donderdag 27 december 2012

Clubblad

Zoals beloofd een korte reactie op het vernieuwde clubblad van de NVSWH.
Ik geef direct toe dat ik in mijn vorige stuk wat voorbarig reageerde. Het ziet er goed uit, mooi papier en goede foto's. Na zolang diverse malen per jaar het vorige clubblad in de brievenbus te hebben aangetroffen, wordt het nieuwe formaat even wennen.

Over de inhoud kan ik eigenlijk kort zijn. Afgezien van de 50e aflevering van Baruch en een stukje over de gevaren van Kerst, voornamelijk voor de honden, staat er niet veel bijzonders in. Het ene bestuurslid stelt zich iets uitgebreider voor dan het andere.

Als u het blad inmiddels iets meer dan oppervlakkig heeft gelezen, moeten er ongetwijfeld een aantal zaken zijn opgevallen.
Dhr. Verbeeck schrijft in zijn ene bijlage bijzonder veel waardering te hebben voor al het werk dat door dhr. en mevr. Pielanen verricht is. Niet alleen ten aanzien van de opbouw van het ras, het 'toonbaar' maken van de bosbruine kleur, hun inzet in en voor de fokkerij, enz. enz. Maar op blz. 17 schuift hij mevr. Pielanen de schuld in de schoenen t.a.v. de fokkerij van de laatste jaren. Ik citeer: "In de praktijk liep het aansturen van de fokkerij door Diny ook minder vlot, waardoor er zich gaandeweg minder leden aanmeldden om hun teefje in te willen zetten".

Je moet maar lef hebben. Zoals bij ieder ras staat of valt de fokkerij met de inzet van de individuele eigenaren van de teven. Als zij geen zin of geen tijd hebben, houdt het op. Dan kan je als verantwoordelijke voor de pupbemiddeling hoog en laag springen, maar als er geen puppen zijn valt er niets te bemiddelen. Als er niet gefokt wordt, zijn er geen puppen. Als de leden/eigenaren van de teven niet wensen mee te werken, wordt er niet gefokt en zo is de cirkel weer rond.
Dit zal ongetwijfeld bij meer (ras)verenigingen het geval zijn. De fokkerij komt dan (altijd) op dezelfde mensen neer, die er vervolgens van beschuldigd worden de fokkerij
in handen te willen houden. Het wordt tijd dat onze leden eens de hand in eigen boezem steken. Hoe komt het dat men bij de avls wel met regelmaat fokt. Daar zijn toch ook tweeverdieners. Of komt het omdat men bij de avls een stuk makkelijker met de honden omgaat: stop maar in een kennel. Ik zie ze wel als ik weer eens thuis ben. Nestje gefokt: mooi, puppen in de kennel want er moet brood op de plank en de vrije dagen bewaar ik voor de vakantie, zitten de honden toch weer in een pension of op een opvangadres.

Maar plotseling worden er zaken bijgehaald, die pas sinds kort een stempel drukken op de fokkerij. Gezondheidsonderzoeken, inteeltpercentages, enz.
Als ik de fokkerij binnen de NVSWH erbij haal, lijkt het mij toch dat men altijd getracht heeft zo breed mogelijk te fokken. Tenminste dat is mij altijd verteld. Honden worden beperkt ingezet voor de fokkerij en niet teveel honden uit dezelfde lijnen.
Natuurlijk is het inteeltpercentage te hoog, maar heeft dat zijn weerslag gehad op de gezondheid? Nee. Honden werden ouder en afgezien van PRA, nee ik ga hier niet verder uitweiden over dit onderwerp, is er volgens mij niets aan de hand. Geen DM of Dwerggroei, geen andere erfelijke aandoeningen die buiten de NVSWH wel massaal voorkomen. Hoewel dat toch zou moeten als je de deskundigen op het gebied van inteelt en inteeltbeperking zou moeten geloven. Verklaar maar hoe dat mogelijk is. In ieder geval is het onzin de stagnatie in de fokkerij hiervan de schuld te geven. Reuen die niet op tijd voldaan hebben aan de gezondheidsonderzoeken? Dat komt zovaak voor, dus ook dat hoeft geen belemmering te zijn.

Wat nog erger is van onze voorzitter, is dat hij na al die jaren schijnbaar nog niet weet hoe de naam Pielanen geschreven moet worden. Gewoon met een "a" en niet met "ae". Ook Degenhardt schrijf je met "dt" en niet met "t".

Maar ook andere bestuursleden maken er een potje van, al dan niet bewust.
Als ik de clubbladen van de afgelopen jaren erbij betrek, mogen we dhr. v.d. Geer toch een doorgewinterde tentoonstellingsganger noemen, die ongetwijfeld vele keurmeesters meerdere malen heeft getroffen. Weet hij dan nog niet dat mevr. van Deijl niet Willemina heet, maar Willemine. Dus met een 'e' op het eind!
Ik kan het verder mis hebben, maar volgens mij heeft hij zich daarnaast nog nooit verdiept in enig kynologisch aspect.

Dhr. v. Asten heeft het over fouten die in het verleden gemaakt zijn. Het blijft echter onduidelijk welke fouten hij bedoelt. Het is niet te hopen dat hij refereert aan de leden en/of ex-leden die al dag- en nacht met de wolfhonden bezig waren toen hij nog een ondeugende gedachte was van zijn ouders. Aan de andere kant, als ik goed reken, waren mogelijk zijn ouders nog niet eens zindelijk of zelfs maar geboren toen diezelfde leden al bij de wolfhond betrokken waren. Als je dan ook nog eens schrijft dat je "al" 6 jaar een Saarlooswolfhond hebt, moet je toch wel over heel veel eigendunk beschikken door zoiets te durven schrijven.

Ook dhr. v. Onna maakt een grote fout. Ongetwijfeld is hij deskundige op het gebied van de pegulanten. Maar om dan te schrijven dat er meer dan voldoende bestuursleden zijn die over voldoende kynologische kennis beschikken is een inschattingsfout. Ik heb daar al eerder over geschreven.

Dhr. Verbeeck heeft, naar ik meen, ooit bij dhr. Pielanen de toenmalige AKK-cursus gevolgd. Wekelijks vanuit België naar Woerden (?), mijn petje af. Als Belg was het hem onmogelijk examen te doen bij de Raad van Beheer, maar hij zal er ongetwijfeld voldoende van hebben opgestoken. Bovendien is hij keurmeester van Fjordenpaarden, zoals hij zelf schrijft, dus dat moet wel goed zitten. De enige andere uit het bestuur met voldoende kynologische kennis is dhr. Cloosterman. Ook hij schijnt destijds die AKK cursus gevolgd te hebben en hij, zo is mij verzekerd, is wel geslaagd voor dat examen bij de Raad. Bij welke andere bestuursleden zit dan die kennis?
Dat lezen we ongetwijfeld in het volgende clubblad.

12 opmerkingen:

  1. Beste Barend,

    Aanvullend op je opmerkingen over de fokkerij bij de NVSWH.
    Ten aanzien van de problemen rond de fokkerij vergeet je te vermelden dat er natuurlijk wel belangstelling moet zijn voor puppen. Als er geen belangstellenden zijn, moet je terughoudend zijn met het aantal teven dat je gaat inzetten in die fokkerij. Tenslotte wil je de puppen niet via internet verkopen.
    Wat dat aangaat liepen we al jaren tegen hetzelfde fenomeen aan. Mensen die eerst via een hondenboek (vroeger) of internet (tegenwoordig) het nodige over het ras hebben opgezocht en aan de hand daarvan rasinformatie verlangen. Informatie die je uiteraard zo eerlijk mogelijk verschaft. Ook wanneer over gezondheidsproblemen gevraagd wordt, omdat men dat op internet gelezen heeft, gaven we eerlijk antwoord. Dus, dat bij de NVSWH wel honden rondlopen met oogproblemen, PRA of een vorm daarvan, en dat sinds het testen op DM en Dwerggroei mogelijk is, ook honden van de NVSWH getest zijn en dat beide aandoeningen niet aangetroffen zijn. Ergo, dat deze aandoeningen wel buiten de NVSWH voorkomen. Ook vertel je dat men bij de NVSWH rekening moet houden met een wachttijd van circa 6 maanden tot een jaar, aangezien in de fokkerij rekening gehouden wordt met het belang daarvan voor het ras.
    In ieder geval heb je enthousiaste mensen aan de telefoon of je krijgt diezelfde reacties via de e-mail terug. En als je vervolgens aanbiedt dat men bij een lid van de NVSWH op bezoek kan om de hond in huiselijke krijg te observeren en dat dat gelijk een mogelijkheid is nog meer vragen beantwoord te krijgen, blijft het angstwekkend stil. Geen reacties meer of men wenst eerst alles nog eens goed te overdenken.
    Vervolgens kom je bij toeval tot de ontdekking dat het merendeel van die mensen een pup bij een fokker die niet bij de NVSWH is aangesloten, aanschaft. De reden is dan wel duidelijk. Men wenst niet te wachten. Men knapt af op het feit dat bij de NVSWH de puppen niet op de plank liggen. Dat de NVSWH dus niet de "bol.com" in de SWH-wereld is.
    Ik kan me vervolgens niet voorstellen dat dit type mensen aan het fokbeleid van de NVSWH zou meewerken. Nee. Deze mensen willen zo snel mogelijk een pup, liever gister dan vandaag, inpakken en een strikje hoeven niet. In de toekomst fokken met die hond is alleen voor eigen gewin.
    Daarom vind ik het schandalig dat dit probleem op het bordje van Diny Pielanen gelegd wordt. Dat noem ik nou een uitglijder!

    Ruud

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met excuses voor mijn tikfout. Uiteraard moet er staan "huiselijke kring" i.p.v. "krijg".
    Ruud

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Was toevallig beetje aan het opruimen vanmiddag.Vond daar nog wat "grappige" papieren. Nadat er bij onze Xandra maar 1 pup was geboren,wilde we eigenlijk nog wel keertje proberen pups te krijgen.Dus netjes via mail aanvraag voor dekreu gedaan (we praten 2003)Kreeg toen een brief thuis via secretatiaat,dat Xandra op dat moment niet in fokprogramma paste ?????
    Maar goed,2004 nog eens gevraagd.Maar nee hoor,weer niet.Ja wat doe je dan als een goede teef in handen hebt,die op dat moment goed gezond is en zeker rastypisch ? Dan ga je gewoon proberen buiten NVSWH een reu te vinden.Alles is belang van het ras toch ?

    Ook nu zijn er genoeg mensen die meer als een jaar op een pup wachten.Ook buiten NVSWH.
    Heb ook gemerkt dat veel mensen niet eens de weg weten te vinden naar fokkers of denken dat ze toch niet in aanmerking komen,omdat wachtlijsten al heel lang zijn en het dus niet eens proberen.Vaak hele goede pupkopers.Bescheiden mensne die niet haantje de voorste zijn op internet,maar wel goude huisjes voor een Saarlooswolfhond.

    Heb zelf vorig jaar het nest van Kaatje geheel aan de man moeten brengen buiten de normale gebaande paden(de forum's,RV's)en ben stikgelukkig met eigenaren.Er is tot nu toe maar 1 pup terug gekomen,gelukkig al op hele jonge leeftijd.

    Weet dat bij sommige fokkers,mensen rustig 2 jaar wachten.Alleen omdat ze klik hebben met fokker en de honden.

    Heb trouwens toen andere begeleiding gehad met fokken als Diny,omdat ik dat dus echt niet zag zitten.
    Had Solo ,omdat het de enige pup was,toen bij iemand willen plaatsen op mijn naam,maar dat mocht niet van Diny.Toen hebben we besloten om haar zelf te houden.

    Fokken is trouwens weinig gewin hoor Ruud.Of je moet het doen zoals bepaalde hele grote in buitenland,met honden op eigen naam en contracten waarin dekkingen gratis gegeven worden e.d.

    Elk nest zit wel minimaal 1 pup die terug komt.Dan moet je geld retour doen en dat krijg je nooit meer terug als je moet plaatsen op oudere leeftijd.Daarnaast elke keer dat het niet lukt,fout gaat,shows,testen.Nou weinig gewin.

    Hoeveel mailtjes denk je trouwens dat fokkers buiten NVSWH krijgen voor een pup ? en hoeveel er over blijven die echt in aanmerking komen ? Alleen mensen hebben wat meer keus in het klikken met fokker,ze hoeven het niet in 1e instantie te doen met 1 of 2 personen in een RV,waar mee het misschien helemaal niet klikt.

    Vrijheid ,blijheid zullen we maar zeggen.Bereik je meer mee,als met keurslijfjes en dwangbuisjes.(en dat hoeft echt niet ten koste te gaan vd hond)



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Christa,

      Omdat ik niet weet welke beweegredenen het bestuur had om jou te schrijven dat Xandra niet in het fokprogramma paste, kan ik daar geen zinnig antwoord op geven. Ik mag er alleen op hopen dat het toenmalige bestuur ook toen het belang van het ras voor ogen had. Ik kan me voorstellen, zoals toen er in 2003 bijv. het eerste half jaar al 26 pups geboren waren (waaronder een nest van 12), dat men wat terughoudender wordt met fokken.

      Inderdaad zijn er nog steeds mensen die niet geheel en al thuis zijn op internet. De honderden e-mails met vragen naar "betrouwbare en goede fokkers van Saarlooswolfhonden (op de meest vreemde manieren geschreven) die op dat moment ook nog eens een nestje hadden" zijn daar wel het bewijs van.

      In mijn uitgebreide antwoord kwam altijd de werkwijze van de NVSWH ter sprake, lidmaatschap, wachtlijsten, enz. Maar ook meldde ik, omdat men daar uiteindelijk toch ook zelf achter komt, dat ook buiten de NVSWH gefokt werd. Verder gaf ik daarbij altijd aan dat ook daaronder fokkers waren die wachtlijsten hanteerden. Nagenoeg altijd meldde ik dat het vervolgens de keuze van de mensen zelf was bij wie zij in aanmerking wilden komen voor een pup en dat men er rekening mee moest houden dat zij geen lid meer konden worden van de NVSWH wanneer zij bij een niet-aangesloten fokker een pup aanschaften. Simpel vanwege de vele ingekruiste honden van andere rassen, met alle gezondheidsproblemen tot gevolg. Tenslotte wil je niet dat die problemen in jouw populatie ingefokt worden.

      Dat fokken niet altijd financieel rooskleurig is, is bekend. Ooit heb ik daar een stukje voor het clubblad over geschreven. Ik ben alleen van mening dat het weinig tot niets bijdraagt aan het belang van het ras wanneer men besluit een reu meer dan 10 maal te gebruiken of een teef 6 nesten te laten krijgen. Dit laatste ook nog eens onder verschillende eigenaren. Of wanneer men er mede zorg voor draagt dat per jaar meer dan 30 nesten geboren worden en er vervolgens via internet weken mee geadverteerd moet worden omdat men geen puppenafzet heeft.

      Ten aanzien van herplaatshonden ben ik blij met de regeling van de NVSWH. Hoe vaak komt het niet voor dat je op forums leest dat men dringend op zoek is naar een goed adres omdat er weer eens een hond herplaatst moet worden. Vervolgens wordt er wekenlang over gediscussieerd. Dat het met een pup sneller lukt dan met een volwassen hond is duidelijk.

      Bij de NVSWH hoef je in principe geen goede band te hebben met de fokker, omdat je in geval van vragen altijd bij de vereniging terecht kunt. Ben je geen lid van een vereniging, dan heb je mogelijk een probleem als er wat aan de hand is. Dan moet je inderdaad zorgvuldiger te werk gaan.

      Ruud.

      Verwijderen
  4. Nou Ruud dan kan ik je makkelijk uitleggen waar dat door komt. Zoals ik je al eens eerder gezegd heb is de niet aflatende ongevraagde negativiteit naar alles wat buiten de nvswh bestond, ook door jou, iets waar veel mensen op afhaken. Ik in ieder geval wel. Daarnaast is een wachtlijst van een half jaar geen enkel probleem. Zelfs twee jaar is geen probleem. Wat wel een probleem is is een onbekende wachtlijst. Er werden helemaal geen lengtes genoemd. Zelfs niet of je wel of niet een hond OOIT zou krijgen en dat is wel een echt probleem. Iedereen snapt dat je geen exacte duur kunt aangeven, maar een indicatie zorgt er in ieder geval voor dat mensen niet heel hard wegrennen. Als je dan ook nog eens geen invloed hebt op de fokker waar je pup vandaan komt en je eigenlijk alleen maar ja of nee mag zeggen dan snap ik niet dat er uberhaupt nog mensen lid zijn geworden van de nvswh. Je MOET ook lid worden om misschien ooit of nooit een pup te kunnen krijgen.

    Dus nee echt vreemd is het niet dat er geen pupkopers in de rij staan bij de nvswh. Ik hoop echt dat daar nu verandering in gaat komen.

    En Barend ook bij de nvswh zitten honden de hele dag in de kennel en komen niet in huis. Sterker nog deze honden zien niemand behalve de eigenaren. Sterker nog dat gebeurt zelfs bij fokkers van de nvswh! Misschien dat je dat er dan ook even bij kunt vermelden.

    Groeten Bas

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Bas,

      Wanneer je meer dan 25 jaar geconfronteerd wordt met de meest onzinnige verhalen over de NVSWH, bijv. dat je daar nooit eigenaar van de hond wordt, is het logisch dat je daar op een gegeven moment op enigerlei wijze op reageert. Wanneer dan ook tijdens informatie-gesprekken aangegeven wordt dat buiten de NVSWH op grote schaal gezondheidsproblemen voorkomen, voor een groot deel veroorzaakt door het, in mijn ogen, frauduleus handelen van enkele fokkers, noem ik dat niet negatief zijn. Integendeel. Wanneer je ras-informatie verstrekt dien je dat zo zorgvuldig mogelijk en eerlijk te doen. Mensen hebben, mede dankzij internet, meer achtergrond informatie verzameld dan vroeger. Bovendien wordt je sneller afgerekend op iedere onzorgvuldigheid in je informatie verstrekking.

      Het is m.i. niet mogelijk inzicht te geven in de lengte van een wachtlijst. Er kunnen mensen op de wachtlijst staan die om moverende redenen willen wachten met een pup maar desondanks wel op die lijst willen blijven staan voor het geval hun situatie wijzigt. Er kunnen mensen op de wachtlijst staan die nadrukkelijk hebben aangegeven waar hun voorkeur naar uitging en als dan de pup van die voorkeur niet geboren wordt, dan moeten zij wachten op het volgende nest. In dat geval moet iemand anders van die wachtlijst benaderd wordt. En als je dan als verantwoordelijke voor de pupbemiddeling dagenlang mensen gaat bellen die geen van allen de telefoon opnemen of in een enkel geval tijdens de eerste woorden al laten weten dat ze geen tijd hebben om je te woord te staan en dat je maar een mailtje moet sturen of een bandje moet inspreken, dan ga je de volgende op de lijst benaderen. Ook is het al diverse malen voorgekomen, dat mensen op het laatste moment lieten weten toch af te willen zien van de pup, zodat met spoed weer een nieuwe liefhebber gezocht moet worden. Tja, dan is de eerste die de telefoon opneemt de gelukkige. M.a.w. de wachtlijst is geen statisch geheel zoals in de gezondheidszorg waar je in principe afhankelijk bent van de planning van de zorgaanbieder. Bovendien, hoe zou je zelf reageren wanneer iemand zich op de wachtlijst laat zetten en verder nooit meer iets van zich laat horen en ook nooit bijeenkomsten van de NVSWH bezoekt. Dan heb ik het niet over de ledenvergadering, maar wel over de clubdagen en clubmatches, enz.

      Ikzelf gaf altijd aan dat met een wachttijd van circa 6 maanden tot 1 jaar rekening gehouden moest worden, maar ook dat dat mede afhankelijk was van het aantal puppen dat geboren werd, het aantal wachtenden en de wensen van de wachtenden.

      Welke invloed je als pupkoper moet kunnen uitoefenen op de fokker ontgaat mij. Iedere fokker, of hij nu wel of niet aangesloten is bij een vereniging, bepaalt nog altijd aan wie hij zijn pup wenst te verkopen. Als de fokker geen goed gevoel heeft over een kandidaatkoper heeft hij het recht die persoon een pup te weigeren. Als pupkoper ben je daarom altijd afhankelijk van de fokker en kan je in feite nooit anders doen dan ja of nee zeggen. Ook wij hebben in het verleden een paar maal nee gezegd toen wij in aanmerking kwamen voor een pup, simpel omdat wij geen "klik" hadden met de pup of andersom. Het uitzoeken van een pup is, in ieder geval voor ons, altijd gebaseerd geweest op "gevoel". Dat wij vervolgens moesten wachten op een volgend nest is duidelijk. Dat dit vervolgens ook weer van invloed is op de wachtlijst is ook duidelijk.

      Wat is het probleem met het lidmaatschap om in aanmerking te komen voor een pup? Als je bij Ajax wilt voetballen, moet je daar toch ook lid worden? Wat is dan het verschil? Er zijn meer rasverenigingen waarbij geldt dat je lid moet worden om van een aangesloten fokker een pup te kunnen kopen. Bovendien, niemand dwingt je lid te worden omdat er voldoende mogelijkheden zijn om buiten de vereniging om een pup aan te schaffen.

      Ruud

      Verwijderen
  5. Nou Ruud,

    Daar zit m.i. het probleem. Ik ben op zoek naar een bepaald ras en informeer bij een rasvereniging en dan ben ik niet op zoek naar informatie buiten die rasvereniging. Anders zou ik toch niet die vereniging benaderen? En zeker ben ik niet opzoek naar de negatieve zaken buiten die vereniging, maar juist naar de goede dingen binnen die vereniging.

    Zoals het mij destijds is uitgelegd aan de telefoon is dat de vereniging mij zou benaderen wanneer ik in aanmerking zou komen voor een pup. Ik kon dan nog ja of nee zeggen. Misschien heb ik het destijds helemaal verkeerd begrepen, dat zou natuurlijk heel goed kunnen, maar ook dan denk ik dat er iets mis is met de informatieverschaffing.

    En ja als ik wil voetballen bij Ajax, dan wordt ik lid bij Ajax, dat lijkt,mij duidelijk. Dus als ik lid wil worden van de avls dan word ik lid van de avls. Maar als ik alleen een bal wil kopen dan wil ik geen lid worden van Ajax. Dus als ik een saarlooswolfhond wil, dan wil ik geen lid worden van een vereniging, maar dan wil ik alleen een hond. Dus ik denk niet dat jouw vergelijking hier op gaat.

    Groeten,
    Bas

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ruud geloof ook niet dat er iets mis was met jou informatie.Denk dat we dan bij andere moeten zijn.

    En waarom Xandra niet,ja dat staat ook in een brief,dat had niets met hond te maken,maar alles met mij,maar goed dat is oude koek,doen we niet meer aan.

    Hopelijk wordt info over het algemeen wat beter en verwijst iedereen ook naar andere fokkers en mogelijkheden.Maar weet dat er particulieren fokkers zijn die ook alleen maar proberen andere fokkers zwart te maken en hun eigen lijstje te behouden.Dat zal altijd blijven.

    Denk ook dat leden van de beide RV's minder moeten proberen naar verleden te kijken en meer zelf dingen moeten onderzoeken.Er bestaat nog steeds het idee bijvoorbeeld dat fokkers bij NVSWH alle dieren binnen houden en daarbuiten allemaal kennelhonden hebben.Zo lekker zwart/wit. Net zoals prijs pups .Maar ook nog steeds dat binnen NVSWH de hond niet je eigendom wordt,dat blijft ook maar hangen.

    Als je trouwens als RV een centraal fokbeleid hebt ,zou dat eigenlijk helemaal niet hoeven betekenen dat je geen leden kan hebben met anders gefokte dieren.Dat Centraal fokbeleid zorgt er dan voor dat je geen vermenging hoeft te krijgen ,maar dat het wel mogelijk is.
    Denk dat NVSWH zeer behoorlijke groei zou meemaken als ook mensen lid kunnen worden met een hond van buiten af.
    Maar goed we wachten af wat huidige bestuur en de leden voor beleid gaat voeren.

    Gr. Christa

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heren en Dame,

    Ik denk dat iedereen de gelegenheid heeft gehad zijn standpunt te verwoorden. Duidelijk is geworden dat Bas vindt dat de informatie-voorziening te kort schoot t.a.v. de positieve zaken van de NVSWH en dat er (ongevraagd) te negatief werd verhaald over de SWH wereld buiten de NVSWH.
    Ruud vindt dat hij de plicht had zo eerlijk mogelijk informatie te verstrekken en, wanneer dat via zo'n gesprek of e-mail duidelijk werd, ook diende aan te geven dat ook buiten de NVSWH Saarlooswolfhonden gefokt werden.
    Christa geeft aan dat niet alles zwart/wit gezien moet worden en dat zowel binnen als buiten de NVSWH zaken gedaan en gezegd worden die niet kloppen.

    Ik stel voor de discussie over dit onderwerp hiermee te beëindigen. Mocht de behoefte bestaan hierover verder te discussiëren dan zijn daar genoeg forums voor.

    Intussen dank ik de betreffende personen voor hun reacties op mijn artikel.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Geachte heer Bas,
    Ik weet dat er leden van de NVSWH zijn waar de hond tot in de keuken mag komen en niet in de kamer. Mij is persoonlijk niets bekend van leden laat staan fokkers van de NVSWH waar de hond of honden dag- en nacht in de kennel zitten en buiten de eigenaar niemand zien.
    Mocht dat zo zijn en uit uw stellige reactie moet ik concluderen dat het inderdaad zo is en dat u die fokkers kent, dan lijkt het mij zinvol dat bij het bestuur van de NVSWH te melden en te vragen die fokkers daarop aan te spreken. Vooral omdat de NVSWH al jaren aangeeft dat een gruwel te vinden. Desnoods zet u, rekening houdend uiteraard met de privacy, de woonplaats van die leden op internet.
    Tenslotte hebben we allemaal het beste voor met de SWH

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beste Barend,

    Ja ik heb dit met eigen ogen gezien.Ik mag hopen dat alle fokkers en de omstandigheden heel goed bekend zijn bij de vereniging. Dan is een simpel rondje langs alle fokkers een prima manier om daar achter te komen lijkt mij. Het is niet aan mij om een fokker in een kwaad daglicht te zetten, zoals ik al zei is dit precies waarom ik ben afgehaakt bij de nvswh. Ik hoop toch echt dat de vereniging daar zelf iets aan gaat doen.

    Groeten,
    Bas

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geachte heer Bas,
      Te triest voor woorden. Vooral omdat bij de NVSWH geen sprake is van fokkers zoals bij andere rassen. Ik ben er altijd vanuit gegaan dat er bij de NVSWH leden rondlopen die incidenteel een nestje fokken. Dus waarom die mensen dan honden in kennels houden is mij een raadsel.
      Ik vertrouw er echter op, dat u dan ook geen lid bent van de avls. Ook daar worden immers honden kennels gehouden en zijn er zelfs leden die kans zien de puppen in een kennel op te sluiten. In één geval zelfs, zo is op internet te lezen, met electrocutie van een pup tot gevolg. Ik neem verder aan dat u dan ook niet bij fokkers die niet bij de NVSWH of de avls zijn aangesloten een pup heeft aangeschaft, omdat ook daar mensen onder zijn die hun honden uitsluitend in kennels houden. Ik verwijs hierbij slechts naar de foto's die ooit op de website van de NVSWH gestaan hebben m.b.t. de huisvesting van honden bij een fokster in Frankrijk. Daarnaast verwijs ik naar de foto's van andere fokkers in andere landen dan Nederland, België en Frankrijk, waar op foto's te zien is dat ook zij hun honden slechts in kennels houden.
      Moeten we dit dan rangschikken onder "'s lands wijs, 's lands eer"? Wie weet. Ik weet wel dat ik bij een dergelijke fokker nooit een hond zou aanschaffen, ongeacht het ras. Ondanks de wetenschap dat ik, laat ik het voorzichtig verwoorden, mogelijk de hond een beter tehuis zou kunnen bieden. Maar ook dat is subjectief.

      Verwijderen