maandag 29 februari 2016

Raadsels


Zoals te verwachten op mijn vorige stuk …… Nee, Barend. Je weet dat 99% van je lezers niet durft toe te geven je weblog te lezen laat staan dat ze durven erop te reageren.

We moeten dus maar afwachten hoe de leden van beide vereniging tegen het fokreglement van hun vereniging aankijken.
Vanwege de lengte van mijn vorige stuk is één regeltje uit het fokreglement van de avls niet besproken. Namelijk dat het niet toegestaan is te fokken met honden met een knikstaart.
Duidelijk is dat men het artikel in de Hondenwereld van omstreeks 2012 niet gelezen heeft, waarin deze aandoening besproken werd.

Hoe zit het. We hebben honden met een knikstaart en honden met een knik in de staart. In het eerste geval zit er een knik in een staartwervel en in het tweede geval zit die knik tussen twee staartwervels. Dit is alleen met röntgenonderzoek duidelijk te maken.
In het verleden gebeurde het, volgens berichten, nog wel eens dat op tentoonstellingen de keurmeesters een hond diskwalificeerden wanneer zij een knikstaart of knik in de staart tegenkwamen. Het bleek dat de betreffende exposant dit gewoon accepteerde, terwijl de keurmeester dit in dit geval nooit had mogen doen. Zelfs niet wanneer die betreffende keurmeester tevens dierenarts is. Op dat moment is hij werkzaam als keurmeester.
In 2012 heb ik al verwezen naar het betreffende artikel met daarbij de opmerking dat het hele verhaaltje, wat voor een groot deel komt uit de koker van wijlen mevr. Brooijmans-Schallenburg, de meest baarlijke nonsens bevat wanneer het betrekking heeft op honden. Haar hele verhaal sloeg uitsluitend op de onderzoeken bij muizen.
Voor zover bekend is er tot op heden nog steeds geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gevolgen van een knikstaart bij honden.
Ik ga hier verder niet op in, maar kijkt u eens op internet bij de Gordon Setter Vereniging. Een heel interessant artikel over dit onderwerp. Het is daarom een raadsel waarom de avls deze bepaling in haar VFR heeft opgenomen.

Daar staat dan weer tegenover dat het bij de avls wel toegestaan is te fokken met honden met (primaire) epilepsie. Deze aandoening is namelijk niet opgenomen in het VFR van die club onder punt 4.3 “Aandoeningen: met honden die lijden aan een of meer van onderstaande aandoeningen mag niet worden gefokt”. Je moet er toch niet aan denken dat iemand doelbewust gaat fokken met een hond met epilepsie.

Ondertussen heeft de avls bekend gemaakt dat medio april een nestje verwacht wordt bij een fokster in Hongarije. Geen idee of die fokster lid is van de avls, ik neem aan van wel anders gaat de avls zich beschouwen als “wereld overkoepelende” organisatie voor de Saarlooswolfhond. Dit is mijns inziens toch echt te hoog gegrepen.
Je zou je verder af kunnen vragen waarom men weer met zoveel tromgeroffel en trompetgeschal deze dekking bekend moet maken. Wanneer u op internet kijkt, ziet u dat op dit moment nog meer dan 50 puppen, verspreidt over Europa, op een nieuw tehuis wachten en dat voorts circa 30 volwassen honden herplaatst moeten worden. Met zoveel puppen ga je toch niet nog meer de markt overspoelen? En dan die herplaatsers? Allemaal afgedankte fokhondjes? Zal mij niets verbazen.

Aan de andere kant, ik heb het al eens eerder geschreven, moet je die Franse database, want daar haal ik die getallen vandaan, in veel gevallen met een korrel zout nemen. Zo valt bijvoorbeeld te lezen dat een binnen de NVSWH gefokt hond lijder zou zijn aan DM. Heel toevallig was die hond eigendom van die meneer uit Zeeland waarvan de Saarlooswolfhonden (er zijn of waren nog honden van een ander ras in dat gezin) in de loop van de jaren alle aandoeningen tussen A en Z en nog een stel niet ontdekte aandoeningen hadden. Met andere woorden: ondanks het ontbreken van enig genetische bewijs en de wetenschap dat de aandoeningen die de hond vertoonde heel gemakkelijk het gevolg konden zijn van iets heel anders, wordt dus gemeld dat DM binnen de populatie van de NVSWH voorkwam dan wel voorkomt.
Je zou als toekomstige puppeneigenaar maar vertrouwen op deze onzin. Daar gaat je puppengeluk.
Erger is alleen dat je, in je onschuld, bij een niet bij de NVSWH aangesloten fokker wel de kans loopt een pup aan te schaffen die daadwerkelijk drager is van een erfelijke aandoening maar omdat de fokker nergens op controleert, moet je dus maar afwachten wat de toekomst brengt.
Voor alle duidelijkheid nogmaals: tot op heden zijn bij de NVSWH geen honden aangetroffen die het gen bij zich hebben voor DM dan wel Dwerggroei. Dat valt wel op, hé? Volgens een lid van de avls, bovendien iemand die iets meer van genetica afweet dan de gemiddelde hondeneigenaar, zijn beide populaties genetisch gelijk. Raadselachtig, nietwaar?

