woensdag 7 november 2012

Plan B

Een organisatie, welke ook, heeft een doel voor ogen voor hetgeen zij wenst te bereiken. Het maakt daarbij niet uit welk dat doel is.
Zo ook de NVSWH. Tenminste als ik kijk op hun website.
Laat ik allereerst met die website beginnen. In nieuwsbrief nr. 17 schrijft het bestuur, om het zo maar eens te noemen, dat zij aan de slag gaan met een nieuwe website. Zo, zo!

Een van de reacties op mijn vorige weblog geeft hierover wat meer duidelijkheid. Het was iemand opgevallen dat plots weer een oude website gepresenteerd werd aan het publiek. Laat dat toch waar zijn. Het riep toch de nodige vragen op. Hoe zat dat nou. Een nieuwe website en dan weer een oude? Had men dan al na de installatie van nieuwe bestuur direct een nieuwe website? Dat zou betekenen dat men al voor de bestuursverkiezing aan de gang was en dat men dus al lang van plan was de website aan te pakken, zonder dat de toenmalige webmaster het wist.
Ruud in 't Veld tilt in een reactie op mijn laatste blog een tipje van de sluier op. Hij blijkt toch, ondanks dat het niet nodig was zoals hij eerder schreef, aan de slag gegaan te zijn met het maken of bouwen van een kopie van de website van de NVSWH. Maar toen hij er achter kwam dat hij zonder bericht gewipt was als webmaster is hij daarmee gestopt en heeft hij de oude site weer terug gezet.
Tja. Daar zit je dan als vereniging. Een verouderde website die ook nog eens niet bijgewerkt kan worden, tenminste dat wordt geschreven en een nieuwe(re) website die weer verwijderd wordt.
En hier komt dan plan B uit de hoge hoed. De nieuwe webmaster, als ik de berichten moet geloven dhr. Mast, heeft of zelf die verwijderde bestanden terug gezet of heeft dat door de provider laten doen. Wel schijnen er een aantal teksten en dergelijke aangepast te zijn. Tja. Je moet toch wat. Betekent dit nu dat men die website blijft gebruiken of is men op de achtergrond toch maar begonnen met iets nieuws.
Gelet op het feit dat de NVSWH vol trots zich op het pad van de 'social media' heeft begeven kan je je afvragen hoe snel men gaat werken aan een nieuwe website.

Vraag blijft wie die nieuwe website zal gaan maken. Dhr. Mast? Zou kunnen, maar heeft die daar tijd voor? Kijkend naar de rest van het bestuur is daar niemand die daar verstand van heeft. Wordt het dan iemand die niet in het bestuur zit?

Trouwens, je kan je ook afvragen wat het nut van die nieuwsbrief is. Het schijnt dat slechts een handjevol leden van de NVSWH hun email adres heeft gegeven. Vandaar dat diezelfde nieuwsbrief ook via de post verstuurd wordt aan alle leden en ook op de website gepubliceerd moet worden. Hier past slechts één advies. Stop met die nieuwsbrief. Stuur alles wat je daarin kwijt wilt via de post, wat maakt een postzegel meer of minder uit en zet alles op de website. Het komt er toch op. Waarom dan zo omslachtig.

Laten we dan die laatste nieuwsbrief eens nader bekijken. Men gaat inventariseren! Houdt dat in dat het bestuur totaal niet weet wie er lid is en welke honden men vertegenwoordigt? Dat zal toch niet waar zijn. Is dan bij het secretariaat helemaal niet bekend wie er lid van de vereniging is. Is daar dan geen ledenbestand? Ik heb voorts ergens gelezen dat er een paar maanden geleden maar een man of 10, volgens de voorzitter 25, op de aanvraaglijst voor een pup stond. Zijn er dan na die tijd zoveel aanvragen voor een pup bijgekomen? Daarnaast kan ik me totaal niet voorstellen dat niemand van het huidige bestuur weet welke honden zij vertegenwoordigen.
Alhoewel.......

Laten we nog eens die nieuwsbrief erbij nemen en dan naar beneden bladeren. De bestuurssamenstelling.
De voorzitter, die zich tevens met de pupbemiddeling gaat bemoeien en de Franstalige rasinformatie gaat verzorgen, zou toch moeten weten welke honden er rondlopen bij de NVSWH. Hij is tenslotte al vele jaren bestuurslid en sinds een jaar of drie voorzitter. Dan weet je zoiets toch? Niet dan?
De secretaris, tevens verantwoordelijk voor de Duits- en Engelstalige rasinformatie, is er een aantal jaren uit geweest. Alhoewel, al die jaren zou hij verantwoordelijk blijven voor de contacten met de Universiteit van Bochum t.a.v. het onderzoek naar het PRA-gen. Niemand die daar na zijn aftreden nog iets over gehoord schijnt te hebben. Ook apart.
De Penningmeester. De man van de vorige secretaresse. Een persoon van wie nog nooit iemand bij de NVSWH gehoord blijkt te hebben. Een persoon die, plotseling in juni na die bewuste ledenvergadering, lid geworden blijkt te zijn en waarvoor men de ballotage-termijn afgeschaft schijnt te hebben. Van die persoon kan je inderdaad niet verwachten dat hij iets weet over het hondenbestand van de NVSWH.
Deze functionarissen worden bij veel verenigingen tot het dagelijks bestuur gerekend. Dat belooft dus al veel goeds.
De enige van deze drie die voldoende kynologische kennis heeft, tenminste dat mag ik aannemen, zou de voorzitter moeten zijn.

Maar dan de andere bestuursleden.
Mevr. Minten. Verantwoordelijk voor PR en Communicatie. Zij gaat de rasinformatie voor Nederland verzorgen, tevens neemt zij het clubblad onder haar hoede en moet men bij haar terecht voor de diverse aanvraagformulieren. Afwachten wat dat gaat worden.
Dhr. v.d. Geer. Verantwoordelijk voor de ledenadministratie en evenementen. Geen website? Dat zou hij toch overnemen, volgens een reactie van Ruud in 't Veld. Of is men er binnen het bestuur ook achter gekomen, dat hij daarvoor niet de benodigde kennis heeft. Heel goed mogelijk. Ik heb al eens gehoord van iemand, dat hij er tevens alles aan deed die database van Ruud in 't Veld en Diny Pielanen in handen te krijgen, omdat hij geen flauw benul had hoe de diverse afstammingen in elkaar zaten. Gaan de inventarisatieformulieren dan naar hem? Lijkt me geen slimme zet.
Dhr. v. Asten. Da's een goeie. Die gaat de rasinformatie voor België verzorgen. Rasinformatie geven. Jongens nog aan toe. Wat weet hij nou in vredesnaam van de Saarlooswolfhond. Zijn oudste hond blijkt een herplaatser te zijn, geboren in 2001 als ik het goed heb. Heeft al twee keer een nestje gefokt. Ja, zo iemand weet alles van het ras. Kan verantwoord informatie geven en weet raad wanneer iemand met een vraag op gebied van gedrag of ziektes komt. Eerlijk gezegd geldt hetzelfde voor mw. Minten.
De enige van de bestuursleden, m.u.v. de voorzitter, die lang genoeg Saarlooswolfhonden heeft om erover mee te kunnen praten is dhr. Cloosterman. En dit nieuwe bestuurslid heeft geen specifieke functie.

Oh. Nee. Foutje mijnerzijds. De mensen die rasinformatie gaan verzorgen hoeven nergens verstand van te hebben. Leden worden verzocht bij problemen met hun hond, op welk gebied ook, contact met het secretariaat op te nemen. Het is dan te hopen, dat deze secretaris wel de moeite neemt de mails te beantwoorden. Bij de vorige secretaris scheen het daar nog wel eens aan te schorten.

Gaan nu ook al deze bestuursleden wapperen met visitekaartjes met het logo van de NVSWH met daarop hun verenigingsadres? Dat staat interessant voor de buitenwacht.
In ieder geval heeft de vorige penningmeester, wanneer u zijn stuk waar alles mee begonnen is nog eens goed leest, gelijk gekregen. Althans in die strekking. Het is heerlijk belangrijk te laten weten welke honden in geschreven hebben voor de Winnertentoonstelling. Tja, om dit te regelen moeten andere, belangrijke, kynologische zaken ongetwijfeld blijven liggen.

Oh ja. Is het nou makkelijker met 7 mensen een vergaderdatum te plannen dan met 5 bestuursleden? Lijkt me leuk om te vernemen.

In ieder geval is er op één punt al openheid. Er wordt vermeld wanneer men pups verwacht. Op een website is een stuk van Diny Pielanen te lezen met daarin de namen van de teven en reuen die dit bestuur voortvarend voor de fokkerij heeft ingezet. Hoe zit het daarmee? Zijn die teven drachtig? Dat men voorts een 10 jaar oude reu voor de 5e maal in heeft gezet voor de fokkerij is niet belangrijk. Zijn er dan helemaal geen andere reuen bij de NVSWH? Als dat zo is, hoeft men niet bang te zijn dat leden van de avls bij leden van de NVSWH komen aankloppen voor een reu voor hun fokkerij. Ook bij de NVSWH zijn ze er niet meer.

Als dit de toekomst van de fokkerij van de NVSWH moet zijn, hou ik mijn hart vast.

Gelukkig dat men bij de avls al loopt te juichen dat er in ieder geval gediscussieerd wordt met bestuursleden van de NVSWH. Is er toch nog iemand blij met dit bestuur.

1 opmerking:

  1. Even iets over reuen die voor dek gebruikt worden.Elke fokker loopt tegen het probleem aan dat reuen niet of erg traag getest worden.Daarnaast zijn teven altijd net loops op het moment van vakantie,ziekte of veel werk.en jammer genoeg zien reuen eigenaren (en ook teveneigenaren die willen fokken soms)niet in dat bijna alles moet wijken om tot een dekking te komen.
    Dus er zijn over het algemeen wel genoeg reuen ,alleen dus net nog niet klaar of baasje moeten net nodig naar een verjaardag.
    En als teveneigenaar heb je dan liever iets als niets.Je weet van te voren toch niet hoeveel van de pups verder gaan in de fokkerij.

    BeantwoordenVerwijderen