidelijk dat die petitie de grootst mogelijke onzin bevatte. Komt dhr. Berends nu binnenkort ook weer met dat zogenaamde Zwartboek?? U weet wel, dat opgesteld werd en aan de Raad overhandigd werd onder auspiciën van zijn zo geliefde Kynologen Verbond Nederland? Dat zwartboek dat ook door de Raad de versnipperaar in gestopt is?

Ik zou dhr. Berends willen adviseren de fokkerij buiten de NVSWH eens onder de loep te nemen. Wat zien we dan in heel veel gevallen: teven die niet opnemen, puppen die of doodgeboren worden of vlak na de geboorte overlijden, kleine nesten, massaal optreden van DM, dystichiasis die steeds meer de kop opsteekt, veelvuldig voorkomen van cataract, enz. enz. En dan nog roepen dat de avls, met name de gezondheidscommissie van de avls, zo goed bezig is het ras van de ondergang te redden. Hoe noem je dit? Zelfverheerlijking?

Het gaat de avls, en dan met name dhr. Berends, volgens mij helemaal niet om de gezondheid van de Saarlooswolfhond. Dan zou je toch bezwaar aantekenen tegen al die bastaarden die als Saarlooswolfhond aangekeurd worden in het buitenland of op zijn minst bij de Raad van Beheer erop aandringen de zusterorganisaties te informeren dat deze honden niets met een SWH te maken hebben.
Het zal wel weer op het bordje "verbreding genenpool" geschoven worden.
Nee. Het gaat Dhr. Berends er alleen om voor de zoveelste maal de NVSWH in een kwaad daglicht te stellen, omdat hij jaren geleden geen bemoedigend schouderklopje kreeg nadat hij de puppen van Shala heeft doodgespoten of laten doodspuiten toen de geboorte niet snel genoeg op gang kwam en men geen keizersnee wilde laten doen.
Vanaf die tijd vindt hij het nodig zich op allerlei manieren te bemoeien met het beleid van de NVSWH, nadat hij daar om moverende redenen geroyeerd werd.
Buiten de NVSWH vindt men het heel normaal te fokken met honden die allerlei ernstige erfelijke aandoeningen hebben, terwijl dat volgens de regels van de FCI verboden is. Gelukkig is of wordt dat nu door de Raad ook verboden, al zal de discussie wel weer gang komen wie nu eigenlijk gaat bepalen of een aandoening ernstig is, ja of nee en of er dan voor dat betreffende dier een fokverbod moet komen.
Het wordt ook niet echt duidelijk in de media gebracht. De sensatie-journalisten snappen het zelf ook niet helemaal. Volgens de een mag je niet met zieke dieren fokken, volgens de ander mag je geen zieke dieren fokken. Hoe dit laatste te voorkomen is, wordt natuurlijk niet duidelijk gemaakt.

De avls zal dit plan van aanpak, omdat dit gericht is tegen de NVSWH, niet in haar eigen clubblad opnemen. Dat heeft men zelf in het voorwoord van het laatste blad geschreven. Wees gerust.
Natuurlijk wordt het gepubliceerd, omdat het zogenaamd handelt om de gezondheid van de Saarlooswolfhond. In de tussen liggende tijd blijft dhr. Berends, als officieel voorlichter en redacteur van de avls, zich privé bezig houden met het trappen tegen de NVSWH.
Diezelfde gezondheidscommissie heeft dhr. Berends gevraagd dat plan van aanpak als vertrouwelijk te beschouwen. Nu weet iedereen wat vertrouwelijk betekent. Dit houdt in grote lijnen in dat het binnenkort voor iedereen duidelijk is wat erin staat. Het werd immers op de laatste algemene ledenvergadering van de avls aangenomen door al die aanwezige leden, zo'n 25 in totaal. En gelet op de openheid van de avls zal het ongetwijfeld ook wel op het besloten forum gepubliceerd worden. Dat is wat de avls vertrouwelijk noemt.

Nog even terugkomend op die zo geroemde openheid en dan met verwijzing naar die petitie die dhr. Berends weer eens uit het stoffige archief gehaald heeft.
Als inderdaad OCD een oprukkend probleem is bij de Saarlooswolfhond dan verwacht ik dat de avls op haar website bij de gezondheidsuitslagen ook een lijstje opneemt van de honden die OCD hebben.
Precies zoals men doet met de uitslagen van HD-, ECVO, Dwerggroei- en DM-onderzoeken. Ik ben benieuwd, maar ik ben er welhaast zeker van dat zo'n lijstje niet gepubliceerd wordt omdat er geen bewijs van is. Dus avls of hr. Berends, doe iedere Saarlooswolfhondenliefhebber een groot plezier en publiceer dat overzicht. Kan natuurlijk ook zijn dat hij bedoelt dat OCD bij de populatie buiten de NVSWH een oprukkend probleem is, dan is het te begrijpen dat men dit niet publiceert omdat dat dan een bewijs is dat er daar nog veel meer ellende is dan iedereen al wist. Aan de andere kant is het wel belangrijk dat zo'n overzicht gepubliceerd wordt omdat daardoor achterhaald kan worden in welke lijnen al die OCD-gevallen zitten, zodat de erfelijkheid achterhaald kan worden.

Wedden dat de avls, met behulp van een aantal deskundigen die een verkeerd beeld van de populatie Saarlooswolfhond hebben gekregen, in dat gezondheisplan weer gaat pleiten voor het inkruisen van honden van andere rassen om de gezondheidsproblemen aan te pakken. Gezondheidsproblemen, die zoals iedereen al weet omdat dat al zo vaak aangehaald is, veroorzaakt zijn juist door het inkruisen
van honden van andere rassen en waar iedereen bij de avls blind voor blijft. Trouwens waar ook de Raad blind voor wenst te blijven, omdat anders naar buiten komt dat bij de Raad de afgelopen jaren diverse mensen een vuil spelletje gespeeld hebben.

Gezondheidsproblemen omdat fokkers buiten de NVSWH doodleuk met lijders aan erfelijke aandoeningen blijven fokken (DM bijvoorbeeld). Maar ook doodleuk stellen dat het fokken met lijders aan dystichiasis geen probleem is, omdat niet bekend is hoe het vererft. Nu kunnen we een hond met dystichiasis, tenslotte kan je zo'n haartje er makkelijk uittrekken, niet vergelijken met een lijder aan DM, maar het geeft wel aan hoe men denkt over de aanpak van gezondheidsproblemen. Ongetwijfeld wordt ook dit weer vergoeilijkt met een verwijzing naar de genenpool.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten