woensdag 9 oktober 2013

Outcross

Zoals eerder geschreven, er is altijd wat te doen in de Saarlooswolfhondenwereld. Soms positief, maar meestal negatief. Zo ook nu weer.

Triest dat een jonge hond herplaatst moet worden, zoals te lezen valt op een forum. In dit geval echter niet vanwege een kulsmoes, zoals plotseling allergische reacties bij één van de kinderen die in zo’n geval dan altijd de schuld krijgen. Nee, andere omstandigheden. Welke, die zijn niet van belang. Zolang de hond maar een goed tehuis krijgt.

Ik krijg alleen de kriebels als ik de bijbehorende CV lees. Niet vanwege het feit dat deze hond in een bench ligt tijdens de afwezigheid van de eigenaren. Dat zou kunnen betekenen dat de hond niet los in huis kan wanneer de eigenaren niet aanwezig zijn, maar dat verklaart niet waarom hij ’s nachts in de bench slaapt. Het zou ook kunnen zijn, dat de deur van de bench open staat en de hond het gewoon prettig vindt in die bench te liggen. Hij is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn.

Nee, waar het mij om gaat is de onwetendheid van iedereen die deze “advertentie” heeft geplaatst op forums.
De hond heeft slechts één ingedaalde testikel en is derhalve cryptorchide.
Deze zin geeft overduidelijk het kennisniveau van alle betrokkenen weer. Maar ook het kennisniveau van iedereen die de advertentie heeft gelezen, gedeeld, enz. enz. Niemand die de moeite heeft genomen dit te corrigeren. En dit zijn dan de mensen die mede het ras moeten redden?

Deze zin had mijns inziens moeten luiden, om de woorden van de eigenaar niet te veel uit zijn verband te rukken: “De hond heeft slechts één ingedaalde testikel, is derhalve monorchide en zal, nadat deze testikel operatief verwijderd is, voor de rest van zijn leven als cryptorchide reu door het leven gaan”. Hoewel dit natuurlijk niet helemaal klopt, want bij cryptorchide reuen zijn de teelballen in het geheel niet ingedaald. Maar je geeft tenminste aan beide woorden ooit gehoord te hebben.
Hoe het zij, een operatie is uiteindelijk toch aan te bevelen, zo is op diverse pagina’s op internet te lezen om daardoor de kans op tumor aan de teelbal weg te nemen.
Wel duidelijk is dat teven, die nakomelingen (uiteraard reuen)  hebben voortgebracht die aan deze aandoening lijden beter niet meer voor de fokkerij ingezet kunnen worden. Of dit ook voor reuen geldt, is mij niet geheel duidelijk. Ik heb het niet direct terug kunnen vinden. Maar aangezien deze aandoening recessief vererft, zou ik beide ouderdieren van de verdere fokkerij uitsluiten. Alleen …… er wordt ook geadviseerd de nestgenoten van de fok uit te sluiten.

Net zo opmerkelijk is dat nu plotseling RD optreedt. Althans het wordt bekend gemaakt dat dit is opgetreden. Op één dag wordt dit bij vijf honden geconstateerd. In ieder geval één van de eigenaren heeft de moed dit openbaar te maken. Gelukkig voor de hond betreft het de milde vorm van deze aandoening waardoor de hond er de rest van zijn leven geen last van hoeft te hebben. Belangrijker is het feit dat deze aandoening niet progressief is. Met andere woorden, het zal bij deze hond niet verergeren.

In het kader van de openheid waar de avls op hamert, al bedoelen ze daar echter mee dat de NVSWH meer openheid van zaken moet geven dan dat ze naar hun eigen handelen kijken, zijn de namen van de andere honden niet openbaar gemaakt. Alleen vindt Johan, die zich steeds meer gaat ontwikkelen als de Poetin van de avls, het nodig op zijn weblog te verklaren dat één van de betrokken honden komt uit een kruising met een NVSWH-hond.

Dat betekent dus dat of Blizzard of Honehe of zelfs maar Tunka de vaderhond van één van die vijf honden is. Ik neem niet aan dat hij Tunka bedoelt. Dan had die aandoening waarschijnlijk al veel eerder opgemerkt geworden door de onderzoekende oogartsen.
Blijven dus over Blizzard en Honehe.
Aangezien deze aandoening over het algemeen autosomaal recessief verervend is (zo is op internet te lezen) is het natuurlijk wel van het grootste belang openbaar te maken welke NVSWH hond hierbij betrokken is. Dan kan ook de NVSWH hier rekening mee houden.
Honehe heeft, voor zover mij bekend, vier verschillende teven gedekt en een kleine 20 nakomelingen voortgebracht. Blizzard heeft bij drie teven zo’n 17 nakomelingen.

Hoewel de aandoening ook veroorzaakt kan worden door een prenatale herpes of parvo-infectie komt dit zo sporadisch voor dat we dat voor het gemak maar zullen uitsluiten.
Voor het nageslacht en dus de fokkerij is het van belang dat iedereen weet welke honden het slachtoffer zijn van deze genetisch bepaalde aandoening.
Er wordt geadviseerd de honden die aan deze aandoening lijden, maar ook hun nestgenoten van de fokkerij uit te sluiten. Dit geldt trouwens ook voor de honden die dystichiasis hebben.

