maandag 1 oktober 2012

Onderzoeken

Onlangs was in diverse kranten te lezen de uitkomst van een onderzoek door wetenschappers van Wageningen Univiersiteit m.b.t. het verantwoord houden van huisdieren. Dat was schrikken. Ik heb geen idee welke criteria men allemaal gehanteerd heeft tijdens dat onderzoek, maar het komt erop neer dat u en ik onze honden wel weg kunnen doen. Sterker nog, het houden van honden zou volgens dat onderzoek niet langer verantwoord zijn omdat per hond minimaal 200 vierkante meter ruimte nodig zou zijn. Dit schijnt gebaseerd te zijn op de minimale leefruimte van een wolf!
Kort na de publicatie hiervan schreven de kranten al dat het hele onderzoek zo de prullenbak in kon. Belachelijk voor woorden, om het mild te houden, die uitkomst. Van de ca. 5500 diersoorten die als huisdier gehouden worden over de hele wereld zouden er, indien de aanbevelingen uit dat onderzoek gevolgd worden, nog maar 8 overblijven. Onder die 8 een aantal dieren waar de gemiddelde mens nog nooit van z'n leven gehoord heeft, maar dat was niet belangrijk.
Honden werden dus met wolven vergeleken. Hoe zit dat met katten? Waarmee zijn die v.w.b. leefruimte, etc. vergeleken? Met leeuwen, panters, tijgers? En aquariumvissen dan? Met haringen, dolfijnen, haaien, walvissen? We zullen ons maar niet afvragen waarmee andere dieren vergeleken zijn.
In ieder geval is duidelijk geworden, dat dit, volgens velen, een onderzoek is van "lik m'n vestje" en dat er naar alle waarschijnlijkheid heel veel geld over de balk gegooid is.

Als je dit onderzoek en de uitkomst hiervan als maatstaf neemt, hoe moet je dan het onderzoek zien dat men gedaan heeft in het kader van de verwantschap bij honden. U weel wel, dat project waarvan de uitkomst op 18 oktober gepresenteerd wordt.
Ik heb al eerder geschreven, dat t.a.v. de Saarlooswolfhond de bevindingen regelrecht versnipperd mogen worden omdat de gegevens waarmee men aan de slag gegaan is van geen kant kloppen. Alleen al omdat men geen rekening houdt met de ingekruiste honden van andere rassen in de populatie buiten de NVSWH.
Maar met dat krantenartikel in het achterhoofd kan men zich afvragen of ook van die andere rassen de onderzoeksresultaten wel betrouwbaar zijn. Laten we eerlijk zijn, er is bij alle rassen bewust dan wel onbewust gefraudeerd en dat hoeft ook nog niet eens zo lang geleden te zijn.
Persoonlijk denk ik dat Wageningen, om te generaliseren, zich behoorlijk op glad ijs begeeft en ik denk ook dat het zinvol is op 18 oktober zeer kritisch naar de uitkomst van die onderzoeken te kijken. Ik hoop dan ook dat iemand het lef heeft de vraag te stellen of het meenemen in de onderzoeken van die 'outcross-honden' van grote invloed is op het hele verwantschapsgebeuren. Of dat de onderzoekers blindelings vertrouwd hebben op de gegevens die de Raad heeft aangedragen. Die stamboekgegevens die uitsluitend gebaseerd zijn op de opgave door de fokkers en waarvan de Raad zelf al zegt dat zij aan de hand daarvan niet kan garanderen dat die gegevens kloppen.

Ondanks deze kritiek toch een lichtpuntje voor andere onderzoekers van Wageningen Universiteit. De kokkelstand in de Waddenzee is uitstekend. Heeft niets met de SWH te maken, maar we moeten positief blijven.

Van een ander onderzoek werd eerder dit jaar de uitkomst al gepresenteerd, maar de Raad vindt het noodzakelijk cq. wenselijk dit nogmaals te doen op 30 oktober. Voor het bijwonen van deze presentatie zijn bestuursleden van verenigingen, commissies van de Raad, rasgroepen, enz. uitgenodigd. Het gaat hierbij om dat onderzoek van Maurice de Hond en Kay v.d. Linde. Het betreft hier een zeer groot onderzoek naar de toekomst van de sector, rashondenfokkerij.
Volgens de Raad heeft dhr. de Hond een onderzoek uitgevoerd onder alle Nederlanders, met de nadruk van mij op alle. Dus ruim 16 of 17 miljoen Nederlanders zijn ondervraagd door dhr. de Hond of diens medewerkers. Geen idee hoelang zij over het verwerken van de onderzoeksresultaten gedaan hebben, maar dat is niet zo van belang. Uiteindelijk bleken na de eerste presentatie van de uitkomst van dat onderzoek 2000 Nederlanders ondervraagd te zijn. Betekent dit dan dat Nederland, volgens de Raad dan, niet meer dan 2000 inwoners telt? Waar blijven dan al die rashonden die jaarlijks in het NHSB worden ingeschreven? Exportartikelen?
Ik denk dat de Raad een beetje overdrijft in haar mail aan de aangesloten verenigingen. Ach, overdrijven binnen de kynologie kennen we al jaren. Ik hoef slechts te verwijzen naar de 'overdrijvingen aan het exterieur' waar de laatste tijd zoveel over te doen is.

Het schijnt dat men nog zoveel kan doen om de misstanden in de rashondenfokkerij aan te pakken, voorlopig blijft men nog jaren met een imago-probleem worstelen.

4 opmerkingen:

  1. Een, sinds kort ex-lid van de NVSWH, attendeerde mij op een nieuwe in aanbouw zijnde website over Saarlooswolfhonden: www.saarlooswolfhonden.eu


    Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt dat je mij en de lezers op deze site attendeerde. Ik ben benieuwd wat op die site geplaatst gaat worden.
    Barend

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er is nog meer over Saarlooswolfhonden te bekijken want ik zag op facebook dat Diny daar sinds vorige week ook op zit. Leuke foto's daar met reacties van andere SWH-mensen. groetjes, Bianca

    http://www.facebook.com/diny.pielanen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. http://www.saarlooswolfhonden.eu/images/teksten/image006.jpg

    Deze hond is de ideale? Een standaard waar? Ik begrijp het niet? Wolf, wolf .... waar? Wat zijn de verschillende lijnen van de fokkerij honden.

    BeantwoordenVerwijderen