zaterdag 25 augustus 2012

Ach

Duidelijk is de afgelopen weken gebleken dat de zgn. komkommertijd in de Saarlooswolfhondenwereld in zijn algemeenheid nog lang niet over is. Het is rustig op alle fronten. Ik ben daarom heel benieuwd wat de nieuwe avls-nieuwsbrief te melden heeft.

Eén lezeres van die nieuwsbrief vindt het jammer dat het overlijden van Kleine Kokette Katinka Bastaja niet vermeld is. Uiteraard is het altijd triest wanneer een hond overlijdt, maar waarom nu speciaal deze hond te noemen. Heel simpel. Dat heeft te maken met de afstamming van dit dier. Geboren op 16 november 2002 uit de eerste kruising van een RV-hond x een Niet-RV hond ofwel Lycaenops Lupus Ljarkow en Toetie Tizra Bastaja. Maar vooral de stelligheid waarmee deze lezeres op het forum van de avls schrijft: "Toch een mijlpaal omdat de NVSWH hun dreigingen als men fokte met zoeen combinatie toen niet konden waar maken bij de RvB/ rechtbank" doet vermoeden dat daarom de dood van dit dier vermeld had moeten worden. Mogelijk dat deze lezeres niet geheel op de hoogte is wat zich toen heeft afgespeeld, dat zij met deze bewering komt. Er is destijds een zaak aangespannen tegen de eigenaar van deze RV-reu. Iedereen weet wie die eigenaar is, de latere penningmeester van de avls dhr. R. de B. Hij heeft de rechter, met een in mijn ogen kul-verhaal, weten te 'misleiden' met de melding dat hij niet wist dat ook buiten de NVSWH de Saarlooswolfhond te koop was anders had hij niet bij de NVSWH een hond aangeschaft. Ten tijde van de geboorte van zijn reu, in 1995, werd al op grote schaal buiten de NVSWH gefokt met dit ras en werd ook op ruime schaal geadverteerd. Maar goed. De rechter ging daarin mee en werd de vordering van de NVSWH op dat punt afgewezen. Het is echter vervolgens tussen beide partijen, de NVSWH enerzijds en dhr. R. de B. anderzijds, wel tot een compromis gekomen. Bijzonderheden hierover zijn nooit naar buiten gebracht omdat dat niet relevant gevonden werd. Met andere woorden: het is bezijden de waarheid wat die bewuste lezeres van het avls-blad schrijft.

Vervolgens worden ook nog eens de fokkers van dat laatste "avls" nestje gefeliciteerd met de DM-uitslagen van de puppen. Vier van de zes puppen drager van het DM-gen. Hoezo gefeliciteerd? Gefeliciteerd dat het nog langer duurt voordat het gen wordt weggefokt uit de populatie? Tja, dan moet je wel blij zijn. Je kunt je vervolgens afvragen wat erger is. Het feit dat bij de NVSWH, met toestemming van de ECVO-deskundigen, een hond met PRA, volgens diezelfde ECVO-deskundigen dan, wordt ingezet voor de fokkerij of dat doelbewust weer DM-dragers op de wereld gezet worden of zelfs doelbewust met DM-lijders gefokt wordt. Een hond kan zich met verminderd gezichtsvermogen uitstekend redden, dat is door de jaren allang bewezen. Sterker nog, de overgrote meerderheid van de honden van de NVSWH die lijder zouden zijn aan PRA en die volgens die ECVO-deskundigen binnen een jaar blind zouden zijn, hebben tot op hoge leeftijd nog een prima gezichtsvermogen gehad.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, die kom je overal tegen. En, je zou bijna zeggen uiteraard, zaten die uitzonderingen bij ex-leden van de NVSWH die ook nog eens een hekel hebben aan diezelfde NVSWH. Maar dat verhaal is al zo vaak geschreven, dat het op dit moment geen zin heeft daarop in te gaan.
Als je eerlijk bent, moet je toegeven dat je beter een hond kunt hebben die een verminderd of geen gezichtsvermogen meer heeft dan een hond die zich ellendig moet voortslepen omdat door DM allerlei lichaamsfuncties uitvallen en die vervolgens moet hopen dat zijn eigenaar niet te lang wacht met de barmhartige "beëindiging van een ondraaglijk lijden.
Dus, als je het dan toch noodzakelijk vindt met felicitaties te komen, geef je toch echt te kennen dat het bij je eigen organisatie pure armoede is voor wat betreft de keuze van de fokdieren. Dat heeft niets te maken met het uitsluiten van gewenste genen, die deze aangedane honden hebben. Zoals velen aangegeven hebben gebruik je dragers van een ernstige erfelijke aandoening alleen dan wanneer je geen andere keuze hebt. In dit aangehaalde voorbeeld was het wellicht beter geweest een nestgenoot te gebruiken die vrij getest is van het gen voor DM of was die er niet? In dat geval moet je wel een drager Dwerggroei-gen en DM-gen inzetten.
Verder is het natuurlijk onzin de fokkers van zo'n nest te complimenteren met het feit dat ze de puppen hebben laten testen. Zijn ze trouwens ook al getest op de aanwezigheid van het Dwerggroei-gen? Dit laten testen is niets meer of minder dan je juridisch indekken. Laat je de puppen niet testen, dan kunnen de nieuwe eigenaren je namelijk aansprakelijk stellen omdat je doelbewust een dier verkocht hebt die een erfelijke aandoening heeft. Je bent als fokker/verkoper verplicht de nieuwe eigenaar alle informatie te verschaffen betreffende de gezondheid van het dier en in dit geval had je moeten testen, omdat je wist dat de moederhond ook erfelijke 'besmet' is.

Jammer genoeg accepteert de avls nog steeds dat op haar forum trots verslag gedaan wordt van die zogenaamde Saarlooswolfhonden uit Rusland. Iedereen met een beetje kennis van zaken, zelfs zij die helemaal geen kynologische kennis bezitten maar wel weten hoe een Saarlooswolfhond eruit dient te zien, ziet toch met één oogopslag dat die honden thuis horen onder het kopje "Tsjechoslowaakse Wolfhonden". Er is al eens eerder over geschreven en gelijk was de eigenaar van die hond zeer verbolgen daarover. Maar als je oogkleppen op hebt, de rasstandaard niet begrijpt, niet zorgvuldiger de fokker van je hond uitzoekt, loop je het risico aan alle kanten beduveld te worden. Mogelijk voor veel geld. En dat is precies wat ook met deze honden aan de hand is. In niets lijken deze honden op een Saarlooswolfhond. Dat dan nog een keurmeester zo'n product een JCAC durft te geven, geeft alleen maar aan keurmeesters uit dat soort landen hoog nodig naar Nederland moeten komen om hun kennis over de Saarlooswolfhond op aanvaardbaar peil te brengen. Dat ze daarvoor bij de NVSWH moeten zijn, is duidelijk.
(Het is daarom toch niet zo verwonderlijk dat veelvuldig geroepen wordt dat op Nederlandse tentoonstellingen de Nederlandse rassen gekeurd dienen te worden door Nederlandse keurmeesters/rasspecialisten.)
Omdat de avls blijkbaar geen stelling neemt op haar eigen forum tegen dit soort publicaties, geeft zij daarmee te kennen volledig achter de stelling van de eigenaren te staan en dus ook totaal geen verstand te hebben van het type dat in de rasstandaard van de Saarlooswolfhond beschreven wordt. Geen verrassing voor de meesten onder u, want dat gebrek aan kennis bij de avls was al bekend. Maar omdat de woordvoerder van de avls, mogelijk tot op het ziekelijke, afkerig is van tentoonstellingen zal het hen een worst zijn hoe de honden eruit zien. Homogeniteit is een doodzonde en juist het gebrek daaraan wordt verheerlijkt.

Ik ben dat ook zeer benieuwd wat de Raad van Beheer in hemelsnaam verwacht van "de oproep aan de leden van de AVLS om deel te nemen aan een workshop / informatiesessie over ons ras Saarloos Wolfhond".
Tenminste dit is te lezen op het weblog van de Kim-Il Johan van de avls.
Ik hoop dat diezelfde oproep door de Raad ook gedaan is aan de NVSWH, omdat daar, zoals gezegd, wel de benodigde kennis aanwezig is. Probleem is alleen dat de Raad dan twee afzonderlijke workshops/sessies moet organiseren. Niet in de eerste plaats omdat je niet kunt verwachten dat NVSWH en avls aan één tafel plaatsnemen, maar ook omdat het anders voor de leden van de avls zo'n genante vertoning wordt in verband met hun gebrek aan kennis over de SWH. Keer op keer blijkt namelijk dat bij die club zij die het kortst een SWH hebben aanspraak maken op de meeste kennis.

Dat de avls, uiteraard zou ik zeggen, weer een stuk tekst van dhr. Gubbels moet opnemen past helemaal in hun streven uiteindelijk weer een ander ras of andere rassen in te kruisen in de Saarlooswolfhond. Waar kan je dan beter te rade gaan dat bij de grootste Nederlandse proefdierenfokker aller tijden.
Wanneer dringt het nu eens door bij de avls dat alle ellende waar zij mee te maken hebben ontstaan is door het inkruisen van honden van ander rassen.
Ongetwijfeld zult u roepen: "Daar heb je hem weer met zijn onzin". Ik weet het. Maar mij doet dat avls streven denken aan 'maoïstische zelfverheerlijking' en daar ben ik ietwat huiverig voor.

Als afsluiting.
Uit reacties op mijn vorige stuk is gebleken dat het zgn. Zeeuwse bolwerk aan het afbrokkelen is. Het eens zo actieve "Ik worstel en kom boven" verbond tussen Borsselle en Ovezande is niet meer. Het heeft nog niet geleid tot een heuse dijkdoorbraak, maar er sijpelt wel water de polders in. Het kon niet uitblijven. Realisme en "PRA-blindheid" gaan uiteindelijk niet samen, hoewel jarenlange samenwerking anders deed vermoeden. Het groepje Strijk dat de inhoud van het weblog van die naamgever bepaalt, is dus met één verminderd.

1 opmerking:

  1. Afgunst is een slechte eigenschap. Je zal nooit een dergelijke honden.

    BeantwoordenVerwijderen