zaterdag 24 augustus 2013

Teloorgang

De laatste weken is er nogal wat gebeurd op Saarlooswolfhondengebied.

Allereerst moet ik de fam. Berends complimenteren met hun gevoel voor humor t.a.v. het socialisatieproces van de pups. Sportief opgevat. Daarnaast vind ik ze echter behoorlijk onverantwoordelijk. Puppen die niet gevaccineerd zijn meenemen de straat op, in contact laten komen met allerlei mensen en ook nog eens met een vreemde hond. “Vreemde hond”, omdat het geen eigen hond is en dus niet bekend of die hond een gezondheidsbedreiging voor de puppen vormt. In eerste instantie denk je dan dat zij in de “canine belt” wonen. Een beetje vergelijkbaar met de “bible belt”, u weet wel die strook door Nederland waar mensen vanwege hun geloof de kinderen niet laat vaccineren, enz. Woonachtig in de “canine belt” vind je natuurlijk ook dat de hond bij de geboorte voldoende bescherming van de moeder heeft meegekregen en dat hij de volgende bescherming maar zelf moet opbouwen.

Volgens mij had Leendert Saarloos in het begin ook deze ideeën en kostte hem dat z’n eerste wolvin of wolvinnen en een aantal puppen. Toegegeven, hondenziekte zal je niet zo snel meer tegen komen in Nederland, maar het gaat om de idee. Er zijn andere virale en bacteriële bedreigingen voor een pup.

Uiteraard hoop ik dat deze puppies niets opgelopen hebben maar je zal altijd zien dat in dit soort gevallen de fokker er gewoon mee weg komt.
Uiteindelijk blijken de pups dan een kleine week later toch gevaccineerd te worden, althans daar ga ik vanuit nadat zij hun opwachting bij de dierenarts gemaakt hebben. Voor wat betreft de socialisatie had het geen klap uitgemaakt als een week gewacht was totdat ze gevaccineerd waren.
Sterker nog, ik zou niet graag de Saarlooswolfhonden over de vloer hebben die volgens alle regels gesocialiseerd zijn en waar op de leeftijd van zo’n 5 tot 6 maanden het besef doordrong dat zij tot een apart ras behoren. Waren ze als pup zo vrij als een vogeltje, lieten zich door iedereen aanhalen en gingen onbevangen naar iedereen toe, op die leeftijd leek het wel alsof er een knop omging en van het ene op het andere moment waren ze zo terughoudend als maar zijn kon. Alsof ze nooit wat geleerd hadden en nooit met andere mensen, dingen, honden, enz. in contact waren gekomen.

Je kunt dus als fokker of als eigenaar nog zo je best doen, uiteindelijk beslist die pup zelf hoe hij zich gaat opstellen.
Let wel, ergens blijft er toch wat hangen, dus verloren tijd is het zeker niet. Maar volgens velen merk je dat pas weer als de hond op een leeftijd van een jaar of 8 tot 10 komt.
Als je daar dus geen rekening mee houdt, wordt die pup binnen de kortst mogelijke tijd via internet ter herplaatsing aangeboden.

Dat de fokker goed wegkomt zie ik ook gebeuren bij die puppen uit de DMxDM kruising. U weet wel, Mulan en Mika. Ook in dit geval hoop je het allerbeste, dus dat geen van de puppen het stickertje “DM-Lijder” opgeplakt krijgt. Voor de puppen kan het niet beter dan. Maar stel nu, dat één of meer puppen als lijder uit die test komen, gaat dan Stichting Dier&Recht een zaak aanspannen tegen deze fokker. Tenslotte heeft hij er geen klap aangedaan om erfelijke afwijkingen in het nest te voorkomen. Zal mij benieuwen en wie zal, in dat geval, die Stichting op dit nest attenderen.

Net zo erg vind ik, dat aan alle kanten gerefereerd wordt naar die gezondheidseisen die ook door de overheid gesteld worden. Te weten “Motie 19 besluit Gezelschapsdieren”. En dan nog ziet men bij de avls kans uitgebreid reclame te maken voor dat nest van die DM-dragers. Het hoeveelste nest van 2013 was dit ook al weer bij de avls???????? Nummer 7????????

Vervolgens wordt ook nog eens volgende bekendgemaakt:
Het uitgebreide plan van aanpak dat de AVLS heeft ingediend om een gezonde toekomst voor de Saarloos Wolfhond te waarborgen, is onlangs besproken door het bestuur van de Raad van Beheer. Naar aanleiding hiervan heeft de Raad van Beheer het bestuur en de gezondheidscommissie van de AVLS uitgenodigd om gezamenlijk te overleggen over een aantal praktische zaken en de inwerkingtreding van het plan.


Betekent dit dat het bestuur van de avls en de gezondheidscommissie nu gaan proberen de Raad ervan te overtuigen dat, in dit geval, deze DMxDM-kruising goed is voor de gezondheid van de Saarlooswolfhond? Ondanks dat deze kruising, gelet op de FCI-regels en derhalve ook de RvB-regels helemaal niet had mogen plaatsvinden!

Maar ja, de fokker had even niet opgelet en de dekking had al plaatsgevonden voordat hij wist dat de teef loops en dekrijp was!!! Toch weer drie puppies geboren, dat is het enige dat telt.
Ja, met zo’n kulsmoes kan je heel wat nesten op de wereld laten trappen.

Gelukkig sta ik dit keer niet alleen met mijn commentaar hierop, gelet op reacties op internet. Alleen is er niemand die ageert tegen het feit dat de avls “reclame” maakt voor dit nest. In mijn optiek moet je, zeker wanneer je de ellende van een DM-lijder van nabij hebt meegemaakt, duidelijk maken dat deze houding van de avls niet gepast is. En dat is nog heel zacht uitgedrukt. Want schrijft de voorzitter van de avls niet zelf in zijn voorwoord in het nieuwsblaadje dat de avls de focus legt op de gezondheid van de honden? Nou, dat blijkt.

Maar niet alleen bij de avls gebeuren vreemde dingen.

Ook bij de NVSWH.
Plots blijkt het mogelijk dat, zonder al te lang te wachten, iemand lid wordt van onze vereniging terwijl die persoon jaren lang Saarlooswolfhonden heeft gehouden die afkomstig waren uit de fokkerij van die, volgens velen, beruchte Nederlandse fokster uit Frankrijk. Goed, ze heeft op dit moment geen hond meer, dus dat spreekt ook in haar voordeel. Tikkie cru, maar vooruit. Dit nieuwe lid heeft zich nooit al te kritisch opgesteld jegens de NVSWH, maar ik meen toch dat zij in het verleden zeer vaak zeer lovend over die fokster geschreven heeft: “Ze heeft het beste voor met haar honden, enz. enz.” Maar om haar nu zo snel als lid te verwelkomen gaat toch wat te ver. Dat is dan niet eerlijk tegenover ons lid uit Duitsland die vele jaren heeft moeten wachten tot zij lid kon worden. Nou is het natuurlijk ook mogelijk dat de NVSWH dringend om nieuwe leden zit te springen. Ik hoor tenminste geluiden dat na die coupe van september 2012 een groot aantal leden het lidmaatschap heeft opgezegd uit onvrede over de gang van zaken. Dat betekent derhalve ook dat die puppy-wachtlijst helemaal niet zo groot is of zelfs niet meer bestaat. Niet dat nou veel uitmaakt, want heeft u al iets gehoord over aanstaande nesten bij onze vereniging?

Volgende vraag.
Gaat dit nieuwe lid zich aan de regels t.a.v. de fokkerij van de NVSWH houden? Of worden die regels bij de NVSWH ook overboord gegooid. Wat nu wanneer dit nieuwe lid eigenaar wordt van een reutje. Gaat zij die over een paar jaar beschikbaar stellen voor de fokkerij? Welke teef? Zoals een paar van haar voorgangsters deden: "een teef van buiten laten dekken"? Dan krijgen we dus precies waar ik al eens over geschreven heb. De NVSWH gaat dan haar raszuivere en gezonde honden beschikbaar stellen om die verziekte bastaard-populatie van buiten uit het slop te halen. Verziekt vanwege de vele erfelijke afwijkingen die daar voorkomen. Bastaarden vanwege de vele inkruisingen van andere rassen.

Maar wat nu wanneer dit lid eigenaar wordt van een teefje? Wordt dan onder de paraplu van de NVSWH gefokt met een NVSWH-reu of …….? Of valt ook dit dan onder de door de avls gewenste outcross? Ik kan me natuurlijk vergissen en in dat geval telt volgende zinnetje natuurlijk niet. Ik heb ooit eens gelezen dat dit nieuwe lid mede-eigenaar is van een kennelnaam, Unaliyi. Die andere mede-eigenaar is geen lid van de NVSWH. Dus hoe gaat dit opgelost worden?????? Of is de "liefde" met die Linda al weer bekoeld en is zij geen mede-kennelnaamhoudster meer.

Wat wordt de volgende stap? Krijgen nu alle in het verleden geroyeerde leden en wegens wangedrag uitgeschreven leden een persoonlijke uitnodiging van het bestuur om weer lid te worden. Alles wat in het verleden heeft plaatsgevonden wordt vergeven en vergeten? Dan worden dus vele leden van de avls ook lid van de NVSWH en is er derhalve, vanwege de vele doublures, geen belemmering meer om beide verenigingen samen te voegen. Weer een probleem opgelost. De raszuivere populatie van de NVSWH en de PR-capaciteiten van de avls. Jongens, wat een grandioze vereniging wordt dat. Een voorbeeld voor alle overige rassen met meerdere verenigingen.  “Hallelujah, looft den Heer, hier komen de tegenstanders van weleer”.

Nog zoiets opmerkelijks. De NVSWH organiseert een wandeling in Limburg. Heel gezellig, daar niet van. Tenminste, dat neem ik aan. Maar zie: één van onze leden, eigenaar van een hondje gefokt door onze voorzitter, vindt het leuker te gaan wandelen met mensen die niets met de NVSWH te maken willen hebben. Heel apart. Gaat dit lid zijn reu t.z.t. ook beschikbaar stellen voor de fokkerij buiten de NVSWH?

Op een forum wordt geschreven dat er meer overleg plaatsvindt of in ieder geval gesprekken gevoerd worden tussen NVSWH en avls, sinds men een aantal mensen “AAN DE KANT GESCHOVEN HEEFT”. Iedereen weet natuurlijk wie die mensen zijn, dus namen noemen doe ik niet. Het zijn echter wel de mensen die alles gegeven hebben het ras van de ondergang te redden en er, in het geval van de populatie van de NVSWH, een gezond ras van hebben gemaakt. Dat wordt voor het gemak vergeten.

Net zoals men voor het gemak vergeet, dat er diverse fokkers van buiten de NVSWH rondlopen die openlijk toegeven alles in het werk te willen stellen “echte Saarlooswolfhonden, zoals die bij de NVSWH voorkomen” te willen fokken.

Ook vergeet men voor het gemak dat, door het afserveren van die bepaalde mensen, alle kennis omtrent de fokkerij, het ras, enz. verloren is gegaan. Iedere serieuze fokker weet dat je moet weten wat in het verleden uit bepaalde combinaties en lijnen geboren is wil je op dit moment de juiste combinaties maken. Nou, die kennis heeft het huidige bestuur totaal niet. Bovendien schijnt daar de opvatting te heersen dat kennis van het verleden totaal overbodig is. Misschien daarom dat je maar niets hoort over dekkingen, drachtige teven, enz.

Het zal toch geen bestuurslid zijn die onder de naam “Henri” die stompzinnige opmerking geplaatst heeft dat de witte Saarlooswolfhond genetisch ongezond is? Als dat zo is, hou ik echt mijn hart vast. Het is in elk geval wel duidelijk geworden dat deze "Henri" niet het lef heeft tekst en uitleg over zijn opmerking te geven. M.a.w. door niet te reageren geeft hij direct aan dat hij op dit gebied een volslagen leek is en gewoon uit zijn nek gekletst heeft. Ik had niet anders verwacht.

Ik vraag me alleen af hoever die genoemde samenwerking gaat. Tenslotte horen wij, de leden, daar niets over. Het laatste clubblad is in april uitgekomen. Ook een nieuwsbrief hebben we al tijden niet meer gezien. Zoals ik al schreef, zal het eerstvolgende clubblad wel vol staan met tentoonstellingsuitslagen, keurverslagen, enz. Zal er nog ruimte overblijven voor werkelijk belangrijke zaken, zoals overleg met de Raad van Beheer, plannen rond de fokkerij, overleg/gesprekken met de avls, enz. Of haal ik hier nu een heikel punt aan. Onze voorzitter heeft toch bij diverse gelegenheden laten weten onmiddellijk als voorzitter op te stappen in geval het tot samenwerking met de avls zou komen. Dus laten we de leden niet weten hoever die samenwerking gaat, dan kan de voorzitter zonder gezichtsverlies in functie blijven.

Of hebben de afzonderlijke bestuursleden het nu ook weer zo druk, dat bestuursvergaderingen niet kunnen plaatsvinden omdat geen datum gekozen kan worden. Worden dan weer belangrijke kynologische zaken vooruit geschoven? Krijgen we derhalve weer het credo: “Van uitstel komt bij dit bestuur in ieder geval afstel”. Tja, dan kan je de leden ook niet op de hoogste stellen van alles wat het bestuur ondernomen heeft.

1 opmerking:

  1. Ik werd er op attent gemaakt dat ik hier aangesproken werd. Wel sneu voor je dat je het nu pas gelezen hebt of zo weinig te melden hebt dat je het nu uit de kast moet trekken. (komkommertijd ofzo)

    Ja, ik ben lid van de NVSWH geworden en ja ik hoop een pup te krijgen. Ja, ik ben bereid te wachten. Ja, ik zou het ergens wel snappen als mensen vinden dat ik geen recht heb op een pup, die mensen moeten dan bij zichzelf nadenken of ze in het verleden willen blijven hangen of dat ze in de toekomst leven.

    Ja, ik vond en vind mijn Amacho Axel de Louba Tar een wereldhond. Ik mis hem enorm, zijn rust, zijn vriendschap, zijn eigenzinnigheid, de urenlange wandelingen en het gewoon samen zijn, een bruine neus tegen je hand, een kop op mijn knie... Echter, lidmaatschap van de NVSWH maakt toch duidelijk dat ik qua fokfilosofie en type hond daar geen hond meer zou kopen. Uitspraken op verschillende fora over de jaren maakt toch duidelijk dat ik sterk tegen outcross ben etc.

    Fokken, tja, ik zoek een nieuw familielid, geen fokdier. Wat de toekomst brengt kan ik je niet zeggen, wel dat ik lid ben geworden omdat ik de gedachte achter de RV kan onderschrijven en probleemloos kan verklaren bereid zijn een toekomstige hond fokklaar te maken en enkel te fokken volgens de geldende regels van het koopcontract wat ik vast ga ondertekenen(hond op naam zou ik trouwens ook geen probleem mee hebben). Of ik mijn woord ga houden, dat heeft te maken met integriteit, ik speel geen spelletjes en onderteken alleen iets als ik erachter kan staan.

    MVG Nanouk

    BeantwoordenVerwijderen