vrijdag 24 mei 2013

Gekleurd

Op zijn weblog vermeld dhr. Berends, Johan dus, vol vreugde dat dit jaar al weer een aantal dekkingen hebben plaatsgevonden, puppen geboren zijn, enz. Dit alles omdat vorig jaar de paniek toesloeg omdat er slechts 29 puppen het daglicht zagen.
Is dat een reden om paniekerig te worden? Nee, natuurlijk niet. Het is de natuur. Je kunt natuurlijk proberen die naar je hand te zetten, maar dan moet je bijvoorbeeld kunstmatige inseminatie toepassen in de hoop dat bij de reu voldoende spermatozoïden, visjes dus, en dat bij de teef de benodigde eitjes aanwezig zijn. In beide gevallen levensvatbare wel te verstaan.
Omdat dit er volgens hem, en indachtig de uitspraken van de deskundigen te weinig zijn om het ras in stand te houden, komt hij vervolgens met een verhaaltje over de afname van een populatie tijgers in Azië. Alsof dat met elkaar te vergelijken is.
Die tijgers worden bejaagd of uitgemoord, hoe u het noemen wilt en de vermenging van de diverse populaties is lastig omdat zij in diverse tamelijk geïsoleerde gebieden leven.

De Saarlooswolfhond kent die problemen niet. Hierbij is het mogelijk elke gewenste combinatie toe te passen, uiteraard afgezien van de inteeltbeperkingen maar dat zal iedereen begrijpen. Ook even de populatie van de NVSWH buiten beschouwing gelaten, hoewel ook daar nog de nodige speling in het maken van combinaties zit.
Gelet op uitspraken van diverse eigenaren van wolfhonden van buiten de NVSWH, terug te vinden op diverse forums, gaat men uit van een Noorse lijn, een Finse lijn, een Franse lijn, enz. enz. Met andere woorden, er is voldoende variatie. En, belangrijker, er zijn meer dan voldoende mogelijkheden tot het doen van verantwoorde combinaties. Foktechnisch gezien.
Dus waarom dan die ene dekking waar Johan zo vrolijk naar verwijst. Die had volgens mij nooit mogen plaatsvinden. Namelijk die van Siuan en Jenko. In het nest waar Siuan uitkomt, komt distichiasys voor. Volgens de ene oogarts mag wel met die hond gefokt worden, volgens een ander moet je zo’n hond uitsluiten. Daarnaast komen bij nestgenoten van Siuan hartafwijkingen en epilepsie voor en is Siuan zelf draagster van het gen voor DM. Is het dan toch zo slecht gesteld buiten de NVSWH?

Wanneer we vervolgens kijken naar wat vorig jaar geboren is, komen we toch tot een heel andere conclusie. Het doorspitten van de database van dhr. Frantz en de diverse websites van fokkers laat zien dat er in ieder geval over heel 2012 201 Saarlooswolfhonden geboren zijn, ongetwijfeld zal dit aantal hoger zijn omdat niet alle geboortes bekend zijn. Die 17 van de NVSWH zijn in België geboren, dus tellen we uiteraard niet mee.
Dat betekent dus dat er minimaal 184 Saarlooswolfhonden geboren zijn verdeeld over een aantal landen. Met andere woorden: er zijn er derhalve voldoende geboren buiten de NVSWH om niet in paniek te geraken. Dat betekent dus ook dat dat hele verhaal over die tijgers alleen maar bedoeld is om de, in mijn ogen hysterische of neurotische, roep naar die outcross voorlopig in de ijskast te zetten. Er zijn voldoende reuen van andere rassen ingekruist laatste jaren waardoor voor vers bloed gezorgd is. Wanneer alle fokkers van buiten de NVSWH de handen in elkaar slaan kan er komende jaren nog zonder zorgen gefokt worden met het huidige bestand.
Je moet wat meer moeite doen om met de teef bij de geschikte reu te komen, maar je moet er toch wat voor over hebben.
Dus dat aantal van 29 waar Johan het over heeft, is derhalve zeer gekleurd.

Net zo gekleurd is de vermelding op de facebook pagina van de NVSWH betreffende de Wereldtentoonstelling in Budapest. Goed, men heeft mogelijk een leuke Pinstervakantie achter de rug maar van een hoera-stemming zal toch geen sprake zijn. Slechts één titel behaald en dan nog in de Veteranenklasse. Oké, twee honden hebben een reserve CAC en een reserve CACIB behaald, maar daar koop je geen klap voor. De Wereldtitels gingen naar een hond uit Italié, naar één uit Frankrijk en naar een puppy uit Duitsland, afgaande op de catalogus.
Dit kan dus drie dingen betekeken:
1. Die andere honden waren beter, rastypischer of dergelijke dan die van de NVSWH
2. De honden van de NVSWH werden slecht gepresenteerd
3. Het lag aan de keurmeester
Ik laat de conclusie aan de lezer.
Je kunt je dus afvragen of het zinvol is voor dat soort evenementen zoveel geld, tijd en moeite uit te geven. Wellicht heeft men gehoopt dat de Nederlandse keurmeester ten gunste van de NVSWH inschrijvingen zou oordelen. Iets anders kan het niet zijn. Zou die keurmeester uit een Oosteuropees land komen, bijvoorbeeld, dan weet iedereen dat je geld weggooit omdat die beste persoon nou eenmaal niet het juiste type Saarlooswolfhond kent. Ziet hij nooit, om maar simpel te blijven.
Ik heb makkelijk praten, dat geef ik eerlijk toe. Aan mij zijn tentoonstellingen niet besteed maar daarin sta ik niet alleen.
Dus, ook in dit geval, de vermelding op de facebook pagina de kwalificatie gekleurd.

Komende weekeinde dan de clubmatch van de NVSWH. Hopelijk is er een dusdanig aantal honden ingeschreven dat de keurmeester voldoende te doen heeft en het publiek zich kan vergapen aan de getoonde honden. Ik neem niet aan dat men, zoals op een website te lezen is, net als in 1998 ruim 100 ingeschreven honden heeft. Dan zou men met grote letters wereldkundig maken dat men noodgedwongen een tweede keurmeester uit heeft moeten nodigen. Neen, gelet op de laatste nieuwsbrief en het laatste clubblad lijkt het erop alsof men moeite heeft moeten doen om nog een aantal honden te krijgen.
Op de facebookpagina van de NVSWH is bij de reacties op het stukje over Budapest te lezen, dat een lid van de NVSWH op internet heeft moeten zoeken naar de betekenis van bijv. CAC en CACIB. Ik moet dan toch echt achter mijn oren krabben. Volgens mijn informatie is deze mevrouw niet voor de eerste maal lid van onze vereniging en heeft zij dus al eerder over dit soort zaken in het clubblad kunnen lezen. Of heeft zij het ongelezen bij de oude kranten gegooid? Maar ook in het boek over de Saarlooswolfhond is de betekenis van deze afkortingen volgens mij terug te vinden. Toch maar een keer aanschaffen, dunkt mij.
Tja, dan sta je er gekleurd op met zo’n reactie.
Maar vooruit, we zullen zien hoe het komend weekeinde gaat lopen. Ik verheug me erop de aanwezige honden te bekijken.

Als we dan toch aan het kleuren zijn, volgende vraag. Hoeveel NVSWH-leden hebben hun hond al ingeschreven voor de CAC-show Nederlandse Rassen in Zwolle volgende maand? Zullen dat er 20 of meer zijn?
Voor alle duidelijkheid: één van onze huidige bestuursleden schijnt dat aantal genoemd te hebben toen deze tentoonstelling in het leven geroepen werd. Bovendien sloeg dit aantal op uitsluitend de honden van de NVSWH omdat iedereen weet dat de leden van de avls toch niet inschrijven. Schijnt iets te maken te hebben met het feit dat zij de karaktertrek van de Saarlooswolfhond met betrekking tot het niet leuk vinden van tentoonstellingen op waarde weten te schatten. Ik neem aan dat derhalve de honden van Johan en zijn echtgenote ook niet ingeschreven zijn. Mocht Lica drachtig zijn, dan komen zij uiteraard niet omdat dat vlak voor de bevalling is. Zou Lica niet opgenomen hebben, dan kan je ook je gezicht niet laten zien omdat je anders van je geloof bent gevallen. Maar als woordvoerder van de avls en bijzonder begaan bij het wel en wee rond de Saarlooswolfhond moet je weer wel aanwezig zijn.
In dit geval dus een dilemma, gelukkig niet gekleurd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten