donderdag 26 juli 2012

3e Vereniging

Dankzij de zomerwarmte van laatste dagen zijn veel mensen sneller gepikeerd dan anders. Anderen maken, dankzij hun vakantie, dankbaar gebruik ervan om iets op papier te zetten. Ik dus ook.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen bij de NVSWH suggereerde een lezeres van een forum, mogelijk ook van dit weblog, dat dat mogelijk de oprichting van een derde rasvereniging voor de Saarlooswolfhond zou kunnen zijn.
Het is niet te hopen en voor zover mij bekend zijn er ook totaal geen plannen voor. Het ras is niet gebaat bij meerdere rasverenigingen, daar is het in omvang te klein voor.
Ten aanzien van de Saarlooswolfhond zelf, en dan bedoel ik de raszuivere, heeft ook de avls eigenlijk geen bestaansrecht. Oke, die club is erkend als vertegenwoordiger voor de SWH, maar wees eerlijk. Hoeveel raszuivere Saarlooswolfhonden vertegenwoordigt die vereniging. Gelet op de vele ingekruiste honden van andere rassen is dat minimaal. Eigenlijk had men de naam bij de oprichting moeten aanpassen in "algemene vereniging van liefhebbers van Saarlooswolfhond look-a-likes (avlsl)" of "algemene vereniging van liefhebbers van honden lijkend op de Saarlooswolfhond (avlhls)". Dit laatste speciaal voor die mensen die het Engels niet goed machtig zijn.

Want laten we eerlijk wezen. De NVSWH zal, zo wordt continue verwoord, niet met de avls gaan samenwerken. De avls wenst dat wel. Logisch. Neem nu alleen de opleiding die een rasvereniging moet verzorgen voor die mensen die keurmeester voor de Saarlooswolfhond willen worden en een volledig examen moeten afleggen. Hoe is men van plan die opleiding te verzorgen? De NVSWH heeft jarenlange ervaring met deze opleiding en heeft velen succesvol opgeleid tot rasspecialist voor de Saarlooswolfhond. De avls heeft nog nooit iets dergelijks georganiseerd. Is hen niet kwalijk te nemen, omdat sinds haar erkenning zo'n opleiding niet gevraagd is. De Raad echter wenst dat beide verenigingen samen die opleiding verzorgen. Dat zal niet lukken.
Zoals geschreven is zo'n opleiding verzorgen voor de NVSWH geen probleem, hoewel het vertrek van dhr. Pielanen natuurlijk een enorme aderlating is vanwege zijn gigantische kennis van dit ras. Dus moet dhr. Verbeeck dit overnemen. Laten we erop vertrouwen, dat hij daartoe in staat is. Tenslotte is hij bij vorige opleidingen ook altijd aanwezig geweest en was er ook altijd een keurmeester/rasspecialist aanwezig geweest, die een deel van de opleiding voor zijn rekening nam. Voor de avls is zo'n gezamelijke opleiding verzorgen natuurlijk een uitgelezen kans er achter te komen hoe een dergelijke opleiding eruit dient te zien.

Hoe denkt echter de avls dit te gaan doen in de toekomst.
Kennis van de Saarlooswolfhond om verantwoord een opleiding te verzorgen is bij die vereniging niet aanwezig. Die 'stukkiesschrijver' hoeft men niet te vragen als docent, want die heeft een gruwelijke hekel aan tentoonstellingen en zal dus zeker niet bereid zijn keurmeesters voor die verderfelijke evenementen op te leiden. De voorzitter? Nee, die speelt alleen maar voorzitter maar uitgebreide kennis is er niet. De secretaris? Nee, die kent dit ras nog maar heel kort. Aha, zult u roepen. Er is toch nog een bestuurslid, de dochter van! U heeft gelijk. Alleen ........., die werkt of werkte zo nauw samen met die, in mijn ogen rasverknoeister uit Frankrijk, dat ik me niet kan voorstellen dat zij een Saarlooswolfhond van een Tsjechoslowaakse Wolfhond weet te onderscheiden, een kruising van beide rassen of een kruising met een wolfhybride. Voor dit laatste verwijs ik alleen maar naar wat op internet geschreven is over Skog en Skrim, te weten dat de afstamming aan alle kanten rammelt zoals ook de fokker klaarblijkelijk heeft laten weten. Nogmaals, dit komt van internet van iemand die zegt het te weten. En is die genoemde mevrouw niet kortstondig eigenaar geweest van één van deze genoemde honden en heeft zij die niet ingezet voor de fokkerij? En heeft zij niet nauw contact met die fokker uit Noorwegen, die zgn. keurmeester van de avls? Die man waar die dubieuze honden vandaan komen? Vooral wanneer je de foto's van die honden bekijkt, zie je gelijk al dat er geen greintje Saarlooswolfhond in zit.
Wat blijft dan over.
De Raad van Beheer. Nou, dan hoef je helemaal niets te verwachten. Dat is die instantie die met regelmaat tegen haar eigen regels en die van de FCI ingaat. In dit geval tegen de regel dat men voor de Nederlandse rassen altijd examen moet doen wil men voor die rassen keurmeester worden of bijvoorbeeld groepskeurmeesters. Loopbaan traject of niet. Ben je mal. Omdat men voldoende rassen uit rasgroep 1 mag keuren benoem je twee keurmeesters ook gelijk voor de Saarlooswolfhond. Zonder dat zij examen gedaan hebben. Wat maakt het uit.
Dus wie van de Raad moet die opleiding verzorgen?

Dit is dus het dilemma van de Raad met, in dit geval 2 rasverenigingen voor één ras. Hoe denkt men dat te doen met drie verenigingen voor één ras, zoals bijvoorbeeld de Zwitserse Witte Herder. Wat als die drie verenigingen ook niet door één deur kunnen. Wie moet daar dan keurmeesters gaan opleiden. Wat dan te denken bij die rassen waarvan er nu al vijf verenigingen zijn.
Als u het antwoord weet, hou ik me daarvoor aanbevolen.

In ieder geval kan ik me het niet voorstellen dat vanuit de NVSWH een 3e rasvereniging gaat ontstaan.
Veel meer ben ik benieuwd hoeveel leden zich bij het bestuur aanmelden als kandidaat voor een bestuursfunctie. Als u die 14e Nieuwsbrief, die sinds kort op de website van de NVSWH staat, goed leest gaat het bestuur uit de liefhebbers een voorselectie plegen die zij als kandidaat bestuurslid willen voordragen op de BALV in september. Een selectie die toekomst gericht is. Als het bestuur de aanmeldingen serieus neemt, zullen deze liefhebbers toch over kynologische kennis en interesse moeten beschikken en in het geval van de kandidaat voor het secretariaatschap ook over de nodige kennis van andere talen dan het Nederlands. Over de kennis van het Nederlands maar niet te spreken, want dat is logisch. Niet waar! Alleen is het bestuur vergeten deze voorwaarden in de nieuwsbrief op te nemen. Omdat bovendien vlak voor afgelopen ledenvergadering de kandidatuur van mevr. in 't Veld niet langer ondersteund werd door het bestuur geldt ongetwijfeld voor toekomstige bestuursleden dat kynologische kennis niet gewenst is. Ook affiniteit met de kynologie is niet gewenst. Nee, stel je voor. Kynologische kennis! Dan zet zo iemand toch gelijk de overige bestuursleden in een bepaalde vloeistof, want bij hen ontbreekt alle kynologische kennis. Dat is al gebleken. Stel dat je een secretaris krijgt met uitgebreide kennis omtrent regelgeving, SWH, Kynologie in de ruimste zin van het woord. Dat zou dan inhouden dat een zeker bestuurslid niet langer met de voorzitter mee mag gaan naar vergaderingen. Zoals eerder gemeld, niet omdat hij snapt waar het over gaat, maar omdat het mogelijk is met twee personen zo'n bijeenkomst te bezoeken. Dan ben je niet langer belangrijk binnen het bestuur, in eigen ogen wel te verstaan.
Ik vergeet echter één ding te vermelden. Slechts de voorzitter wordt rechtstreeks door de algemene ledenvergadering op voordracht verkozen en benoemd. De overige functies worden door de (nieuwe) bestuursleden zelf verdeeld. Dit alles conform de artikelen 10 en 11 van de statuten van de NVSWH. Het wordt interessant als de criteria bekend gemaakt worden aan welke eisen met moet voldoen om een bepaalde bestuursfunctie te bekleden.
Of dit helemaal goed gaat komen zal de tijd leren. Wat wel interessant wordt, is of het bestuur bereid is de ledenlijst beschikbaar te stellen aan die leden, die met steun van anderen zich kandidaat willen stellen. Die dus niet afhankelijk willen zijn van de gedoogsteun vanuit het bestuur.

Trouwens, ik heb van de webmaster van de NVSWH vernomen dat die nieuwsbrieven op verzoek van het bestuur geplaatst zijn. Jammer genoeg heeft het bestuur het niet nodig gevonden de brief van dhr. Pielanen te laten plaatsen. Eigenlijk logisch vanuit hun standpunt, maar wel een gemiste kans in het kader van de openheid.

Tot slot. Ik heb het al eerder geschreven. Dhr. Strijk heeft dus op zijn weblog gemeend te moeten reageren op de gebeurtenissen bij de NVSWH. Ik heb ook eerder geschreven, dat hij niet helemaal begrepen heeft wat er aan de hand is. Nog één ding waarbij hij de plank volkomen misslaat. Nergens staat dat het verboden is dat de voorzitter een dubbelfunctie heeft. Dus in de tijd van dhr. Pielanen dat deze zowel voorzitter als penningmeester was. Wat niet toegestaan is, is dat de voorzitter gelijktijdig secretaris is. Dus eerst controleren voordat u wat schrijft, hoewel dat
waarschijnlijk een utopie is.

Tenslotte, het is wettelijk gezien geen probleem wanneer een persoon gedurende bijvoorbeeld 30 jaar een en dezelfde functie binnen een bestuur van een vereniging bekleedt zolang hierover niets in de statuten is opgenomen. Dit komt bij veel meer verenigingen voor en wordt vaak in de hand gewerkt door gebrek aan liefhebbers voor een bestuursfunctie of doordat de leden vinden dat die persoon zijn taak tot volle tevredenheid vervult.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten