vrijdag 6 februari 2015

Gerotzooi



Mijn vorige artikel eindigde ik met de melding dat ik zou terugkomen op het gerotzooi bij de Tsjechoslowaakse Wolfhond omdat dat raakvlakken heeft met de Saarlooswolfhond. Nou, daar gaan we dus.

Op het Engelstalige forum “World of the Czechoslovakian Wolfdogs” wordt keihard gemeld dat bepaalde honden uit kruisingen zijn voortgekomen en middels fraude aan een stamboom zijn gekomen.Even ter verduidelijking, dit speelt al enige tijd.
Uiteraard zijn ook hier eigenaren van betrokken honden niet blij met sommige uitspraken en vragen zich af waarop die beweringen gebaseerd zijn.
Zo vraagt een eigenaar van een met naam genoemde hond zich af hoe het zit met de hond Murat Crying Wolf en de nakomelingen nadat gebleken is dat diezelfde fokker twee jaar lang een Saarlooswolfhond gehouden heeft. Vooral vanwege de geruchten dat die hond gebruikt is voor de kruising in plaats van de opgegeven Tsjech. Vooral omdat ook de fokker zelf toegeeft dat de afstamming niet correct is.

Een van de eigenaren merkt op dat een nakomeling desondanks goede resultaten op tentoonstellingen heeft behaald, dus moet het wel gaan om een raszuivere Tsjechoslowaakse Wolfhond. Nou, die eigenaar wordt gelijk op zijn vingers getikt omdat tentoonstellingsuitslagen totaal niets voorstellen wanneer zelfs een overduidelijke kruising Malamute-Duitse Herder met een derde ras Wereld Winner werd. En een Italiaanse kruising werd Europees Kampioen in Brno. Er wordt zelfs aangegeven waar de keurmeesters vandaan kwamen, Tsjechië en Slowakije.
Met andere woorden, als zelfs deze kruisingen kampioen kunnen worden waarom zou dat dan niet kunnen bij kruisingen Tsjechoslowaakse Wolfhond.

Men gaat zelfs nog verder. Er wordt op dat forum duidelijk aangegeven dat alle honden gefokt door kennel Crying Wolf vanaf 2004 als “MIX” of “Kruising” door het leven gaan. Een van de oorzaken dat dit gerotzooi heeft kunnen plaatsvinden is de reden dat de Hongaarse Kennelclub fokkers niet controleert. Omdat verder kennel Crying Wolf Saarlooswolfhonden met Tsjechoslowaakse Wolfhonden kruist, onder andere het “R” en “S” nest, is besloten de nakomelingen daarvan dus als kruisingen te bestempelen en ze derhalve als zodanig te merken in de TWH-database. Dat zijn dus onder meer de puppen met een vraagteken gemarkeerd.

Zou het bij die kennel blijven, dan zouden we mogelijk onze schouder daarover ophalen. Maar er wordt op dat forum ook glashard verwezen naar kennel Wolfsirius uit Finland, Louba-Tar uit Frankrijk en nog een paar. Vooral Wolfsirius en Louba-Tar zijn bekend als fokfabrieken van de Saarlooswolfhond. Zelfs de voorzitter van de Finse Tsjechoslowaakse Wolfhonden Vereniging wordt op dat forum beticht van fraude.

Ik kan nog wel even doorgaan met citeren van uitspraken op dat forum, maar het blijft allemaal draaien rond hetzelfde onderwerp. Wat eigenlijk opvalt is dat men daar wel die zaken durft te benoemen. Natuurlijk is niet iedereen het ermee eens, vooral niet de eigenaren van betrokken puppen.
Maar in feite is dat bij de Saarlooswolfhond ook. Alhoewel, in het verleden werd door de NVSWH gemeld dat bepaalde afstammingen niet konden kloppen. Uiteraard waren sommige eigenaren het daar niet mee eens. Nee, want vooral die ene fokster uit Frankrijk was zo begaan met het ras, liep te boek als deskundig want is keurmeester, enz. enz. Vele SWH eigenaren liepen achter haar aan alsof zij een of andere Holly- of Bollywood ster was. Dat zij, wat ook blijkt uit uitspraken op dat Tsjechenforum, aan alle kanten de boel belazerde was ook bij velen bekend. Dat verder de Raad van Beheer hier niets aan wilde doen, is ook bekend.
Jaren geleden al heeft de NVSWH laten weten dat er bij de Saarlooswolfhond vraagtekens gesteld moesten worden bij sommige afstammingen omdat daarvan bewijzen voorhanden waren. Het gevolg was echter dat de vereniging weggehoond werd omdat er, volgens de vele deskundigen buiten de NVSWH niets van die bewijzen klopte, enz. enz. Toen ook nog de Raad besloot vanwege het vele werk, ze mochten eens moe worden daar, dat ingeleverde dossier niet te bestuderen, was dat voor de figuren buiten de NVSWH natuurlijk koren op de molen en kon in een aantal gevallen de fraude gewoon doorgaan.

Het vreemde is echter, dat nu, jaren nadat de NVSWH dit openbaar maakte, velen buiten de NVSWH overstag gegaan zijn en openlijk erkennen dat er aan alle kanten gerotzooid is. Men merkt zelfs op dat er in Frankrijk eigenlijk geen raszuivere Saarlooswolfhond te vinden is. In het verlengde hiervan moet je dus ook concluderen dat Saarlooswolfhonden uit Finland met de nodige scepsis bekeken moeten worden voor wat betreft hun afstamming. Dit verklaart ook waarom een aantal van onze leden van mening was dat honden uit Finland niet alleen op Tsjechen leken maar ook op Malamutes.
Wanneer u op internet op zoek gaat naar die Finse kennel komt u tot de ontdekking dat dit één groot exportbedrijf is. Honden van verschillende rassen worden per postorder over de hele wereld verscheept. Met de tijd meegaand moet je dan spreken van een “webshop”. Als verder fokproducten van die kennel weer in Tsjechië en daaraan grenzende landen terecht zijn gekomen, is het niet zo vreemd dat van daaruit de meest uiteenlopende Saarlooswolfhonden het licht zien. Dan is het toch ook zo vreemd niet meer dat er zelfs chocoladekleurige of bijna zwarte Saarlooswolfhonden rondlopen. De ene kleur vanuit het oostblok, de andere kleur vanuit, alweer, Frankrijk.

Jaren geleden werd een grote groep Saarlooswolfhonden vanuit Frankrijk naar Engeland verscheept. Honden afkomstig van die bekende Nederlands/Franse fokster. Al heel snel riep men in Engeland, waar men totaal niets over dit ras wist, dat de Husky er doorheen gekruist ging worden om de SWH te verbeteren. Wie zou de stimulator daarachter geweest zijn??

Is het, als we dit alles meenemen, dan nog steeds te verkopen door de avls dat bij de Saarlooswolfhond honden van andere rassen ingekruist moeten worden om de problemen die in die mix-populatie voorkomen, aan te pakken. Is het niet verbazingwekkend dat door sommige mensen binnen de avls nog steeds die Nederlands/Franse fokster opgehemeld wordt? Onder andere dat echtpaar uit Kapel-Avezaath dat nooit gemerkt heeft dat op hun terrein meer dan 100 puppen geboren zijn. Maar ook (ex)bestuursleden van de avls horen in dat rijtje idolaten thuis.

In feite komt het erop neer dat je een fokker die buiten de Saarlooswolfhond ook fokt met honden van andere, al dan niet aanverwante, rassen moet gaan wantrouwen. En dat je ook de puppen die zo’n fokker aan de man brengt moet wantrouwen.

Critici zullen nu roepen dat er gelukkig DNA profielen van de puppen opgemaakt moeten worden zodat die soort frauduleuze handelingen tot het verleden (gaan) behoren. Men vergeet echter dat een aantal van die grote fokkers heel erg bevriend is met mensen binnen kynologische organisaties. Dan is het voor hen toch heel makkelijk zelf voor dat DNA materiaal te zorgen waardoor nog steeds gefraudeerd wordt. We gaan er natuurlijk wel vanuit dat de chippers van de RvB, die dat DNA-materiaal afnemen allemaal integer te werk gaan. Maar eigenlijk moet gesteld worden dat DNA-afname gerangschikt moet worden onder medisch handelen en derhalve door een dierenarts gedaan moet worden. Ook dan zal fraude niet geheel uit te sluiten zijn, maar het zal veel minder voorkomen omdat zo’n arts natuurlijk wel uit zijn vak gezet kan worden als hij betrapt wordt.

Het laatste, maar nu wederom, opmerkelijk nieuws is te lezen in de nieuwste uitgave van “De Hondenwereld”. Een groot aantal eigenaren van honden, tevens exposant, is gevraagd naar hun mening omtrent het “Welzijnsteam” dat op tentoonstellingen aanwezig is. Uit de antwoorden van een paar mensen krijg ik het idee dat zij geen idee hebben wat de taak van zo’n Welzijnsteam is. Maar de grootste kennis omtrent dit team wordt, hoe kan het anders zou je bijna zeggen, geventileerd door Marianne Eggink. Een persoon die nauwelijks op een tentoonstelling te zien is omdat dat, volgens inzichten van de avls, ingaat tegen de natuur van de Saarlooswolfhond. In haar “wijsheid” merkt zij op en ik citeer
“Welzijnsteams kunnen alleen misstanden aan de buitenkant constateren. Voor mij moet er nog aan toegevoegd worden dat honden die deelnemen aan een show vrij moeten zijn van de in hun ras (VFR) voorkomende erfelijke afwijkingen. Dat zou een duidelijke maatregel zijn, die laat zien dat de Raad de gezondheid serieus neemt”.
Einde citaat.

Uit dit citaat blijkt dat Eggink totaal geen benul heeft van de taak van zo’n welzijnsteam. Die mensen, waarvan velen ongetwijfeld een jarenlange ervaring binnen de kynologie hebben, dienen er volgens mij op te letten dat honden niet urenlang op een tafel in zo’n strop gehangen worden, dat honden niet uren achtereen in een bench alleen gelaten worden waar zij door hun gedrag anderen tot overlast zijn en meer van dat soort dingen. Zo’n welzijnsteam kijkt helemaal niet of het uiterlijk van de hond schadelijk is voor zijn gezondheid, daar zijn in de eerste plaats de dierenarts voor die bij binnenkomst steekproefsgewijs honden kan en mag controleren. In de tweede plaats de keurmeester die de mogelijkheid heeft honden wegens gezondheidsproblemen te laten verwijderen.
Bovendien, hoe wil Eggink dat die controle of honden voldoen aan het VFR van dat ras wordt uitgevoerd? Moeten er speciale mensen bij de ingang komen die allemaal een kopie van de verschillende VFR’s hebben en vervolgens elke hond bij binnenkomst aan de hand daarvan gaan controleren. Nou, dan mag de organisatie wel een week uittrekken om honden binnen te laten komen voor een tentoonstelling. Wordt de veterinaire controle bij binnenkomst weer in ere hersteld, zodat de dierenarts elke hond kan controleren aan de hand van het VFR van dat ras? Net zo tijdrovend. Maar wat te doen met honden waarvan geen rasvereniging is en er dus ook geen VFR bestaat? Of moet het ringpersoneel alle honden bij binnenkomst gaan controleren. In dat geval zal de organisatie een aantal dagen extra uit moeten trekken voor het keuren van alle honden.

Misschien een kromme vergelijking, maar ik kon het toch niet laten. Vroeger werden de deelneemsters aan een Miss-verkiezing uitsluitend beoordeeld op het uiterlijk. Gelukkig wordt er tegenwoordig verwacht dat zij ook de nodige geestelijke bagage bij zich hebben. Maar zoals Eggink het stelt, zouden dan deze dames allemaal een briefje moeten gaan overleggen of binnen hun familie geen erfelijke aandoeningen voorkomen. Bijvoorbeeld jubeltenen, bij- of verziendheid, verhoogde aanleg voor een ziekte, kaalhoofdigheid, enz. Tenslotte dient toch de gezondheid voorop te staan!

Ik kan er niets aan doen. Maar dit soort waanzinnige uitspraken bewijzen duidelijk dat zij volkomen is doorgeslagen. Ik neem niet aan dat dat komt omdat zij te lang met haar neus boven de lijmpot heeft gezeten, maar iets klopt er niet. Ga maar na, er zijn rasverenigingen waar distichiasys fokuitsluitend is, maar Eggink gebruikt een lijder aan deze aandoening om haar teef te dekken. En dan nog spreken over gezondheidseisen.

2 opmerkingen:

  1. DE BASIS SAARLOOSWOLFHONDEN WAARUIT DE GEHELE POPULATIE,
    BUITEN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN SAARLOOSWOLFHONDEN, IS ONTSTAAN

    Over de schrikbarende toestanden in de Franse puppyfabriek van Corrie Keizer staan nu plotsklaps alle forums bol van, alsof nu pas bij het grote aantal kennelhonden (soms honderd of meer) de ribben eruit steken en de stakkers tot aan hun enkels dag en nacht in de drek staan! Men bleef daar gewoon pups kopen ondanks de vele waarschuwingen aangaande de raszuiverheid van de daar gefokte honden. Dat er zieke pups werden verkocht (sinds een aantal jaren is alles daar besmet met Chiardia en Coccidiose) en die puppy’s, eenmaal bij de nieuwe eigenaar doodziek werden en erger, zelfs dood gingen, werd op diezelfde forums angstvallig verzwegen en werden toekomstige pupkopers vooral door Bertus Strijk en zijn hartsvriendin Christa de Graaff massaal doorverwezen naar deze Nederlandse broodfokker in Frankrijk en/of naar de ‘stro’-adressen in Nederland van deze fokster.
    De schrik is menigeen opeens om het hart geslagen nu er na Dwerggroei, MD, Cataract, enz. alweer een nieuwe oogafwijking razendsnel om zich heen grijpt: PPM en Microphtalmus.

    Iedereen weet wel dat in 1982 bij het instellen van het centraal fokbeleid dat nodig was om de Saarlooswolfhond te laten voortbestaan, een aantal leden fel tegen dit besluit waren en zich niet wensten te houden om de eerstkomende jaren de teefjes eenmalig te gebruiken voor de fokkerij, en reuen één en bij hoge uitzondering 2x in te zetten om zo het genetisch materiaal zoveel mogelijk te spreiden en inteelt te voorkomen. Onder de tegenstemmers waren Corrie Keizer, Arda Zwart en Marijke Saarloos met nog een aantal van hun aanhangers. Deze 12 leden die zich niet aan het fokbeleid wensten te houden zijn toen met grote meerderheid van stemmen op de Algemene Ledenvergadering als lid uitgeschreven.
    In bladen en tijdschriften wordt tot op de dag van vandaag geschreven dat deze GROTE scheuring de doodssteek is geweest voor het ras vanwege het GROTE AANTAL honden dat door deze scheuring voor de vereniging verloren is gegaan.

    De waarheid is als zo dikwijls weer geheel anders dan wordt verteld:
    Van deze in 1982 geroyeerde leden zijn van de in hun bezit zijnde Saarlooswolfhonden zegge en schrijve 6 (ZES!) honden voor de fokkerij gebruikt ( en GEBRUIKT ZIJN ZE, DEZE PAAR HONDEN !) waardoor er een nieuwe populatie voor de door hen opgerichte Leendert Saarloos Stichting ontstond en waarmee de AVLS nu verder fokt nadat de Leendert Saarloos Stichting ophield te bestaan.

    Als men de onderstaande basis van de gebruikte honden voor de huidige populatie van de avls bekijkt, dan kan een kind zien dat uit alleen DEZE 6 honden onmogelijk de vele duizenden nakomelingen van nu zijn ontstaan.

    TARNO VAN DE KILSTROOM (Kennel de Louba Tar)
    -gebruikt in1983-

    EZAU (Kennel Zwart van Helmond)
    -gebruikt in 1982/1983/1985

    BORRHA (Kennel Zwart van Helmond)
    -gebruikt in 1980/1982/1983/1984-

    EIJKE LOUBA ZWART V HELMOND (Kennel de Louba Tar)
    -gebruikt in 1983/1985/1986-

    ESMIR (eig. Jaap v O.)
    -gebruikt in 1983

    EKIM VAN DE KILSTROOM (eig. Suzan S.)
    -gebruikt in 1986



    Diny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Meer recenter.
    Op 26 okt 2010 zou geboren zijn Anubis Fenrir Netis Tala (VDH 12/091R0382), is dus aangekeurd als Saarlooswolfhond. Deze hond zou stammen uit Chris Yakima-Meyatuch x Canis Chinou Solveig v.d. Göttinger Breede. Volgens Duitse berichten echter stamt deze hond uit Xtrem Psyce od Uhoste x Dschasira von Sirius Lups en dat zou weer een kruising TWH x Marxdorfer Wolfhond zijn. Hiernaar schijnt een onderzoek (justitieel?) ingesteld te zijn.
    Daarom opmerkelijk dat op de website van de AVLS voor komend voorjaar een nest bij deze kennel wordt aangekondigd. Zou die bewering waar zijn, dan steunt de AVLS dus openlijk fraude.
    Ruud

    BeantwoordenVerwijderen