vrijdag 28 juli 2017

Racisme

Zo vlak voor mijn vakantie is er weer de nodige reuring op Facebook ontstaan. Althans, als ik alle berichten die ik toegestuurd kreeg moet geloven en waarom zou ik niet. Dus voordat ik mij dit weekend in het drukke vakantieverkeer stort nog even mijn mening.

Allereerst wordt een Nederlandse keurmeester beschuldigd van racisme. Voordat u in de pen kruipt, het betrof racisme jegens een paar honden en het heeft dus geen klap te maken met huidskleur, geloof, of dergelijke. Ik heb geen idee of deze vorm van racisme in de wereld van de hondententoonstellingen voorkomt, zo niet dan is dit een primeur.
Het schijnt dat een Nederlandse rasspecialist onlangs in Frankrijk op een tentoonstelling de Saarlooswolfhond mocht keuren. Volgens de eigenaar en fokker van een paar van die ingeschreven honden was de keurmeester racistisch bezig door te melden dat de honden niet of onvoldoende aan het rasbeeld van de Saarlooswolfhond voldeden en derhalve kregen zij slechts de kwalificatie “Goed”.

Eén van mijn volgers heeft meerdere malen laten doorschemeren dat ik geen verstand van de SWH heb, hetgeen ik voor waarheid moet aannemen omdat deze mevrouw dit ras al vele jaren heeft en ik niet. Ik heb ook begrepen dat deze mevrouw enige tijd geleden een hondje uit Frankrijk heeft geïmporteerd, dus zal zij ongetwijfeld een hond waar zij niet meer mee kan of wil fokken de deur uitdoen. Geruchten gaan althans dat zij die eerder opgevangen teef uit Zwitserland al weer op de herplaatslijst heeft gezet. Ben daarom benieuwd wat zij met dat jonge hondje gaat doen nu die een, in haar ogen, teleurstellende HD-uitslag heeft gekregen. Volgens mijn informatie wordt door velen zonder probleem een hond met HD-C ingezet in de fokkerij, uiteraard wel in combinatie met een hond met HD-A of minimaal HD-B.
Dit even tussendoor, maar het geeft wel aan hoe over mijn stukjes gedacht wordt door sommige lezers.

Wanneer u in de tentoonstellingsreglementen kijkt ziet u waaraan een hond moet voldoen om een “Uitmuntend” te krijgen. Let wel, de kwalificaties voor baby's en puppen laat ik even buiten beschouwing. Uitmuntend dus. Een hond die ten aanzien van de rasstandaard dus fouten vertoont krijgt in zo'n geval een “Zeer Goed” of een “Goed”. Zou het nog minder worden, dan moet je je afvragen of het wel zin heeft nog een keer naar een tentoonstelling te gaan. Maar wanneer een keurmeester, rasspecialist, dus besluit dat een hond in zijn ogen niet meer verdient dan een “Goed” moet er wel iets mis zijn. Als u derhalve de foto's bekijkt van die betreffende honden, I-Salem Wolfblood de Luna Canis Lupus, Jari-Kyn des Rives du Fleuve de Lena en de reu Islander Wonderful de Luna Canis Lupus mag u zelf uitmaken of deze keurmeester gelijk had of dat hij een slechte dag had.
Als ik de berichten over deze keurmeester mag geloven, heeft hij gelijk gehad. Ik waag mij er niet aan, omdat ik, nogmaals, er geen verstand van heb.

Dat het nog erger kan, werd ook deze week weer bewaarheid. Er circuleren foto's op Facebook van de hond Farkas d'Emozioni Breizh. De fokster en natuurlijk de eigenaresse hiervan beweren bij hoog en bij laag dat dit een raszuivere Saarlooswolfhond is. Een Duitse “kenner” geeft aan dat het allemaal niet zo erg is als het lijkt, maar dat de hond in de rui is. Nooit gelezen of gehoord dat een hond ook op het hoofd kan verharen. Als ik het echter zo eens bekijk en de reacties van andere kenners lees, moet deze mevrouw maar één ding doen. Een pluche hondje aanschaffen en de Saarlooswolfhond links laten liggen, er dus ook nooit mee fokken. Deze mevrouw laat overduidelijk merken er nog veel minder verstand van te hebben dan ik en dat is op zich al prijzenswaardig.
Op één van de facebook pagina's meldt een “deskundige” uit Noorwegen, ene O. Nord, dat het gaat om een kruising tussen een Akita en een Herder-mix. Tja, hij kan het weten. Een door hem gefokte hond zit in de lijn van dat Franse misbaksel. Deze Farkas, heeft namelijk Skog en Skrim in de voorouders van vaderskant. Skog zou, volgens berichten op Facebook door een jager zijn doodgeschoten omdat hij helemaal was doorgedraaid omdat hij niet meer mocht dekken. Belangrijker is dat de persoon die dit meldde, er gelijk bij schreef dat Skog een “Wolfhybride” was. Laat dat nou kloppen of aardig richting de waarheid gaan. Enige jaren geleden heeft, volgens iemand op een forum, de fokker van Skog, die O. Nord dus, toegegeven dat Skog of zelf of een nakomeling van een wolfhybride was. Met andere woorden, deze kenner en ooit door de avls bestempeld als keurmeester heeft aan alle kanten de boel belazerd, dus gefraudeerd. Met andere woorden, ook deze persoon moet helemaal niet serieus genomen worden.

In elk geval is men het erover eens dat deze Farkas in het geheel niets van een Saarlooswolfhond heeft, maar veel eerder een Akita is. Dat betekent dus, dat of aan vaderskant of aan moederskant een fokker gerotzooid heeft.
Dat dit geen sprookje is, blijkt uit het relaas van één van de deelnemers aan die, voor de NVSWH, zo succesvolle deelname jaren geleden aan de Wereld Tentoonstelling in Polen. Die betreffende deelnemer had even het idee dat hij in de verkeerde ring stond met zijn pup toen naast hem een Akita pup opdook. Ook deze reu was ingeschreven als zijnde Saarlooswolfhond. Gelukkig, ook in dit geval, was de keurmeester een heel andere mening toegedaan. Maar toen hoorde je niemand over racisme.

Dat het allemaal mogelijk is, ook in Frankrijk, bewijst een ander fokproduct. Lijkt deze keer niet op een Akita, maar op een Anatolische herdershond. En toch rondlopen met een stamboom als zijnde SWH. Ik bedoel natuurlijk Canens Africae Image. Gelukkig is met deze hond, voor zover bekend, (nog) niet gefokt. Als u kijkt op internet ziet u dat deze hond stamt uit lijnen van de Louba Tar, waar toevallig ook een Anatolische Herdershond rondliep jaren geleden, maar dat ook Zazi Zen in de lijn voorkomt. En iedereen weet dat dit een kruising Tsjechoslowaakse Wolfhond was.
Het blijft daarom een raadsel waarom nog steeds puppen uit dat land gehaald worden.

Al hoewel. Met de plannen van de avls, met goedkeuring van de RvB, is tegenwoordig alles mogelijk. Het is nu zelfs al mogelijk je Jack Russell teefje aan te laten keuren als Saarlooswolfhond op voorwaarde natuurlijk dat haar naam minimaal “Wolvin” of “Wolfje” is.
Duidelijk is wel, dat het ras Saarlooswolfhond zoals we dat al vele jaren kennen, aan het uitsterven is. Ik betwijfel namelijk of in de toekomst de honden die dan tot dit ras behoren en onder verantwoording van de avls gefokt zijn, nog op de honden van nu lijken. Als je ziet wat er buiten de NVSWH rondloopt, lijkt dat niet waarschijnlijk.

Desondanks een heel prettige vakantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten