zondag 12 januari 2014

Veranderingen


Bij het begin van het nieuwe jaar is het gebruikelijk terug te kijken op het voorgaande jaar. In mijn geval pak ik gelijk maar een aantal voorgaande jaren. Wel zo makkelijk.

Op Saarlooswolfhondengebied zijn er zeer zeker de nodige veranderingen geweest afgelopen jaren. Zo ontkomen we niet aan het bestaan van de avls. Mochten we dat bestaan al proberen te negeren, die vereniging zorgt er wel voor dat dat niet gebeurt. Het blijkt dat ze toch hun zin hebben gekregen van de Raad tot het doen van een outcross. In zijn laatst gehouden Nieuwjaarstoespraak maakt dhr. Jipping dit ook bekend.

De avls kan dus ongestraft haar gang gaan met het doen van één of meerdere outcrosses. Details omtrent deze gang van zaken zijn mij niet bekend, maar er schijnen druppelsgewijs honden van andere rassen ingekruist te worden. Ik heb ook al eerder aangegeven, dat ook vele avls-leden dit besluit betreuren omdat het in hun ogen niet nodig is. Er lopen genoeg Saarlooswolfhonden rond, althans zij hebben een stamboom als zijnde behorende tot ons ras, dat er nog volop keuze en ruimte is in de fokkerij. Maar zoals ik ook al eerder heb geschreven, de keuze van de Zwitserse Witte Herder als één van de rassen die in aanmerking komen voor die outcross is uitsluitend gebaseerd op de ziekelijke wens tot het fokken van witte Saarlooswolfhonden.

Tenminste als ik de afgelopen jaren de reacties goed begrepen heb wanneer er weer eens een nestje op één van de vele internet-forums aangekondigd werd: “Ik hoop dat er een witte bij is”; “Zou er weer eens een witte bijzitten”; “Als er een witte bij zit hou ik die zelf”, enz. enz. Aan de andere kant moeten we over de toestemming voor een outcross ook weer niet te krampachtig doen. Op het gevaar af op een hangende grammofoonplaat te lijken, iedereen weet dat er al zoveel outcrosses hebben plaatsgevonden dat de avls in feite geen Saarlooswolfhond meer vertegenwoordigd maar een zooitje ongeregeld. Ondanks dat papiertje dat zegt dat ze een Saarlooswolfhond zijn.
We zullen moeten afwachten.

Ook bij de NVSWH hebben er afgelopen jaren de nodige veranderingen plaatsgevonden. Om maar niet te spreken van een ware revolutie. Mensen van het eerste uur, die hun hele ziel en zaligheid gelegd hebben in het ras, dag en nacht klaar hebben gestaan in het kader van de fokkerij, de herplaatsing, enz. werden door het vernieuwde, jonge en dynamische bestuur geschoffeerd en aan de kant geschoven. Uit hun functies gezet omdat eigen ego’s belangrijker werden gevonden dan kennis van het ras. Ach, het komt in de hele kynologie voor, dus de NVSWH is op dit gebied niet uniek. Dat ook in dit geval die verandering desastreus heeft uitgepakt moet toch iedereen duidelijk zijn.

Ja, er zijn sinds de bestuurswisseling een paar nestjes geboren. Alleen zijn die niet in het NHSB maar voornamelijk in het LOSH ingeschreven. Allemaal onder de naam van de voorzitter. Je gaat bijna veronderstellen, dat hij hard aan het werk is het keurmeesterschap voor de Saarlooswolfhond te verwerven. Voldoende kampioenen fokken en dan in België nog snel een cursus op Kynologisch Gebied volgen. 

Nog een verandering afgelopen jaren is het uiterlijk van het clubblad. In plaats van een boekje met gemiddeld 60 pagina’s op A5-formaat ontvangen we nu, als we geluk hebben, 22 pagina’s op A4-formaat. En dat ook nog eens dankzij dat grotere lettertype, omdat het aantal pagina’s anders nog lager had uitgepakt.
Konden we in het “oude” clubblad genieten nuttige informatie op allerlei gebied en van de verhalen van diverse leden aangevuld met tentoonstellingsuitslagen, enz. nu blijft het beperkt tot een verhaaltje van de voorzitter, wat tentoonstellingsuitslagen, nuttige informatie op gebied van gezondheid en een enkel kort verhaal van een lid van de vereniging. Met als dieptepunt toch echt wel de uitgave van het laatste clubblad dat eerder de titel “flutblad” verdient. Menig blaadje van de plaatselijke buurtvereniging bevat meer informatie.

Het artikel “Kerst levensgevaarlijk voor huisdieren” kwam in ieder geval net op tijd voor de Kerstdagen. Ach, anders hadden we het kunnen bewaren voor de feestdagen van 2014.

In elk geval kunnen wij, leden, nog uiterlijk maart weer een clubblad in de bus vinden. Althans dat zou moeten, omdat het fenomeen “Nieuwsbrief” klaarblijkelijk niet meer bestaat. Op bladzijde 16 van het laatste flutblad treffen we de agenda aan. Te lezen is onder meer dat op 6 april de ledenvergadering in Druten plaatsvindt. Meer informatie is in dit Clubblad te lezen. Waar???????????? Ik heb het blad diverse malen doorgenomen, maar niets. Totaal niets.

Wanneer krijgen alle leden en dan niet alleen die leden waarvan het e-mail adres bekend is, bericht over de agenda voor deze ledenvergadering. Wie is eventueel statutair aftredend en al dan niet herkiesbaar. Waar is het financieel overzicht van afgelopen jaar, de begroting voor dit jaar, het jaarverslag, enz. enz. Of moeten we wachten tot veertien dagen vóór de Ledenvergadering dat de oproep, de agenda en alle relevante stukken, zoals ik hierboven noemde aan ons worden toegezonden. Uiteraard per post, er is toch genoeg geld in kas en het bestuur heeft potverteren toch al hoog in het vaandel staan. Ik ben trouwens benieuwd of de leden die stukken wel toegezonden krijgen, omdat ik en, trouwens met mij nog vele leden vorig jaar geen jaarverslag en financieel verslag ontvangen hebben.
Het klaarleggen van deze bescheiden voor aanvang van de vergadering is een extra service naar de aanwezigen, maar leden die, om wat voor reden ook, niet in staat zijn de vergadering bij te wonen moeten wel in de gelegenheid gesteld worden de diverse verslagen in te zien en eventueel schriftelijk vragen te stellen. Dat wordt op deze manier onmogelijk gemaakt en duidt er op dat het bestuur zich geen barst van de leden aantrekt. Is het bestuur echter niet verplicht deze stukken openbaar te maken?

De Nieuwsbrief is al een paar keer de revue gepasseerd. Wat opviel is dat deze in het verleden vaak bijna gelijk met het clubblad in de bus kwam bij de leden. Althans bij die leden die hun e-mail adres hadden doorgegeven aan de bestuursleden verantwoordelijk voor die nieuwsbrief. In ieder bevatte stond destijds in die Nieuwsbrief informatie die in de meeste gevallen ook in het clubblad was opgenomen, voornamelijk activiteiten als wandelingen, tentoonstellingen, bijeenkomsten, enz. Sinds vorig jaar mei is er geen Nieuwsbrief meer verschenen. Opmerkelijk! Werd die Nieuwsbrief gebruikt om de vorige redactie van het clubblad te frustreren? Stoot onder de gordel, of zo? Het lijkt er wel op. Het kan natuurlijk ook zijn, dat men tot de ontdekking is gekomen dat het samenstellen van een clubblad meer vraagt dan het opstellen van een Nieuwsbrief en dat alles wat in de Nieuwsbrief komt ten koste gaat van het clubblad. Geen kopij is een bekend verschijnsel bij elke redactie van een clubblad, waar men vervolgens toch kans zag, met het nodige kunst en vliegwerk wel te verstaan, een acceptabel clubblad in elkaar te draaien. Het huidige clubblad is echter een sprekend voorbeeld van redactionele armoede.

Wat is er nog meer veranderd? Oh ja, de website van onze vereniging. Goed, de kleurstelling is identiek aan die van het boek. Hier houdt echter alles mee op. Dezelfde armoede als het laatste flutblad wordt op de website tentoongesteld. Tentoonstellingsuitslagen en, als er al een nest geboren wordt, een vermelding daarover.
Ik zou graag een verandering voorstellen t.a.v. de website. Ik heb dat al eens eerder laten doorschemeren. Zorg dat de persoon, die de artikelen op de site zet, de Nederlandse taal machtig is. Nog eenmaal een korte uitleg: Wanneer het onderwerp in het enkelvoud staat, staat ook het bijbehorende werkwoord in het enkelvoud. Staat het onderwerp in het meervoud, dan ook het werkwoord in de meervoudsvorm gebruiken. Als dit te moeilijk is om te begrijpen, en gelet op de website is dat ook zo, dan een voorbeeld.
“De hond behaalde op een tentoonstelling” en NIET “De hond behaalden op een tentoonstelling”. Voor “De hond” mag u natuurlijk de naam van één enkele dier invullen.
Dan geldt automatisch “De honden behaalden op een tentoonstelling” en NIET “De honden behaalde op een tentoonstelling”.
Zo moeilijk is dit niet, hoewel de redacteur(en) van de website anders doet/doen vermoeden.

Zo zou ook het nieuwe, jonge en dynamische bestuur zorgen voor meer openheid richting de leden. Ik heb er tot op heden nog niets van gemerkt. Nietszeggende stukjes van de voorzitter in het clubblad. Inhoudelijk niets.
In elk geval wel een compliment richting de voorzitter. Plots geeft hij er blijk van wel degelijk iets voor het clubblad in elkaar te kunnen draaien. Ik heb althans begrepen, dat in het verleden, dus onder de vorige redactie, hij van alles beloofde maar die beloftes zelden nakwam. Met andere woorden, hij beloofde een artikel voor het clubblad maar vanwege het ‘druk, druk, druk’ kwam zoiets nooit tot stand of pas wanneer het clubblad al naar de drukker was. Er is dus vooruitgang geboekt.
Nu nog die beloofde openheid van zaken.

Waaruit bestaat de samenwerking met de avls, geef de leden nou eens echt tekst en uitleg. Wat heeft het bestuur gedaan om de Raad duidelijk te maken dat die verwenste outcross de eerstkomende jaren nog helemaal niet nodig is omdat er voldoende honden rondlopen om uit te kiezen. Volgens de online database vorig jaar zeker 300 honden waarvan het merendeel in Frankrijk. Wat heeft het bestuur gedaan om de avls en de Raad duidelijk te maken dat de afstamming van een groot aantal honden in werkelijkheid niet is zoals het op papier staat. Ik neem tenminste aan dat de secretaris over de nodige bewijzen beschikt, zoals hij tijdens zijn vorige zittingsperiode de ledenvergadering voorgehouden heeft.
Wat zijn de activiteiten die het bestuur ontplooit in het kader van de opleiding van aspirant keurmeesters, rasexamens, enz.
Waarom vermeldt dit dynamische bestuur dat niet in het clubblad. Waar is een clubblad anders voor. Of zet het uitgebreid op de website, net zoals andere verenigingen doen. Zo moeilijk is dat toch niet? Nogmaals, alleen tussen en neus en lippen door melden op de ledenvergadering is een schoffering van de leden die niet aanwezig (kunnen) zijn.

Hoe staat het trouwens met het PRA onderzoek dat in Bochum uitgevoerd wordt. Of werd dat uitgevoerd. De secretaris zou dit blijven coördineren, ook toen hij jaren geleden was afgetreden als secretaris. We hebben er nooit meer wat over gehoord. Hoort dat ook bij die openheid?

Zijn er dan helemaal geen positieve kynologische ontwikkelingen?
Jazeker. Eindelijk is het vastgelegd in de tentoonstellingsregels dat exposanten niet langer tot 15.00 uur verplicht aanwezig moeten blijven. Werd de hond in het verleden om 10.00 uur gekeurd en hoefde de hond vervolgens niet in de eindkeuring zijn/haar opwachting te maken, dan diende u toch aanwezig te blijven. Nu mag u om, bij wijze van spreken, om 10.05 uur al weer naar huis. Heeft u toch nog wat aan de rest van uw zaterdag of zondag. Evenzo hoeft u niet langer om uiterlijk 09.45 uur aanwezig te zijn om vervolgens tot bijv. 14.00 uur duimen te draaien omdat ons ras dan pas gekeurd wordt. Nu kunt u eerst nog rustig naar de markt of bij opoe op visite om vervolgens rond 13.00 uur aanwezig te zijn.

Nog zo’n positieve ontwikkeling. Hoewel ik hier toch mijn twijfels bij heb. Nu mag iemand die een bestuursfunctie vervult bij een erkende vereniging gelijktijdig een bestuursfunctie vervullen bij een niet-erkende vereniging. Volgens Johan na enige druk van buiten af. Uiteraard, zou je bijna zeggen, komt hij met zo’n reactie. Als je als erkende vereniging je niet geroepen voelt je te houden aan de reglementen van de organisatie waar je je bij aangesloten hebt, moet je niet zeuren als je op je vingers getikt wordt. Kan je daar niet tegen, dan had je geen onderdeel van die organisatie moeten worden. Dat geldt voor elke organisatie, dus niet alleen binnen de kynologie.

Nog een verandering. Uiteraard weer volgens de “Hollandse Poldermethode”. DNA opslag. Natuurlijk moet er weer de nodige tijd over heen gaan voordat het ingevoerd wordt. Waarom niet per 1 januari ingevoerd? Dat is toch ook het geval met de wijzigingen op tentoonstellingsgebied. Dat vergt toch ook de nodige maatregelen van de organiserende organisaties. Of moeten bepaalde mensen nog even snel de gelegenheid krijgen tot het doen uitvoeren van DNA-registraties die anders niet door de beugel konden. Iedereen weet dat de Raad in het verleden al driftig sommige fokkers bijstond in hun, in de ogen van velen, frauduleuze handelingen omdat het geld in het laatje bracht. Is dat nu ook zo?
Het lijkt er in ieder geval op, dat ook in dit geval weer opnieuw het wiel uitgevonden moet worden. Typisch Nederlands, maar ach het staat zo leuk als je op kynologische bijeenkomsten kunt pochen met je commissie-werkzaamheden.

De praktijk zal moeten uitwijzen dat al deze veranderingen de kynologie ten goede komen. Wat telt is dat u voor uzelf het voornemen hebt er een prachtig kynologisch jaar van te maken.

2 opmerkingen:

  1. "Zijn er dan helemaal geen positieve kynologische ontwikkelingen?
    Jazeker. Eindelijk is het vastgelegd in de tentoonstellingsregels dat exposanten niet langer tot 15.00 uur verplicht aanwezig moeten blijven."
    Positief??? Ik vind dit wel een hele slechte ontwikkeling. Naar mijn weten is het een tentoonstelling. Net zoiets als een tentoonstelling waar schilderijen getoond worden waarbij de eigenaren hun schilderijen halverwege de tentoonstelling alvast maar weg halen. Mooi voorbeeld, de afgelopen winner. Ik betaal de volle prijs om 12:30 en dat was al belachelijk hoog, maar om 13:00 uur is meer dan de helft van de honden al weer naar huis. Als jij dat een positieve ontwikkeling vindt.........

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Anoniem,
    Zou u zo vriendelijk willen zijn te laten weten welke naam bij deze reactie hoort. Dat staat in mijn ogen wel zo netjes.
    Ten aanzien van uw reactie zelf baseer ik mij op wat ik op internet gelezen heb. Zelf kom ik al vele jaren niet meer op tentoonstellingen, maar mij staat voor de geest dat ook vroeger al ruim voor 15.00 uur er heftig gediscussieerd werd bij de uitgang door exposanten die uit alle macht probeerden vroeger te vertrekken.
    Ik heb ook begrepen dat deze regel in het buitenland gebruikelijk is.
    Wel deel ik uw klacht dat de toegangsprijs te hoog is. Ik weet niet wie verantwoordelijk is voor de toegangsprijs: de organisatie of de directie van de accommodatie.
    Dat bezoekers nu minder in de gelegenheid worden gesteld honden te bekijken en informatie in te winnen is zeker een minpunt.
    Ik heb daarom aan het eind van mijn artikel de vraag gesteld of deze veranderingen de kynologie ten goede komen. Dat wordt afwachten dus.
    Barend

    BeantwoordenVerwijderen