zondag 5 mei 2013

Gezondheidsuitslagen

Tot voor kort werden de gezondheidsuitslagen van de Saarlooswolfhonden door de RvB aan de NVSWH gezonden. Of ook de avls als geadresseerde vermeld stond is mij niet bekend. Daarnaast vond de Raad het nodig de uitslagen op haar eigen website te plaatsen omdat de NVSWH het niet nodig vond de uitslagen van de honden van haar leden openbaar te maken.
Volgens mij is daar bij “Weetjes” ook al eerder over geschreven.
Probleem bij deze onderzoeken was en is dat je als eigenaar van de hond verplicht bent te accepteren dat de uitslag van de daken geschreeuwd wordt omdat anders de afdeling GGW de HD-foto’s niet zal beoordelen en de ECVO-arts geen officieel oogonderzoek mag verrichten.
In het geval van HD is dat niet zo’n probleem. Iedere dierenarts die röntgenfoto’s kan maken, moet ook in staat worden geacht die foto’s te interpreteren. Misschien dat het verschil tussen HD-A en HD-B niet zo duidelijk geconstateerd wordt maar afgezet tegen HD-C of zelfs HD-D is dat verschil overduidelijk zichtbaar. Zelfs het bepalen van de Norbergwaarde is een fluitje van een cent. Met een liniaal en een gradenboog kom je al een heel eind.
Iets anders is het met die oog-onderzoeken. Er zijn oogspecialisten die zich bewust niet bij de ECVO hebben aangesloten omdat ze daardoor beknot worden in het “erop na houden van een eigen mening”. Bovendien is het belachelijk dat men stug blijft vasthouden aan de stelregel dat bij ECVO-oogonderzoeken het slechtste resultaat gehandhaafd blijft tenzij op die zgn. panel-avond anders besloten wordt.
Is er eigenlijk ooit op zo’n panel-avond een hond vrij verklaard van PRA terwijl die eerder Voorlopig Niet Vrij had gekregen? Geen idee.

Wat ik wel kwalijk vind, is dat de Raad het nodig vindt uitslagen te veranderen. Aan de hand van wat eerder op internet geschreven werd, heb ik eens gekeken wat er staat bij de, inmiddels overleden, reu Ezraah Elkelev Meehamolad. Bij alle uitslagen van de ECVO onderzoeken staat bij deze hond dat hij voor PRA Voorlopig Niet Vrij verklaard is. Volgens de eigenaren echter heeft deze hond 2x Voorlopig Niet Vrij gekregen en vervolgens daarna altijd de uitslag Vrij.
Volgens de Raad blijft de slechtste uitslag, VNV, gelden omdat deze hond niet op de panel-avond geweest is. Kan allemaal wel zijn, maar dat geeft je niet het recht de zienswijze van de ECVO-arts naar eigen inzicht te wijzigen. Dat is het aanpassen van een officiële uitslag.
Ziet u het al voor u? U doet theorie-examen voor uw rijbewijs. U heeft hier wat moeite mee en u haalt een onvoldoende. Vervolgens gaat nu nog wat extra studeren, u doet weer examen en nu heeft u wel een voldoende. Maar ……… omdat u de vorige keer een onvoldoende had dient u nogmaals ten overstaan van meerdere examinatoren te bewijzen dat u de theorie inderdaad dusdanig beheerst dat die eerste onvoldoende uitslag niet langer achter uw naam blijft staan. Ver gezocht? Dacht het niet.
Wanneer de ene arts bij latere en zelfs meerdere onderzoeken van mening is dat er niets aan de hand is, dienen die uitslagen leidend te zijn. Anders geef je toch aan dat die arts niet bekwaam is in jouw ogen!

Waar het eigenlijk om gaat, is dat de Raad van Beheer nu op haar website de mogelijkheid biedt de uitslagen op te vragen van de HD-, ED-, ECVO- en Doofheidsonderzoeken alsmede DNA-koperstapeling.
Op zich een goed initiatief en het is te hopen dat ook heel snel alle andere erfelijke aandoeningen in dit overzicht worden opgenomen. In het geval van de Saarlooswolfhond dus de uitslagen van de DM-, Hypofysaire Dwerggroei- en andere onderzoeken. Die uitslagen dienen dan niet bij de, in dit geval nog steeds, avls te blijven rusten.

Wanneer DNA-opslag verplicht is/wordt en de Raad van Beheer wordt inderdaad eigenaar van het DNA-materiaal, wordt die opslag dan ook vermeld op de website van de Raad?

Gaat de Raad in de toekomst ook het IC van de hond erbij vermelden? Volgens mij gebeurt dat al in een aantal andere landen, hoewel ik v.w.b. de Saarlooswolfhond dat een lachertje vindt. Hoe wordt door die lokale kennelclub dat IC bepaald? Aan de hand van de in haar stamboek opgenomen Saarlooswolfhonden? Stel dat er in zo’n land slechts 20, ik noem maar een getal, wolfhonden ingeschreven zijn. Dan is het IC toch niet te bepalen.

Ik kom hierop omdat op het weblog van Johan aangekondigd is dat hun hond Lica gedekt is door Luna. Luna is de roepnaam van Izkander de Louba Tar. Deze reu werd gekozen omdat de gewenste reu, Kalani, niet wilde dekken of niet geaccepteerd werd door de teef. Hé, dat is vreemd.
Heeft Johan niet ooit eens heel stellig geschreven dat een gezonde reu altijd dekt als de teef dekrijp is? Bedoelt hij in dit geval dan dat die Kalani niet gezond is? Oei, eigenaar van Kalani. Dat zal maar gezegd worden over je hond.
Er zijn twee opties: of als de gesmeerde bliksem je hond van de dekreuenlijst laten verwijderen of eisen dat Johan publiekelijk toegeeft dat hij onzin uitkraamt. Op die verklaring kunt u echter lang wachten, maar iedereen weet dat hij daarmee de grootst mogelijke onzin uitkraamde. Niet dat we anders gewend zijn, maar toch.
Ten aanzien van de dekking van Lica verklaart hij voorts dat beide reuen hetzelfde verwantschaps- en inteeltcoëfficiënt hebben. Met andere woorden het maakt geen barst uit welke reu er gedekt heef.
Kalani heeft nog geen nakomelingen en Izkander heeft uit drie dekkingen twee nesten voortgebracht. Geen punt dus.
Maar die coëfficiënten. Daar wringt de schoen. Die vermeldt hij niet, terwijl dat juist zo interessant is vanwege het streven het IC omlaag te brengen. Daarom toch die dwangmatige of neurotische pogingen tot het doen van een outcross.
Dus, kom op. Laat die IC’s weten en laat weten wat het IC is van de eventuele nakomelingen uit deze combinatie.

Ondertussen heeft de NVSWH weer een clubblad het licht doen zien. Ook op de website wordt het alvast aangekondigd. Ik ben benieuwd of dit online exemplaar hetzelfde lettertype heeft als het aan de leden toegezonden exemplaar. In dat geval gaat men ervan uit dat de leden van de NVSWH een dusdanige leeftijd hebben dat het noodzakelijk is een zgn. “groot lettertype” te gebruiken. Of, en daar lijkt het eerder op, men heeft gewoon geen tijd, zin, interesse, of noem maar op te zoeken naar voor de leden interessante artikelen. Dus, hoe groter het lettertype, hoe sneller het maximaal aantal pagina’s bereikt is. Neen, geef mij dan maar het tot vorig jaar zomer uitgegeven clubblad. Veel prettiger te lezen en met meer zorg samengesteld.
Want, laten we eerlijk wezen, de wijze waarop aan het eind van de regels de woorden afgebroken worden is om te huilen. Dat moet toch beter kunnen, maar dan moet je er wel wat meer tijd in steken.

Toch heeft het huidige clubblad een heel groot pluspunt t.a.v. het vorige formaat. Het kan, als het nodig is, één op één geïntegreerd worden met het clubblad van de avls. Hoe mooi zou dat zijn. Twee verschillende verenigingen met echter een gezamenlijk clubblad. Dat is bijna de ideale Saarlooswolfhondenwereld.
Wat echter opvalt is het stuk van ons meest bekende lid uit Duitsland. Waarom staat haar verhaal in het Duits. Is men er dan van overtuigd dat alle leden het Duits voldoende machtig zijn om dit stuk te lezen? Waarom werden in het verleden dan de verhalen van deze mevrouw wel vertaald? Of is er wederom sprake van geen zin, geen tijd, ………, gemak dient de mens? Hoe gaat dat straks met de eventuele stukken van ons lid uit Denemarken? Worden die dan ook gewoon in het Deens geplaatst? Gelukkig dan dat onze leden in Noorwegen en Zweden van Nederlandse afkomst zijn. Het had anders een aardig internationaal clubblad geworden.

Wat wel opvalt is dat men het noodzakelijk acht te vermelden dat dit clubblad goedkoper is en dat de opmaak eenvoudiger aan te passen is dan het vorige clubblad. Valt deze opmerking onder de noemer "natrappen" richting vorige penningmeester die, zo te lezen dus, onnodig geld uitgaf voor een mooi en dik clubblad en richting de vorige redactrice omdat die zoveel werk besteedde aan het maken van een clubblad?

Toch heb ik een groot, heel groot punt van kritiek. Pas tijdens de ALV op 2 juni krijgen wij iets te horen over het overleg met de RVB en de avls rond het “plan van aanpak fokkerij”
Wordt dat dan vervolgens uitgebreid behandeld in het volgende clubblad of is er dan te weinig ruimte omdat de clubmatch-uitslagen gepubliceerd moeten worden? Waarom niet in dit clubblad opgenomen en tijdens de ALV eventueel nadere tekst en uitleg geven wanneer vanuit de vergadering vragen gesteld worden. Of is het weer dat de niet-aanwezige leden dom gehouden worden. Waarom niet in de laatste Nieuwsbrief hierover tekst en uitleg gegeven, ondanks dat die nieuwsbrief maar naar een beperkt aantal leden gaat. Nee, in die Nieuwsbrief nogmaals een smeekbede vooral in te schrijven voor de clubmatch. Waren er dan zo weinig inschrijvingen ondanks dat het gratis is? Maar, zoals gewoonlijk, bevatte de Nieuwsbrief weer weinig nieuws. Het lijkt mij beter de naam van dit epistel te wijzigen in "Evenementenoverzicht" aangezien tot nu toe evenementen de hoofdmoot vormen van die nieuwsbrief.
Is het ook symbolisch om al te kritische vragen tijdens komende ALV te voorkomen of te voorkomen dat een lid teveel kritiek levert op het verkregen keurrapport tijdens aanstaande clubmatch, u weet wel een ZG in plaats van die U, dat onze secretaris zich een luchtbuks heeft aangeschaft? Of heeft hij last van ongedierte in zijn omgeving?

Laten we sluiten met een blijde gedachte. Onze voorzitter heeft zich ontpopt als een hedendaagse Guido Gezelle. Wat krijgen we volgend clubblad te lezen:
Als de ziele luistert
spreekt het al een taal dat leeft,
Enz.

De eerste twee regels van het gedicht “Als de ziele luistert” uit “Driemaal XXXIII kleengedichtjes” van Guido Gezelle.
Wordt het clubblad toch nog een gedeeltelijk literair tijdschrift.

1 opmerking:

  1. Beste Barend,

    Omdat tot op heden nog geen antwoord is gegeven op uw vraag over het IC van de combinatie Lica Kadin v.d. Kilstroom x Izkander de Louba Tar heb ik e.e.a. uitgezocht.
    Lica heeft zelf een IC van 46,46%, met aan vaderskant Tunka (NVSWH gefokte hond) als grootvader; Izkander een IC van 51,23% ondanks de TWH (Ch. Rop z Kladenske) als één van de voorouders (betovergrootvader). De nakomelingen uit deze combinatie zullen een IC hebben van 49,81%.
    Zou de combinatie Lica x Kalani (IC 45,48%), met een NVSWH hond aan vaderskant, wel geslaagd zijn, dan was het IC van de nakomelingen 49,77% geweest.
    Inderdaad maakt het dus geen klap uit door wie Lica gedekt werd.

    Om niet van partijdigheid beschuldigd te worden heb ik het ook van de laatste 2 combinaties van de NVSWH uitgezocht. Josha v.d. Wolfsdreuvnik heeft een IC van 54,30% en Whitefangs’ Aija een IC van 56,31%. Schrikbarend hoog, geef ik gelijk toe.
    Omdat beide honden uit verschillende lijnen komen hebben de nakomelingen uit deze combinatie een IC van 42,24%.
    De nakomelingen uit het nest daarvoor, Abel (53,15%) x Norah (53,73%), hebben een IC van 40,94%.
    Dus ondanks de hoge individuele IC’s heeft de NVSWH, zo lijkt het in elk geval, meer in de breedte gefokt dan aangenomen.

    Het IC is berekend over het maximale aantal generaties, waarbij het geen verschil meer maakt of dit nu 10 generaties of meer zijn. De uitkomst blijft gelijk. Het IC wordt lager naarmate men met minder generaties gaat rekenen. Daarnaast bevat de database waarmee gewerkt wordt op dit moment bijna 3900 honden, inclusief de ingekruiste Tsjechoslowaakse Wolfhonden, en gaat terug tot de allereerste puppen gefokt door Leendert Saarloos.
    De formule waarmee gerekend wordt is van de hand van Dr. P. Bijma van Wageningen Universiteit.

    Ruud in 't Veld

    BeantwoordenVerwijderen