vrijdag 3 augustus 2012

Zomerse bespiegelingen

Mocht u vinden dat er veel tijd zit tussen dit blog en het vorige moet ik u gelijk geven. Vakantie en Olympische Spelen horen deze zomer de dagelijkse bezigheden. De sfeer in Londen was gezellig en het weer echt Engels.

Op een van mijn vorige blogs wilde een lezer reageren, maar vergat daarbij die reactie te ondertekenen. Het kwam erop neer, dat ik niet zomaar mocht schrijven dat buiten de NVSWH geen fokkers maar geldwolven rondliepen. Nou is dat natuurlijk een beetje overdreven, maar toch blijf ik de mening toegedaan dat er toch wel bijzonder veel gefokt wordt buiten de NVSWH. Daar staat tegenover, en dat heb ik ook al eerder geschreven, dat bij de NVSWH best wel meer gefokt mag worden. Ik ben dus benieuwd hoe het bestuur dit gaat oplossen wanneer op die al beladen datum 30 september een nieuw bestuur gekozen is of wordt. Wie gaat zich met de fokkerij bezighouden. Omdat pas half augustus de sluiting is voor de kandidaatstelling kan ik hierop nog geen zinnig antwoord geven. Ik weet wel dat, wellicht buiten de voorzitter om, de niet aftredende bestuursleden daarvoor de nodige kennis missen. Afwachten dus.
Buiten de NVSWH heeft in ieder geval al de 18e dekking plaatsgevonden. Dat is te zeggen, de 18e dekking die bekend geworden is. Laten we het erop houden dat met deze dekking meegeteld, vooropgesteld dat er puppen geboren worden, meer dan 100 puppen op de wereld gezet zijn. Jammer genoeg, voor de fokkers en de eigenaren wel te verstaan, voldoen vele daarvan niet aan de eisen die gesteld worden om Saarlooswolfhond genoemd te mogen worden.
Kijk alleen maar naar dat nestje waar de woordvoerder van de avls reclame voor maakt. Wat een ronde ogen. Vergelijk dat dan eens met de foto's van de pups van het laatste nest van de NVSWH. Mooie schuingeplaatste kleine ogen, precies zoals de rasstandaard voorschrijft.

Uiteraard haal ik nu een heikel onderwerp aan. Velen buiten de NVSWH vinden een rasstandaard een verfoeilijk document. Hierbij wordt natuurlijk de gezondheid van een ras bijgehaald, maar daar is bij de Saarlooswolfhond geen sprake van. Dus dien je te fokken naar het ideaalbeeld dat in die standaard beschreven wordt. Maar omdat bijna 100% van de honden, met dat papiertje Saarlooswolfhond, gefokt buiten de NVSWH daaraan niet voldoet deugt die standaard schijnbaar niet. Althans niet in de ogen van de fokkers buiten de NVSWH, hetgeen natuurlijk in de hand gewerkt wordt doordat zij beseffen dat hun honden en fokproducten niet aan die standaard voldoen. Prima, als je er zo over denkt. Dan halen we de gezondheid erbij en laten die standaard voor wat hij is. Alleen is ook dit weer zo'n discutabel onderwerp. Als fokker ben je verantwoordelijk voor de fokproducten die je op de wereld zet. Dus moet je serieus met de gezondheid van je fokcombinatie omgaan, zodat je je tegenover de puppenkopers kunt verantwoorden. En daar schort het aan buiten de NVSWH. Want, zoals iedereen weet, ook een DM-drager kan de klinische verschijnselen van DM vertonen. Niet in die mate van een lijder aan deze aandoening, maar toch. Dus kan je het in mijn ogen niet waarmaken tegenover je puppenkopers dat je alles in het werk gesteld hebt zo gezond mogelijke puppies te fokken. Het is toch schandalig dat iemand doelbewust een lijder van DM voor de fokkerij inzet! Net zo schandalig vind ik het een drager van het Dwerggroei gen en het DM gen voor de fokkerij te gebruiken en die laat je ook nog eens een keer dekken door een hond die zeker al vier maal voor nageslacht gezorgd heeft. Dat die reu toevallig vrij getest is voor beide genoemde aandoeningen is dan wel meegenomen, maar het geeft wel de armoe aan. Bovendien is het volgens mij ook tegen de aanbevelingen van populatie-genetici, waarmee de avls af en toe schijnt te moeten schermen. U weet wel: zoveel mogelijk verschillende reuen inzetten in de fokkerij. Dus vandaar: puppen moeten er komen, maakt niet uit hoe. Dat je niets van het ras af weet, is niet belangrijk. En als we dan ook nog eens kijken naar de stambomen van die puppen met die ronde ogen op dat blog van de woordvoerder cq. redacteur dan komen we daarin Skog tegen, maar ook C. z. Polonin. In zowel de afstamming van de teef als die van de reu. Wat betreft de kennis van die 'fokkers' is het jammer dat de plannen van de Raad tot het komen van een verplichte cursus voor aankomend fokkers geen doorgang heeft gevonden.

Op de website van "Dier en Recht", u weet wel waar die beroemde/beruchte Rashondenwijzer te bekijken valt, staat vanaf september a.s. Wageningen Universiteit de genoemde rassenlijst tegen het licht gaat houden en waar nodig correctie en/of uitbreidingen zal voorstellen dan wel aanbrengen. Blijkbaar is men tot de ontdekking gekomen, niet in de laatste plaats door alle negatieve publiciteit rond die Rashondenwijzer dat er weinig of niet veel van klopt. Blijkbaar is men daar niet zo snugger geweest om vooraf aan de bekendmaking van dat overzicht de hele lijst te laten controleren. Welnee. In je blinde ijver de rashondenfokkerij aan de kaak te stellen ga je iets publiceren zonder te controleren. Ik ben benieuwd of in de nieuwe lijst ook de Saarlooswolfhond gaat voorkomen en dan met daarbij de erfelijke aandoeningen Dwerggroei en DM. Het is niet te hopen dat Wageningen zover gaat, omdat men dan ook daar voorbij gaat aan de stelling van deskundigen dat bij de Saarlooswolfhond sprake is van twee gescheiden populaties, die dus niet met elkaar te vergelijken zijn. Hoezeer sommigen dat ook willen.

Het is toch niet zo vreemd, dat er eigenaren van Saarlooswolfhonden zijn dolgraag (weer) lid willen worden van de NVSWH. Niet omdat men zo dol is op het verenigingsleven maar meer omdat men dan een beroep kan doen van de gezonde honden van de NVSWH voor de eigen fokkerij. Ook dat is al door diverse mensen duidelijk gemaakt. Uiteindelijk komt toch de aap uit de mouw. Alleen het onderwerp 'aankeuren', zoals iemand voorstelde, blijft een probleem. Want wie moet die honden van buiten de NVSWH aankeuren alvorens ze worden toegelaten tot de populatie van de NVSWH? Bestuursleden? Welke? Want heb ik niet eerder geschreven dat kennis omtrent de SWH ontbreekt binnen het merendeel van de huidige bestuursleden van de NVSWH. Dan een keurmeester? Wie? Het moet wel een rasspecialist zijn, maar die neemt natuurlijk een behoorlijk risico. Als hij/zij uitsluitend op het uiterlijk afgaat kan er natuurlijk een bastaard doorglippen. Van sommige honden is toch moeilijk te zien of het een raszuivere Saarlooswolfhond of een kruisingsproduct is. Dan moet je de afstamming erbij nemen. Natuurlijk wel de juiste afstammingsoverzichten gebruiken en niet die database van de avls, want daar ontkent men nog steeds dat er honden van andere rassen ingekruist zijn. Anders had men die allang opgenomen in die database. Ook nu weer: de tijd zal het leren. Maar dat de raszuivere en gezonde Saarlooswolfhond hiervan de dupe wordt, lijkt duidelijk.

Enige tijd geleden heb ik een zeer uitgebreid overgezicht ontvangen van Saarlooswolfhonden met daarbij ook de ingekruiste honden van andere rassen.
Omdat op internet ergens geschreven is dat bij de NVSWH de gemiddelde leeftijd de laatste jaren drastisch omlaag gegaan is, is een en ander in een schema uitgezet.
Ik moet wel gelijk toegeven dat de cijfers ietwat scheef getrokken zijn. Zo is van slechts 142 honden van buiten de NVSWH geboren na 1980 de overlijdensdatum bekend, tegen 278 honden van de NVSWH. Dus die gemiddelde leeftijden van overlijden moeten we derhalve met de nodige voorzichtigheid bekijken. Wat wel opvalt, is dat bij de NVSWH, voor zover bekend, slechts 9 honden niet de leeftijd van 1 jaar hebben gehaald en buiten de NVSWH, "Overig" in de schema's genoemd, in ieder geval 38. In beide gevallen inclusief de doodgeboren pups.


Er is daarom een tweede overzicht gemaakt waarin gekeken is naar de gemiddelde leeftijd van de honden geboren tussen 1990 en 2002. Ook hier een kanttekening bij. Er lopen nog genoeg honden rond die in 2000, 2001 en 2002 geboren zijn, dus zullen uiteindelijk deze cijfers nog positief uitpakken.

Als je deze schema's goed bekijkt, kan je alleen maar toegeven dat de honden bij de NVSWH in ieder geval ouder worden dan de honden die daarbuiten gefokt worden. Tja, dan moet je buiten de NVSWH wel meer fokken om te zorgen dat er nog voldoende blijven rondlopen.

3 opmerkingen:

  1. Goh Barend dus jij gaat jezelf aanmelden als bestuurslid met ervaring in de fokkerij ? Tenminste neem aan dat je daar erg veel kijk op hebt,aangezien je sommige mensen niet goed genoeg vind en dat kan alleen iemand bepalen die wel die ervaring heeft.

    Trouwens wat is kijk op hebben.Heb toch het idee dat lijnen die heel erg in trek waren eind jaren 90 bij NVSWH ,voor het grootste gedeelte niet meer voorkomen in fokkerij.
    Juist takken die niet geschikt werden bevonden,zijn snel op latere leeftijd ingezet,nadat familie leden buiten de NVSWH ingezet waren.
    Weet ook dat al verschillende fokkers met hele goede kijk op genetica opgestapt zijn,omdat ze niet de kans kregen zich te ontwikkelen .Nee het echtpaar wist het allemaal zo goed,de rest moest gewoon mond houden en volgen.

    Een Drager van een ziekte kan nooit de kenmerken van die ziekte vertonen,ook niet in lichte mate.
    Wel kan de hond een ziekte hebben die heel erg lijkt op die ziekte.
    Bijna alle honden die oud worden gaan door hun achterhand (ook die van E.P. )dus dan zouden we net zo goed kunnen zeggen dat bijna alle honden verschijnselen vertonen van DM.Of noemen we het dan ouderdoms DM ?

    Gr. Christa

    p.s. wil trouwens niet lid worden voor gezondheid,maar wel omdat ik nog steeds achter meeste doelstellingen sta.Dat is nooit anders geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Christa,
    Om u gelijk uit de droom te helpen: Nee. Ik heb zeker geen ervaring in de fokkerij en nee, ik betwijfel of ik de noodzakelijke kynologische kennis heb om de NVSWH op de juiste wijze als bestuurslid te vertegenwoordigen. Derhalve: nee, ik stel me niet kandidaat voor een bestuursfuncite.
    V.w.b. mijn uitspraak dat huidige bestuursleden ook die kennis ontberen, baseer ik onder meer op de uitspraak van de aftredende secretaris dat de kynologie haar niet boeit en dat zij die kennis dus niet heeft. Het bestuurslid met de portefeuille evenementen heb ik maar een paar maal ontmoet, maar gelet op zijn uitspraken tijdens die paar ontmoetingen kan ik alleen maar concluderen dat ook hij die kennis ontbeert ondanks dat hij al vele jaren SWH's in huis heeft.
    De reden dat ik erop wijs dat toekomstige bestuursleden wel de noodzakelijke kynologische kennis dienen te hebben komt door alles wat momenteel gaande is rond onder meer de fokkerij van rashonden en de plannen van de Raad van Beheer. Het is mijns inziens van het grootste belang dat kennis van zaken dringend gewenst is om op de juiste wijze te reageren op alles wat nu gaande is. Zeker in het geval van de NVSWH zodat bijvoorbeeld de leden daarvan niet op onnodige kosten gejaagd worden als gevolg van de gezondheidsproblematiek van de populatie buiten de NVSWH.
    Daarnaast ben ik heel benieuwd wie die fokkers zijn van de NVSWH met kennis van genetica die opgestapt zijn. Ikzelf heb ze in elk geval nooit ontmoet, maar mogelijk dat dit van voor mijn tijd is. Ik hou me dus aanbevolen voor meer uitleg.
    Volgens deskundigen kunnen dragers van het DM-gen wel degelijk kenmerken vertonen van deze aandoening alleen niet in die mate als lijders. Dat DM veel lijkt op andere aandoeningen is ook al vaker op diverse fora en websites vermeld, vandaar dat ook niemand serieus ingaat op de opmerking van een ander ex-lid van de NVSWH dat ook zijn hond DM had.
    Wat ik echter niet begrijp is waarom u plotseling E.P. erbij haalt in uw reacite. Die naam heb ik volgens mij in mijn artikel, waar u op reageert, nergens genoemd.
    Barend

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waarom ik E.P. erbij haal,is omdat tot voor niet zo lang geleden bijna alle honden haar kennelnaam hadden en dat ook degene o.a. is die beweerd dat er bij de NVSWH geen DM voorkomt.
    Kijk als je drager bent van blauwe ogen,maar bruine ogen hebt,kan je nooit en te nimmer Blauwe ogen krijgen.Dat is nml. de uitkomst van drager schap zijn.Je hebt dan maar 1 deel van het allel en je hebt er 2 nodig om dit tot uiting te brengen.Tenminste in de meeste gevallen ,er zijn natuurlijk altijd weer uitzonderingen die de regel bevestigen.Maar aangezien de wetenschappers zeggen dat de test goed is,moet het wel op deze manier werken,anders kan je het niet testen.
    Maar als je kijkt naar de diverse zenuwaandoeningen bij mensen (MS , ALS,enz)dan zijn ze daar ook nog druk aan onderzoek bezig om precies in kaart te brengen waar de diverse grenzen liggen en hoe het werkt.Tot nu toe heb ik nog geen hond gekend die als Drager van DM ook deze symptomen vertoonde,maar moet ook zeggen dat het overzicht over waar de honden allemaal zitten en wat er geboren wordt ook bij mij weg is.Heb het wel gelezen op site van Instituut die testen doet,maar helaas wetenschappers zijn ook maar mensen.En de natuur is nog steeds niet compleet in kaart gebracht door de mens en hopelijk blijft dat ook zo.

    Beetje onzin dus om dragers niet in te zetten.NVSWH heeft ook hond met PRA ingezet,om over de dragers nog maar niet te praten.Als dat niet was gebeurt hadden er nu zeker geen honden meer rondgelopen.(tenminste neem aan dat U de PRA wel serieus neemt en niet bij de groep hoort die wil beweren dat Bertus zijn honden een virus hadden opgelopen)

    Een Secretaris hoeft trouwens geen verstand van fokken te hebben.Die is met hele andere dingen belast.
    Trouwens in fokkerij kom je met beetje gezond nadenken en basis kennis al heel eind.Niet met klakkeloos nalopen wat commissies en bestuursleden je voorkauwen,daar is nog nooit 1 enkel ras mee gebaad geweest.
    Ben dan ook voor gewoon basisregels bij fokkerij en de belangrijkste is,niet met opzet zieke dieren fokken .
    Dat de ene wat grotere ogen heeft als de ander zal de meeste eigenaren echt niet storen en de hond nog minder.Wel als een hond alles aanvliegt wat hij tegenkomt of door fouten in bouw slecht kan bewegen.

    Er zijn trouwens genoeg mensen die weten hoe een SWH eruit moet zien en hoe zijn karakter behoort te zijn.Jammer genoeg zitten sommige aan de lijn vast bij E.P. en gevolg,maar als die geen invloed meer zou hebben,weet ik zeker dat er bij verschillende keurmeesters genoeg kennis is om die klus te klaren.
    Daarnaast groep mensen die al langer met de SWH te maken hebben en dan samen uitspraak doen of honden wel ingezet kunnen worden voor de elite populatie.De rest kan dan in sub populatie ingezet worden en wie weet kan je daar later weer wat van gebruiken.

    Helaas besef ik ook dat er altijd weer mensen opstaan die graag macht naar zich toetrekken en hun eigen gevolg krijgen,zodat er weer andere groep wordt buitengesloten.

    Dus zie bovenstaande maar als soort van luchtkasteel van mij ,die ik al zo'n 12 jaar heb,maar waarschijnlijk nooit uit zal komen.

    Gr. Christa

    BeantwoordenVerwijderen