 Ik kan me echter voorstellen dat het opduiken van deze aandoening, en het ‘opmerkelijke’ is dat het weer honden van de avls betreft, met beide handen aangegrepen wordt de Raad van Beheer ervan te overtuigen dat een outcross toch echt noodzakelijk is. Tenslotte kampt men buiten de NVSWH nu al met, naar men zegt, meer dan tien erfelijk bepaalde aandoeningen. Zoals al vaker aangehaald weigert men openlijk toe te geven dat dit het gevolg is van eerdere outcrosses omdat dat een streep trekt door het plan het stamboek voor de Saarlooswolfhond open te breken door het inkruisen van een hond van wie weet welk ander ras.

Naar aanleiding van een artikel op een ander weblog over Saarlooswolfhonden heb ik afgelopen tijd de openbare database over Saarlooswolfhonden uitgebreid doorgenomen. Een verschrikkelijk tijdrovend karwei maar volgens mij noodzakelijk vanwege alle commotie rond die voorgestelde outcross.
Ik heb gekeken naar de geboortes vanaf 2003, hoewel iedereen begrijpt dat een hond van 10 jaar niet meer voor de fokkerij ingezet moet worden. Het schijnt desondanks toch nog te gebeuren.

In ieder geval blijkt dat de laatste 10 jaar geboren zijn: in Frankrijk ruim 600 honden, in Nederland ook zoiets, in Duitsland rond de 300 en in alle overige landen, voor zover te achterhalen, iets meer dan 300. Al met al rond de 1800 honden ofwel een gemiddelde van 180 per jaar.
Hierbij moet wel aangetekend worden dat, vooral in Frankrijk, fokkers massaal gebruik hebben gemaakt van dezelfde reu(en), zoals bijv. Zazi Zen (12 maal), Wolfnights Dark Wolfsirius (7 maal), Skog (16 maal). Mogelijk Skog zelfs nog meer volgens de berichten, alleen kon ik dat niet terugvinden. Kijken we naar de teven dan zien we bijv. Angelina Jolie, Umbria, Sybelle (5 maal) en Swany zelfs 6 maal.
Maar goed, het zal allemaal wel toegestaan zijn door de Franse Kennelclub.
Ondanks dit alles moet het mogelijk zijn fokcombinaties te zoeken, waar verschillende lijnen achter zitten en die er voor zorgen dat het inteeltpercentage omlaag gaat.

Met andere woorden: ik hoop dat volgende maand tijdens de extra ALV van de avls het bestuur de leden kan mededelen dat de Raad ook in dit geval geen toestemming geeft voor een outcross. Er is voldoende spreiding. Vooral wanneer men let op de uitspraken van sommige eigenaren op diverse fora: Franse Tak, Finse Tak, enz. enz.
Binnenkort komt daar ook nog de Russische Tak bij.

Ik vraag me af welke Russische eigenaar achter de bekend gemaakt kruising zit. We kunnen ons nog allemaal de reactie van die Russische mevrouw herinneren toen ik schreef dat ik haar hond in het geheel niet op een Saarlooswolfhond maar op een Tjechoslowaakse Wolfhond vond lijken. Volgens deze mevrouw had ik het helemaal mis, was haar hond een echte Saarlooswolfhond en voldeed hij in alle opzichten aan de Russische SWH-standaard. Ik heb toen ook laten weten, dat die Russische standaard wat mij betrof zo de kachel in kon. De enige standaard die geldig is, is de Nederlandse standaard. De huidige is opgesteld door de fam. Pielanen en vervolgens goedgekeurd door zowel de RvB als de FCI. Alle andere FCI landen hebben zich aan deze standaard te houden. Het is alleen jammer dat bij de vertaling vanuit het Nederlands naar …… (noem maar een willekeurige taal op) door de vertaler(s) een eigen interpretatie gegeven is aan sommige bewoordingen en termen.
Als gevolg hiervan krijg je op bijv. tentoonstellingen te maken met keurmeesters die uitgaan van een foutieve rasstandaard en dus net die dieren op de hoogste trede plaatsen die juist niet aan de standaard voldoen.
Maar goed, we laten de standaard voor wat hij is. Ieder heeft daar zijn mening over.

In verband met die gemelde dekking uit Rusland begrijp ik de commotie niet helemaal. Okee, de hond is rijkelijk jong voor een Saarlooswolfhond om al een nest te krijgen. Bij een aantal kleine rassen is het niet bijzonder op deze leeftijd al ingezet te worden voor de fokkerij. Maar waarom maakt men zich er druk over.

Nog even terugkerend naar die database waar ik de geboortegegevens uit geplukt heb. Een aantal honden sprongen er helemaal uit.

Bijvoorbeeld:

Dakota d’ Emozioni Breizh, geboren 24 januari 2008.
Driemaal gedekt door Chkuic dit Clint de l’Ancienne Tannerie
1e nest op 10 dec. 2009, 2e nest 17 nov 2011 en 3e nest 18 nov 2012.

Italia de Louba Tar geboren, 15 jan 2007
Twee keer gedekt door Skog en in beide gevallen een Sun Gifu nest.
1e nest op 23 jan. 2008 (1 jaar oud) en het 2e nest op 23 sep 2008!!!

Bengalen Rubis de Touba Tar, geboren 14 nov 2001
1e nest (de Louba Tar) 7 mei 2005 (Be Good Johnny)
2e nest (de Louba Tar) 22 feb 2007 (Cid Liard)
3e nest (de Louba Tar) 6 jan 2008 (Skog)
4e nest (Sun Gifu) 21 nov 2008 (Skog)

en als laatste voorbeeld

Umbria de la Cité des Grands Feux, geboren 9 nov 2003
1e nest (du Havre de Delphy) 25 dec 2004 (13 maanden oud) (Zazi Zen)
2e nest (de Daim Pré) 26 nov 2006 (Ken Sighel’s Carlic Coyote)
3e nest (de Daim Pré) 19 sep 2007 (Ken Sighel’s Carlic Coyote)
4e nest (Sun Gifu) 5 dec 2008 (Gaelic de Louba Tar)
5e nest (Sun Gifu) 8 nov 2009 (Glaz Go Gandalf de Louba Tar).

Kijk eens goed naar de genoemde datums. Kan iemand mij verklaren waarom niemand zich hierover druk gemaakt heeft? Heeft op enig forum ook maar één Saarlooswolfhonden liefhebber zich uitgesproken hierover.
Nee hè? En waarom niet? Omdat dit in Frankrijk gebeurde? Omdat hier bepaalde Franse fokkers bij betrokken waren waar leden van de avls hun honden van betrokken?
En dan mag het allemaal wel. Over hypocriet zijn gesproken.

Het is mij daarom ook een groot raadsel waarom verwezen wordt naar het basis reglement welzijn en gezondheid van de Raad van Beheer. Wat hebben die Russen daarmee te maken? Zal het hun een zorg zijn hoe wij hier in Nederland denken over bepaalde zaken aangaande de kynologie. Dat geldt trouwens voor meer landen, waar men een heel andere kijk op honden heeft dan wij.

Om verder nog eens duidelijk te maken dat diverse mensen de waarheid spreken op diverse fora over de reeds bestaande outcrosses, wil ik voorstellen dat u eens goed kijkt naar een paar honden waarvan een foto in de database van dhr. Frantz staat.

Ongetwijfeld zal er onder u iemand zijn met veel meer verstand van Saarlooswolfhonden dan ik, maar kan die dan ook verklaren hoe het komt dat bijv. Cerise de Daim Pré (5 jan 2007) en Sun Gifu Djibouti (4 okt 2008), beide met Skog als vader totaal niet op een Saarlooswolfhond lijken. Wanneer ik de foto’s van deze honden vergelijk met foto’s van wolven, eveneens op internet te vinden, dan ben ik van mening dat deze honden niets met een SWH van doen hebben maar veel meer op wolven lijken. Dan komt de verwijzing op een forum naar de uitspraak van de fokker van Skog dat er een wolfhybride door hem ingezet is toch wel heel nadrukkelijk als waarheid over. Maar dat wist iedereen die het ras wat beter kende al lang.

Tenslotte nog dit.
De puppen uit de kruising van DM-drager x DM-drager zijn naar hun nieuwe eigenaar. Eén daarvan zelfs tegen uitsluitend "gemaakte kosten". Dit doet kwaadwillenden natuurlijk veronderstellen dat met deze pup iets aan de hand is. Is deze hond lijder aan DM? Is er meer aan de hand met deze hond?
Met verwijzing naar de openheid waarover ik eerder in dit blog schreef, is het stil gebleven rond de uitslag van de DM-test van deze puppen. En nog steeds blijft men uithalen naar de NVSWH dat die geen gezondheidsgegevens van hun honden openbaar maakt. Je moet maar lef hebben.

1 opmerking:

  1. Je vergeet een NVSWH hond.
    En je vergeet erbij te vertellen dat 1 hond al opnieuw gespiegeld is en dat die arts wel iets zag,maar het niet op RD vond lijken.Voor we dan ook dit stempel geven, zullen we maar de verder onderzoeken afwachten.

    Uitslag puppen uit Dm dragers was 1 lijder,1 drager,1 vrij.Stond gewoon op facebook.Neem aan dat jij info van AVLS forum hebt ? Maar helaas daar kunnen alleen leden lezen.

    En natuurlijk weten we allemaal dat er jonge teven ingezet worden . Alleen bij deze iets meer betrokken omdat het "eigen " is. Gelukkig is ze goed bevallen van 6 gezonde pups.Maar ben blij dat andere wel iets langer wachten.

    En waar zal je je trouwens druk over maken ,wat betrefd outcross ? Neem aan dat je een NVSWH hond hebt ? Dan heb je toch een echte en nergens wat mee te maken. ? Gewoon ter beschikking stellen van de fokkerij en dan heb je later gewoon weer gezonde echte SWH.

    BeantwoordenVerwijderen