Ook werd ik gewezen op een hond geboren uit de kruising John Doe met Jane Doe. Met andere woorden: de afstamming is onbekend. Een simpele zoekopdracht gaf al snel uitsluitsel. De hond stamt uit twee Tsjechoslowaakse Wolfhonden en is geboren onder de kennelnaam de Louba-Tar. Niets bijzonders tot dusver. Maar, vervolgens is deze hond weer gebruikt om in Zwitserland een teef te dekken. De fokker van dat nest meldde vol trots op zijn website de geboorte van deze kruising SWH x TWH. Eén van de nakomelingen is uiteindelijk als Saarlooswolfhond in Duitsland aangekeurd.
Ach ook hier is niets nieuws onder de zon.

Een groot raadsel is daarom dat men wel deze hond, maar alle andere bekende ingekruiste Tsjechoslowaakse Wolfhonden niet in die database opneemt. Eigenlijk mogen we dan ook de honden van andere ingekruiste rassen niet vergeten, maar dan wordt zo’n database wel een grote puinhoop, hoewel wel nauwkeuriger. In veel gevallen zal dan de berekening van het IC, wat via die site ook mogelijk is, een ander resultaat geven. Wellicht dat iemand die zich actief met Saarlooswolfhonden en met stambomen bezighoudt zich hier eens druk over maakt.

Een raadsel in dit fokverband is ook dat een aantal leden van de NVSWH liet weten helemaal niet op de hoogte te zijn van een door de leden goedgekeurd Verenigings Fok Reglement. Ergens kan ik mij dat voorstellen. Er staat in dat VFR niet voor niets dat het door de leden goedgekeurd is in 2002. Het kan zijn, dat de wijzigingen dusdanig miniem waren dat latere goedkeuring niet nodig was, maar dat verklaart dan niet waarom het zo lang heeft moeten duren voor de NVSWH en de Raad van Beheer tot overeenstemming kwamen.

Ook een raadsel voor veel leden is waarom de voorzitter, die verantwoordelijk is voor het fokbeleid, de laatste tijd bijna uitsluitend honden inzet, die zijn kennelnaam dragen. Men krijgt het idee dat er verder geen honden meer rondlopen die v.w.b. leeftijd en afkomst bruikbaar (kunnen) zijn voor de fokkerij. Daarom vraagt men zich ook bezorgd af of hierdoor de fokkerij niet helemaal in het slop komt. Of het moet een bewuste keuze zijn, opdat honden in het buitenland, buiten de NVSWH ingezet kunnen gaan worden. Dan wordt op die manier mogelijk het probleem van te nauwe relaties omzeild en is er sprake van een aangepaste vorm van outcross.

Het allergrootste raadsel komt echter eveneens uit de koker van de NVSWH. Althans, gelet op de mailtjes die ik krijg van verschillende kanten ontving.
De meeste rasverenigingen plaatsen hun Statuten en Huishoudelijk Reglement op hun website. Op die manier kan iedereen die een hond van dat ras wil hebben en zich bij een rasvereniging wil aansluiten, van te voren kijken of hij/zij wel binnen die vereniging past. Dat voorkomt een hoop ellende.
Zo niet de NVSWH. Daar schijnt men, volgens de berichtgeving, die Reglementen uitsluitend voor “persoonlijk gebruik” te kunnen ontvangen via het secretariaat. Persoonlijk Gebruik! Men vergeet hierbij dus die Statuten en dat HH Reglement na goedkeuring door de leden bij de notaris gedeponeerd zijn. Men vergeet dus dat het daarom voor iedereen, die dat zou willen, mogelijk is die documenten op te vragen. Kost je een paar euro.
En dan meent de NVSWH zich erop te moeten en mogen beroepen dat die documenten uitsluitend voor Persoonlijk Gebruik zijn.
Ik hoop van harte dat de inhoud van meer realiteitszin getuigt want dit is natuurlijk de waanzin ten top.
Uit één van de reacties bleek bovendien dat het document er dusdanig ongeorganiseerd uitzag dat men zich afvroeg of het papier was om de open haard aan te steken. Of men dat ook gedaan heeft, werd niet gemeld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten