donderdag 11 oktober 2012

Saai

Wie ooit beweerd heeft dat de kynologie saai is, komt de laatste tijd behoorlijk bedrogen uit. Niets is minder waar. De kynologie is volop in beweging of je het nu leuk vindt of niet.

Zo is er iemand met, eveneens, een eigen blog die laaiend enthousiast was over de erkenning van tweede, derde, enz. rasverenigingen per ras. Hij zorgde er zelfs voor dat de toenmalige secretaris van de avls bij de Raad in een commissie gekozen werd. Hij plaatste zonder schroom of tegenwerping reacties van deze mevrouw en haar man op artikelen op zijn weblog terwijl reacties van anderen, hem uiteraard niet goed gezind in zijn ogen, geweigerd werden. Dat is natuurlijk zijn goed recht, zult u zeggen. Gelijk heeft u. Iedere blog-eigenaar maakt zijn eigen afwegingen of een reactie al dan niet geplaatst wordt.
Alleen een van de laatste bijdragen van deze mijnheer op zijn weblog getuigt van verregaande hypocriesie. Meneer is witheet dat een nieuwe vereniging door de Raad van Beheer erkend wordt of is.
Een vereniging, opgericht door o.a. een aantal keurmeesters, die zich wil inzetten voor het geven van voorlichting op gebied van gezondheid en mogelijke andere zaken, voor alle rassen vallend onder de paraplu van Rasgroep 9, de Gezelschapshonden. Toevallig is deze boze meneer ex-voorzitter, en tegenwoordig erelid, van een vereniging die rassen uit Rasgroep 9 vertegenwoordigd. Dan komt het natuurlijk wel heel dicht bij huis en dan plotseling is een tweede vereniging niet zo plezant meer. Nu je er zelf mee geconfronteerd wordt, begrijp je, hopelijk, wat andere verenigingen doormaken of doorgemaakt hebben. Dan sta je dus niet meer te juichen maar ga je pruilen. Och, och, och. Maar troost u. Het is niet anders, er moet mee geleefd worden.

Ook zoiets opvallends. Op de afgelopen clubmatch van de avls, waarbij ik die club wel moet feliciteren met het aantal inschrijvingen, werd een teef 1e in de Veteranenklas. Op zich zou dat niet bijzonder zijn, zoiets komt vaker voor. Maar deze teef schijnt nagenoeg blind te zijn. Nu heeft in het verleden een ex-lid van de NVSWH diverse malen via internet zijn grote verontwaardiging uitgesproken dat een, in zijn ogen blinde, teef van de NVSWH op tentoonstellingen ook de eerste plaats behaalde. Schandalig dat zoiets kon, daar moest protest tegen aangetekend worden, enz. enz.
Maar nu? Doodse stilte van zijn kant. Hoewel hij zelf geen lid meer is van de avls, klein akkefietje rond contributie-betaling volgens insiders, draagt hij die club een zeer warm hart toe. Ja, je moet wel omdat je vrouw lid is geworden omdat daardoor minder aan de Raad van Beheer betaald hoefde te worden voor de stambomen van de fokproducten. Als hij dan toch zo gefixeerd is op PRA, dan had dus deze teef ook absoluut niet mogen winnen. Dat ze blind (!) was bleek al uit de tekst op het weblog van dhr. Berends dat ze dacht dat Igor Tunka was. Als ik dat ex-lid zou zijn, zou ik met de grootst mogelijke spoed een brief sturen aan de Raad van Beheer en zeer zeker aan de keurmeester van dienst, dat het schandalig is dat hij die teef geplaatst had.
Denkt u dat dit gaat gebeuren? Nou, ik weet wel zeker van niet omdat het niet bij de NVSWH gebeurt en/of omdat deze hond niet langer van een lid van de NVSWH is.

Verder ben ik erop gewezen, via een reactie op mijn vorige stuk, dat er een nieuwe website is over de Saarlooswolfhond. Ik heb daar even gekeken, maar ben van mening dat er nog veel werk wacht voor de beheerder van die site. De beginpagina ziet er in elk geval een stuk beter uit dan die van de NVSWH, die diezelfde persoon onder zijn beheer heeft. Ook heb ik begrepen dat er al direct commentaar is gekomen op een stuk op die website. Zoals bij zoveel dingen: je kunt het nooit iedereen naar het zin maken en er zal altijd wel iemand zijn die iets aan te merken heeft. Niets van aantrekken, zou ik zeggen. Sommige mensen moet je niet serieus nemen.
Afwachten dus maar wat er nog meer voor informatie gaat komen op die website.

Op mijn vorige bijdrage is door die mevrouw uit Rusland gereageerd. Zij verwijst daarbij naar een foto op die nieuwe website. Daarbij vraagt zij of de hond van die foto de ideale Saarlooswolfhond is en waar de rasstandaard te vinden is. Tenminste dat begrijp ik eruit.
Nou heb ik geen idee of die hond de ideale Saarlooswolfhond is. Dat mogen de echte kenners mij vertellen, uiteraard wel met de reden erbij zodat voor alle lezers duidelijk wordt hoe de ideale Saarlooswolfhond eruit dient te zien. Over die rasstandaard kan ik kort zijn. De Nederlandstalige rasstandaard is op vele websites te vinden. De rasstandaard is bijv. ook in het Duits op diverse sites terug te vinden, mogelijk echter in verkorte vorm. Zelf heb ik bij de FCI gekeken. Daar is echter alleen de Engelstalige rasstandaard terug te vinden.
Nieuwsgierig als ik ben heb ik de Nederlands- en Engelstalige naast elkaar gelegd en volgens mij komen ze heel goed overeen. Aan de hand daarvan durf ik te stellen dat de hond op die foto waarnaar verwezen wordt veel meer aan de rasstandaard voldoet dan die hond waarvan die mevrouw een foto op een forum plaatste. Zoals al eerder geschreven en velen steunden mij daarin, die hond is een voorbeeld van een Tsjechoslowaakse Wolfhond en niet van een Saarlooswolfhond.
Het wolf-gedeelte? Tja, dat wordt moeilijk. Met welke ondersoort van de wolf moet je die hond v.w.b. het uiterlijk vergelijken. Ik heb die hond waar die mevrouw naar verwijst bijv. niet zien lopen, dus kan ik niets zeggen over het rastypische gangwerk waar de rasstandaard over spreekt.
Foklijnen? Het is maar wat je onder foklijnen verstaat. Sommigen spreken over Franse lijnen, Scandinavische lijnen, enz. enz. Duidelijk is wel dat sommige 'foklijnen' honden voortbrengen die meer TWH dan SWH zijn. Een andere 'foklijn' scheepte de Saarlooswolfhondenwereld op met wolfhybrides. Bij weer andere 'foklijnen' zie je, bijvoorbeeld dankzij de donkerbruine ogen, heel goed welke fokker er achter zit. Ik denk dat iemand die zich verdiept in het Saarlooswolfhondenwereldje op den duur diverse lijnen kan onderscheiden. Zo iemand moet dan ook eerlijk genoeg zijn om toe te geven dat de papieren afstamming in ieder geval voor geen cent kan kloppen.
Was er niet onlangs sprake van medewerking aan een Russisch TV-programma door de avls? Misschien hebben ze wel honden voor het voetlicht laten brengen die redelijk aan de rasstandaard voldoen.
Misschien iets om die Russische mevrouw een kopietje van dat programma te sturen? Of mogelijk hebben ze daar ook wel een vorm van "uitzending gemist". Je weet maar nooit.

Intussen hebben een fokster en de nieuwe eigenaren van de pups geboren in mei geluk gehad. Nou ja geluk gehad. Weer een aantal dragers van DM en/of Dwerggroei op de wereld gezet. Hoe stom kan iemand zijn om met zulke ouderdieren te nestje te fokken. Dat is spelen met de gezondheid. Het geeft ook aan dat het buiten de NVSWH geen mens interesseert wat er voor honden geboren worden. Het geeft ook aan dat men wanhopig moet zijn, geen gezonde combinatie meer te maken. Gezondheid is niet belangrijk, het terugdringen van erfelijke aandoeningen is niet belangrijk, dat de honden op Tsjechoslowaakse Wolfhonden of andere rassen lijken is niet belangrijk. Als er maar stambomen bij komen en als er maar pup-afzet is. Wedden dat de dochter van met dat nieuwe puppen-teefje ook gaat fokken. Welke hond heeft hiervoor het veld moeten ruimen?

En dat is nou precies wat de kynologie niet saai maakt.

1 opmerking:

  1. De eerder door mij gepubliceerde reactie heb ik op verzoek van de schrijfster verwijderd.
    Ik blijf echter van mening dat haar hond niet voldoet aan de omschrijving zoals die in de rasstandaard terug te vinden is. Dit doet niets af aan het feit dat het best een mooie hond kan zijn. Dat staat daar volkomen los van.
    Het is echter jammer dat, met "dank" aan bepaalde fokkers, in het buitenland een volkomen verkeerd beeld is ontstaan omtrent het ras Saarlooswolfhond, waardoor daar allerlei kruisingsproducten en de afstammingelingen daarvan als echte Saarlooswolfhond gezien worden. Het is ook jammer dat dit beeld verder in stand gehouden wordt door keurmeesters die nog nooit in het land van herkomst geweest zijn om zich te verdiepen in het ras en derhalve alleen maar bekend zijn met die look-a-likes. Dat goedwillende eigenaren hiervan de dupe zijn geworden is duidelijk.
    Barend

    BeantwoordenVerwijderen