woensdag 25 april 2012

Kennis


Bij de avls dient statutair de secretaris af te treden en is, eveneens statutair, niet herkiesbaar. Dus moet er een nieuwe secretaris komen. Het lijkt erop alsof uit de leden geen liefhebber zich heeft aangemeld, dus stelt het bestuur een kandidaat voor. Heel normaal. Maar dan die kandidaat! Is al(!) bijna twee jaar lid van de avls en heeft ook al(!) twee jaar een Saarlooswolfhond. Deze Kaya is een kleindochter van Skog. Dan weten we het wel.
Het wordt natuurlijk een moeilijke periode voor deze nieuwe secretaris, als ze tenminste gekozen wordt. Alle veranderingen die voor de deur staan en dan moet zij de avls vertegenwoordigen bij de bijeenkomsten van de Raad. Oh nee, hoeft natuurlijk niet. De vertrekkende secretaris blijft actief binnen één of meerdere commissies van de Raad en zal daarbij ongetwijfeld ook het belang van de avls verdedigen. Wordt dit dezelfde soapserie als met de penningmeester. Een nieuwe secretaris voor een jaar en volgend jaar wordt mw. Eggink weer opnieuw gekozen als secretaris en gaat zij weer een zittingsperiode van 6 jaar tegemoet? Wie zal het zeggen. Bij deze avls is alles mogelijk.
Toch een vraagje. Hoe zit het met de voorzitter? Is die niet eveneens in 2006 aangetreden bij de oprichting van de avls? Geldt voor hem geen statutaire verplichting tot aftreden? Of komt dat de avls niet goed uit, dus praten we er niet over?

De avls schijnt door de Raad gevraagd te zijn een plan van aanpak op te stellen in verband met de gezondheisproblematiek rond de SWH. Rond de SWH. Nee, eigenlijk rond de populatie buiten de NVSWH, omdat daar de problemen rondwaren. Problemen in de vorm van Dwerggroei en DM, hoofdzakelijk. Hoewel de laatste tijd steeds meer honden blijken op te duiken met dystichiasis. Een aandoening waarvan gesteld wordt dat met lijders daaraan beter niet gefokt kan worden, omdat de wijze van vererving nog niet helemaal duidelijk is. Wel is duidelijk dat het erfelijk is. Toch vindt een Belgisch oogarts, iedereen weet wie bedoeld wordt, het geen bezwaar een lijder daaraan toch voor de fokkerij in te zetten. Is het dan zo slecht gesteld met die populatie? Dan is het geen wonder dat men uit alle macht blijft proberen honden van de NVSWH, vooral de reuen, te pakken te krijgen voor de eigen fokkerij. Eén van de bekendste fokkers van buiten de NVSWH, die fokster die nu schijnt te stoppen omdat ze met haar nesten bij de letter "Z" is aangekomen (de tweede keer trouwens al), riep en roept toch al jaren dat zij zou blijven proberen reuen van de NVSWH te krijgen voor haar fokkerij. Ook een Duitse fokster heeft laten weten met haar fokkerij te streven naar hetzelfde type honden als de NVSWH heeft rondlopen. Is dat ook omdat zij vindt dat het met de gezondheid niet goed gaat of geeft zij hiermee expliciet aan dat het buiten de NVSWH een ratjetoe aan verschijningen is?
Als dit laatste bedoeld wordt, is het gelijk duidelijk waarom de avls'ers nauwelijks op tentoonstellingen verschijnen. Of komt het omdat dhr. Berends zo fel tegen tentoonstellingen is. Want, zou hij zijn mening opgelegd hebben aan al die leden, dan kan je je afvragen waarom op de website van de avls een tentoonstellingskalender gepubliceerd wordt. Hoe tegenstrijdig kan je het bedenken.

Terugkomend op dat plan van aanpak. Wedden dat men daarin weer het stokpaardje van stal haalt: "Inkruisen van één of meerdere hond(en) van een ander ras". Het is daar nog steeds niet doorgedrongen dat de gezondheidsproblemen die men buiten de NVSWH kent juist het gevolg zijn van het inkruisen van honden van andere rassen. Het is daarom jammer dat men bij de Raad van Beheer de aangeleverde bewijzen nog steeds niet serieus wenst te nemen. Tenminste als ik het geschrevene in "Saarlooswolfhondenweetjes" moet geloven. Net zo als dat daar ooit gemeld is, dat alle lijnen van de honden die de genen voor Dwerggroei en DM bij zich dragen uitkomen bij de ingekruiste Tsjechoslowaakse Wolfhonden Chrop en C. z. Polonin, enz. Heeft ooit iemand als eens de deskundigen van Utrecht en Wageningen gewezen op deze mogelijkheid? Ongetwijfeld niet, want de database die de avls hanteert laat totaal geen Tsjechoslowaakse wolfhonden zien. Dus ook op dat gebied klopt die database niet en worden uiteraard die deskundigen doelbewust op het verkeerde been gezet.

Als dit dus niet klopt, hoe moet ik dan die percentages zien die dhr. Piers opgeeft t.a.v. verwantschap en inteelt v.w.b. de combinatie Fura en Anton. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik wat navraag gedaan. Wat blijkt. Volgens de database die mijn informant, als ik die persoon zo noemen mag, heeft, is het verwantschapspercentage Fura/Anton 0,8723 en het inteeltpercentage van de eventuele pups uit die combinatie 0,4404. Maar nu komt het leuke, zo is mij verteld. De percentages die dhr. Piers opgeeft op zijn weblog kloppen alleen wanneer je rekening houdt met de ingekruiste Tsjechen, Chrop (overgrootvader van Anton) en C. z Polonin als de betovergrootvader van Fura. Bovendien schijnt die database van de avls verre van compleet te zijn. Dus wie beduvelt hier nu eigenlijk de hele boel?

3 opmerkingen:

  1. De reuen Chrop en C.z Polonin zijn geen Saarlooswolfhonden maar Tsjechoslowaakse Wolfhonden.

    Cees.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geachte Cees,
    U heeft volkomen gelijk. Maar, om eerlijk te zijn, dat had ik ook al geschreven onder, en ik citeer mijzelf: "Net zo als dat daar ooit gemeld is, dat alle lijnen van de honden die de genen voor Dwerggroei en DM bij zich dragen uitkomen bij de ingekruiste Tsjechoslowaakse Wolfhonden Chrop en C. z. Polonin, enz".
    Ik ben in ieder geval blij, dat nog iemand anders dit erkent. Het ware alleen te hopen, dat ook de avls en de RvB dit zouden erkennen. Dan waren we een heel stuk verder.
    met vriendelijke groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste kerel, nooit van een Barend gehoord. Ik weet wie u ben, maar dat wordt weer ja tegen nee. Maar goed u krijgt de gegevens van derde die in de club zaten toen u er nog niet in zat. Maar ik proef wel veel haat in u schrijven naar mijn persoontje toe hahaha. U schrijft…. CITAAT…. Het schijnt zelfs zo te zijn, dat men, de specialisten dus, ertoe neigt dat bij de Saarlooswolfhonden sprake is van een afwijkende vorm van PRA. Dat zou kunnen betekenen, dat sommige oogartsen een hond Vrij voor PRA geven, terwijl anderen nog twijfelen en dus "Voorlopig niet Vrij" geven. Voor het gemak vergeet men daarbij dat het mogelijk is op dat ECVO formulier een eigen mening te geven onder het kopje "Ander". Maar zolang het gen dat PRA bij de Saarlooswolfhond veroorzaakt niet gevonden is, blijft het onduidelijk wat er aan de hand is. De zoektocht is al zo'n 10 jaar aan de gang, maar enige duidelijkheid is er nog niet. einde ….CITAAT.
    Nou geachte M. U slaat de spijker op zijn kop, dit is nu juist waar het om gaat. Dit is nu ook de reden dat wij 16 jaar lang artsen in binnen en buitenland hebben benaderd met vragen en klinisch onderzoeken dmv spiegelen, plus over een paar jaar gerekend tot 3 keer uitgebreide NARFSTROM-E.R.G. onderzoekingen.
    Het is wetenschappelijk en juridisch 100% bewezen dat de lichte hyperreflectie aan beide ogen bij de SWH’s v/d NVSWH erfelijk is en leid tot zichtverlies tot na gelang de hond leeft tot complete blindheid, zelfs al lijkt het beeld stil te staan, de blindheid zet door. Ik wil wel een keer met u aan tafel gaan zitten om het persoonlijk en zonder hatelijkheden uit te leggen. Heel eenvoudig geachte M, neem klinisch gezonde honden, en een paar met lichte hyperreflectie en een Narfstrom E.R.G. onderzoek en u weet gelijk of het wel zo onschuldig is. Dus die duidelijkheid is er dan dat het 100% PRA is bij de NVSWH..
    Het klopt als een bus dat wij net hoe het bij ons uit komt naar een oogarts in België of ECVO artsen gaan, de reden is dat wij niets uit de weg gaan met welke arts en onderzoek dan ook. Het verschil met de NVSWH is dat wij bij voorbaat vermelden dat wij naar die arts gaan en uitslagen naar buiten brengen. En als het op fokken aankomt, gaan wij zondermeer naar een ECVO arts. Wat de knikken in de staarten aangaande heeft mevr. Pielanen het zelf gevoeld bij onze Onyx en velen mensen heb ik het laten zien en voelen, maar dat is ook weer ja tegen nee. Voor de knik bij de fokreu info bij het bestuurslid en uitslagen van clubmatch door keurmeester en dierenarts Mevr. Brooijmans . En een paar kinderen van de knikstaart reu ook met knik, info bij de Hr. Pielanen en vroegere 2e voorzitster.
    Dan Glaucoom, op welk mail adres kan ik de uitslag toe sturen.
    En inderdaad ik heb plm 20 jaar geleden geschreven in het clubblad van de NVSWH dat Idorh een verschoven rugwerveltje had of iets dergelijks. Ik heb het boekje niet meer. Dat was dus ook inderdaad mijn eigen visie en idee van rugwerveltje, maar voor het juiste verslag kan u nog van onze Idorh in zien bij de arts in Oisterwijk. Het is niet bewezen maar wel het beeld van DM. Ze hebben niets kunnen vinden van beschadiging op de foto’s en er zou dan een scan gemaakt moeten worden om te weten of het officieel DM is. Maar als je krijgt te horen dat Idorh nog maar een paar maandjes te leven heeft met 9 jaar oud, dan hoeft voor mij in die tijd een verder onderzoek niet meer. Maar excuus voor de leugen die ik 20 jaar geleden op die manier over rugwerveltje beschreven hebt.
    Kan u mij gelijk even vermelden wat die vreemde uitgroeisels op de achtervoeten zijn die operatief verwijderd worden (geen wolfsklauw) bij de NVSWH’s.
    Nou geachte M. ik wacht met spanning u volgende berichten over mij af, ik heb er zin in.
    Met vriendelijke groet Bert Strijk.
    P.S. ook excuus voor mijn schrijfstijl en fouten, ik heb niet het vermogen zo goed en mooi als u te schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen