zondag 9 juni 2013

Aanpak

De avls schijnt, althans zo is op hun forum te lezen, een dringend beroep op de Raad van Beheer te doen dan wel gedaan te hebben zo snel mogelijk helderheid te verschaffen rond hun plan van aanpak m.b.t. de saarlooswolfhond. In dit plan is namelijk opgenomen het inkruisen van een verwant ras aan de Saarlooswolfhond. Geeft de Raad geen toestemming, dan dreigt (!) de avls deze kruising toch door te voeren. Je moet maar durven en nog erger, je moet maar oogkleppen op hebben.

Het is al zo vaak geschreven door velen. Die inkruisingen hebben allang plaatsgevonden met alle ellende van dien tot gevolg. Nogmaals, het wordt door velen openlijk toegegeven, zelfs door leden van de avls. Hoe komt het, denkt u, dat buiten de populatie van de NVSWH er zoveel erfelijke aandoeningen voorkomen die binnen de NVSWH-honden niet bekend zijn. De bekendste hiervan zijn natuurlijk de Dwerggroei en het DM.

Het probleem echter wordt veroorzaakt doordat genetisch bewijs moeilijk te leveren valt. De meeste honden uit die periode zijn overleden en alleen de nakomelingen zijn nog bruikbaar. Maar dankzij DNA-onderzoek, bijv. het Y-chromosoom, kan nog veel opgehelderd worden.
Daarnaast echter moet ook verwezen worden naar die kruising van Adezz en Mithera van een aantal jaren geleden. Een kruising tussen een wolfhybride en een Saarlooswolfhond waarvoor, terecht, voor de nakomelingen geen stamboom is uitgereikt.
De hoofdrolspelers bij deze fraudezaak waren een paar leden van de avls en een inmiddels ex-lid. Deze laatste heeft zelfs op internet tekst en uitleg gegeven over dit nest en daarbij gesteld dat “coryfeeën van de avls” niet alleen op bezoek geweest zijn om de puppen te bekijken maar dat zij ook de grote stimulators waren achter deze dekking. Maar ook dat een geneticus, die momenteel regelmatig de publiciteit zoekt om zijn “deskundigheid” uit te dragen, achter deze kruising stond. Of dit allemaal waar is, laat ik voor de schrijver van het originele stuk.

Desondanks, dankzij de mogelijkheden die de wetenschap biedt in de vorm van DNA-onderzoeken is het natuurlijk een gouden kans voor de avls om voor eens en altijd de waarheid boven tafel te halen. Vertegenwoordigen zij nu wel of niet een populatie bastaardhonden of is hun populatie toch raszuiver. Tenslotte zijn heel wat eigenaren van die honden lid van de avls of hebben daar contacten mee. Het is daarom niet zinvol de NVSWH hiermee op te zadelen want die zal ongetwijfeld geen medewerking krijgen van die eigenaren. Dat is, naar verluidt, al vele malen gebleken toen de NVSWH de fraude rond de afstamming van andere honden wilde aanpakken.

In dit licht bezien is de oproep van de avls aan de Raad wel heel merkwaardig. Dreigen met het doen van een outcross, terwijl die met medeweten van een deel van de avls al gedaan is. Je moet maar lef hebben of je moet heel wanhopig zijn.

Zoals ik al eerder aangaf, er lopen buiten de NVSWH momenteel zoveel Saarlooswolfhonden rond, al dan niet raszuiver maar wel met stamboom, dat het helemaal niet noodzakelijk is een outcross te doen. Men moet alleen de moeite nemen om wat verder te reizen voor een geschikte reu. Daar is niets vreemds aan. Het is iets wat vele fokkers van andere rassen ook doen. Ritje naar Italië, vliegtochtje naar Amerika, enz. Dit alles in het belang van het ras, de fokkerij of de eigen bankrekening, hoewel dit laatste alleen op gaat voor de hele grote fokkers. Soort mega-stallen met teven.
Voor de Saarlooswolfhond betekent dit dat je je moet gaan richten op Zuideuropa en/of het oosten van Europa. Daar wordt genoeg gefokt. Frankrijk zou ik vergeten, zoals velen mij zullen steunen. Tenminste gelet op de reacties op internet of de kwaliteit van de honden, de minimale gezondheidsonderzoeken, enz. Dan zullen we het nog maar niet hebben over de manier van fokken daar.

Het betekent echter ook dat je als aanstaande fokker je goed moet verdiepen in de fokkerij en niet denken dat je, na een paar jaar eigenaar te zijn van een Saarlooswolfhond, alle kennis in huis hebt om je tot fokker te laten uitroepen. Zelfs niet wanneer je in het bezit bent van een door de FCI erkende kennelnaam. Dat is totaal geen bewijs dat je de benodigde kennis in huis hebt om verantwoord fokkertje te spelen. Je bent dan nog slechts vermeerderaar.
Wat dit aangaat zou ik een ieder adviseren de “Hondenwereld” van juni eens nauwgezet te lezen. Vooral de rubriek “Marginalia” waarin het begrip “fingerspitzengefühl” aan de orde komt.
Dit betekent ook dat de rasvereniging waar je lid van bent moet beschikken over de benodigde kennis rond fokkerij om je leden te sturen, voor te lichten, enz. enz.

Dit betekent derhalve dat je als aanstaand fokker erop moet kunnen vertrouwen dat de rasvereniging behulpzaam is bij je keuze van de juiste fokcombinatie, hoewel dit vanuit een vereniging altijd geheel vrijblijvend moet geschieden. Gelet op alle commotie rond die veelbesproken rechtszaak moet het niet zo zijn dat een Fok Advies Commissie juridisch aansprakelijk gesteld wordt voor het advies dat zij gegeven heeft. Dan krijg je niemand meer om zitting te nemen in een dergelijke commissie. Het advies moet weloverwogen zijn, gebaseerd op feiten die een individuele fokker niet voorhanden heeft.
Bijv. de FAC geeft de fokker een lijstje met namen van geschikte reuen, waarop de fokker zelf beslist welke reu hij kiest en niet achteraf zegt “Ja, maar, die reu stond bovenaan dus dacht ik dat ik die moest nemen”.
Dit betekent verder voor een vereniging dat zij moet beschikken over een goed, lees betrouwbaar, bestand van alle honden die zij vertegenwoordigt. In deze tijd een elektronische database dus.

Hierbij moet je echter wel realistisch blijven. Zo’n database stelt, ook al is hij foutloos, niets voor als je niet weet wat hoe de vererving van eigenschappen in het verleden is geschiedt. Dus als je totaal geen idee hebt wat uit vroegere kruisingen is voortgekomen. Met andere woorden: roepen dat “het verleden niet belangrijk is en dat je alleen naar de toekomst moet kijken” is de meest stupide opmerking die je maar kunt maken en geeft aan dat je totaal niet weet waar je mee bezig bent. Aan zo iemand heb je dus niets t.a.v. je fokkerij.

Als we kijken naar de huidige database die op internet beschikbaar is en het onderdeel “matchmaker” daarvan pakken, is het een leuk speeltje maar meer niet. Het geeft je als toekomstig fokker alleen een idee hoe de stamboom van de gedachte nakomelingen eruit komt te zien, maar geeft totaal geen inzicht in bijv. het inteeltpercentage van die nakomelingen. Zo’n overzichtje had je zelf ook kunnen maken op je eigen computer m.b.v. wat plak en knipwerk, ofwel “koppie / paast”. En omdat het onmogelijk is in zo’n database alle eigenschappen van de honden op te nemen moet je terugvallen op de kennis van de eigenaren. En dan blijkt dat die bij de meeste leden van de avls, inclusief bestuur, totaal ontbreekt.
Het is daarom beter dat men zich eerst eens goed in deze materie gaat verdiepen zodat het besef doordringt tot een ieder die een nestje gaat fokken, dat zijn/haar actie invloed heeft op de totale populatie. Op dit moment denkt het merendeel alleen aan “een keer een nestje fokken is leuk en het is goed voor de teef” of aan “er zijn dit jaar te weinig puppen geboren”.

Terecht echter kunt u opmerken dat die kennis ook bij het overgrote deel van de leden van de NVSWH, waaronder bestuursleden, ontbreekt. Vandaar mogelijk dat er momenteel zoveel puppen onder de kennelnaam van de voorzitter geboren worden, omdat die wel over de nodige kennis beschikt! Dit houdt dus ook in dat het onbegrijpelijk is dat het bestuur van de NVSWH de zaken zo uit de hand heeft laten lopen vorig jaar dat de onschatbare kennis van bepaalde mensen voor de rasvereniging verloren is gegaan. Dit halen zij nooit meer in en zal, onder meer, ten aanzien van de fokkerij nog voor de nodige problemen kunnen zorgen.

Eén van die problemen is trouwens al opgedoken. Was het vroeger in het geval van het herplaatsen van honden voldoende een aantal telefoontjes te plegen, tegenwoordig moet met zo’n hondje via de nieuwsbrief geleurd worden.

Maar genoeg afgedwaald. We hadden het over dat “plan van aanpak”. Er moet volgens de indieners/opstellers van dat plan hoognodig een hond van een ander ras ingekruist worden om de Saarlooswolfhond van de ondergang te redden.
Wellicht kan dan een tipje van de sluier opgelicht worden wanneer dhr. Berends stelt dat dat aantal van 29 puppen vorig jaar te weinig was, terwijl hij nu op zijn weblog meldt dat van het nest van Siuan van de drie puppen er één zeer waarschijnlijk nog geen nieuwe eigenaar heeft. Hoezo waarschijnlijk? Is er dan gefokt zonder zekerheid van pup-afzet? Wordt in dit geval wederom het weblog van Johan een verlengstuk van “Marktplaats” maar nu voor de avls? Er wordt niet voor de eerste keer een oproep gedaan.
Je zorgt toch als fokker dat je voldoende liefhebbers hebt voor een pup? Ja, met drie moet je er dan een aantal teleurstellen. Met alleen reutjes moet je ongetwijfeld ook mensen teleur stellen. In ieder geval hoef je niet te leuren.
Als het nu al niet lukt of als het nu al moeilijk is je puppen kwijt te raken, ik hou mijn hart vast voor de komende nesten, waarom dan iets inkruisen?

Laten we eerlijk zijn. Zo slecht is dat “gecentraliseerde fokbeleid” van de NVSWH dus helemaal niet. Als fokker ben je wel verzekerd van pup-afzet. Dus hoeft in principe op de Facebook pagina of op de website van de NVSWH niet geadverteerd te worden. Ook hoeven de afzonderlijke leden van de NVSWH die over een website of een Facebook pagina beschikken niet gemobiliseerd te worden om puppen aan de man te brengen.
Gelukkig verder maar dat er dan niet zoveel puppen geboren worden bij de NVSWH!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten