zondag 27 september 2015

Raszuiver



Hoewel ik al eerder had geschreven over het artikel in het gecombineerde juli/augustus nummer van “De Hondenwereld” kom ik toch nog even terug op het interview met de dochter van Leendert Saarloos. Ondanks dat dit hele interview in feite niets meer is dan een samenraapsel van alle eerdere interviews en beschrijvingen over het ontstaan van de Saarlooswolfhond. Bladvulling dus.
Of moeten we het gooien op “reclame” voor de avls? Mogelijk dat de schrijfster lid is van die vereniging of er aandelen in heeft, het begint er behoorlijk op te lijken.

Zoals ook al eerder geschreven is in dit artikel niet terug te vinden, natuurlijk zou je bijna denken, dat de dochter samen met haar Frans/Nederlandse vriendin het ras naar de knoppen geholpen heeft. Niet alleen door het inkruisen van al die Tsjechoslowaakse Wolfhonden maar ook het inzetten van tenminste twee  wolfhybrides, genaamd Skog en broer Skarv. Tenslotte heeft de fokker daarvan, die “keurmeester” uit Noorwegen per ongeluk een mailtje aan een persoon gestuurd waarin hij toegaf dat deze dieren uit een wolfhybride stamden. Jammer dat die mail naar de verkeerde persoon werd gestuurd en jammer dat die persoon de inhoud daarvan op internet plaatste. Althans, jammer voor die fokker en overige betrokkenen. Tja, foutjes kunnen gebeuren.

Met excuses aan mijn lezers, dat ik wat in herhaling treed. Men zegt echter wel eens dat hoe meer je herhaalt, hoe beter het blijft hangen.

Ook in dit artikel is niet terug te vinden het jarenlang geknoei van de weduwe en de dochter Saarloos, dames die het ras nog verder naar de afgrond brachten, en de rol van de NVSWH in de opbouw van het ras na de erkenning ervan in 1975. Een dieptepunt in het bestaan van het ras waardoor de NVSWH genoodzaakt was tot die draconische maatregelen in 1982 door de fokkerij te gaan centraliseren omdat er anders helemaal geen Saarlooswolfhond meer had rondgelopen. Volgens sommige eigenaren, die zeer begaan zijn met het ras, was dat misschien zelfs een betere optie geweest. Was er nu niet al die ellende geweest. Gelijktijdig geeft men te kennen dat men dat nooit had kunnen genieten van de prachtige karaktertrekken en het schitterende voorkomen van al die raszuivere honden.

Laten we wel zijn, een fokker die doelbewust een zeer ernstig epileptische hond inzet, een dringend beroep doet op de eigenaar van de nestgenoot van die hond om zijn hond voor haar fokkerij beschikbaar te stellen, maar ook een fokker die doelbewust een agressieve hond gebruikt voor de eigen fokkerij of  aan de inhoud van de portefeuille de voorkeur geeft, kan je niet rangschikken onder de noemer “fokkers begaan met het ras”. Nee, dan was en is er sprake van geldelijk gewin. Let wel, dit was dus al rond 1982.

Nee, dan een aantal fokkers van de NVSWH. Zij waren daadwerkelijk begaan met ras en vereniging. Het geld dat zij overhielden na de verkoop van hun pups werd aan de vereniging geschonken om de financiële mogelijkheden te verbeteren. Wat ook noodzakelijk was, want de vereniging kampte nog steeds met de ellende door de verduistering van de kasmiddelen door de penningmeester uit de periode rond 1975.

Maar goed. U weet allemaal hoe het daarna gelopen is. Een aantal leden werd uit de vereniging gezet en begon voor zich zelf. Het resultaat kennen we. De ene bastaard na de andere zag het licht en met medewerking van onder meer toenmalige medewerkers van de Raad van Beheer werden vrolijk stambomen aan die dieren gegeven. Een praktijk die tot op heden nog steeds voortduurt, zij het dan dat het merendeel van die dieren officieel niet in Nederland geboren is, maar wel met een Nederlandse stamboom rondloopt. Naar men zegt, mede doordat die Frans/Nederlandse fokster uitsluitend een vergunning had voor het houden van circa 50 “Film- en showhonden”, maar er in werkelijkheid meer dan 100 Saarlooswolfhonden en Tsjechoslowaakse wolfhonden had zitten en daardoor in Nederland diverse stro-adressen en stro-kennelnamen gebruikte. Waaronder van leden van de avls, die nooit iets gemerkt hebben van al die honden die op hun terrein geboren zijn. Goh, ik zeg niet wie schuldig was maar toevallig werden die twee rassen een aantal malen door elkaar gekruist.

Daarom is het eigenlijk ook zo lachwekkend te lezen in dat genoemde interview dat men laat optekenen dat de nakomelingen van de officiële outcrosses zullen worden teruggekruist op de RASZUIVERE Saarlooswolfhond.
Lachwekkend, tenzij de NVSWH bereid is hieraan mee te werken want de avls heeft, zoals iedereen weet, geen raszuivere Saarlooswolfhonden. Diverse kenners hebben het al meer dan eens geschreven, en ik moet daarop afgaan en vertrouwen dat zij gelijk hebben. Wanneer u de stambomen van alle Saarlooswolfhonden gefokt buiten de NVWWH uitpluist, ziet u een aantal combinaties waarvan iedereen weet dat die nooit zijn uitgevoerd. Dat weten ook de leden en bestuursleden van de avls, maar zij zullen (noodgedwongen) blijven ontkennen omdat, ik schreef dat al meerdere malen, dan hun hele outcross exercitie overbodig is.
Toch nog even recapitulerend: wanneer u in de stamboom van uw hond de reu Quick tegenkomt, moet u lezen: C(ar) of C(ek) z. Polonin. Een TWH.
Komt u in de stamboom tegen de naam Zazi Zen dan moet u lezen dat zijn vader Ch. Rop z. Kladenske is, eveneens een TWH en niet Senna. Als u dan bedenkt dat Zazi Zen tenminste twaalf maal gedekt heeft, is de kans wel heel groot dat hij een voorvader van uw hondje is.

Wanneer u vervolgens in gedachten houdt dat op het Engelstalige forum van de TWH een Finse fokster ervan beschuldigd wordt een ander ras door de TWH te kruisen, de nakomelingen daarvan als TWH te laten inschrijven in het Finse stamboek en dat deze fokster heel toevallig ook de Saarlooswolfhond fokt, moet u bij de raszuiverheid van die puppen ook een slag om de arm houden.
Wanneer u vervolgens ziet dat in Oost-Europa Saarlooswolfhonden geboren worden met een kleur die bij het ras nog nooit is voorgekomen en dat datzelfde ook in Frankrijk het geval is, waar bovendien diverse fokkers rondlopen die naast de SWH heel toevallig ook de TWH en nog een paar andere rassen fokken, die in het verleden ook al ingekruist zijn, dan is het toch duidelijk dat het met die raszuiverheid buiten de NVSWH zeer droef gesteld is.

Neem vervolgens in gedachten dat de eerder genoemde Skog in, naar men zegt, meer dan 20 lijnen voorkomt, maar dat ook zijn broer Skarv gebruikt is, dat er Saarlooswolfhonden rondlopen die het hoofd en de kleur hebben van een Malamute, dat er honden rondlopen waarvan het uiteinde van de staart een echte haak vormt, dan is de cirkel rond.

Het probleem rond die raszuiverheid kan volgens een aantal van mijn lezers heel makkelijk opgelost worden. DNA-onderzoek is het tovermiddel. En dan met name onderzoek naar het Y-chromosoom dat in de loop der jaren nauwelijks verandert maar wel duidelijk de afkomst in mannelijk lijn weergeeft.
Omdat bij de NVSWH nog nooit een hond van een ander ras is ingekruist, moet dat genetisch onderzoek duidelijk maken dat de onderzochte reuen aan elkaar verwant zijn. Men roept toch dat alleen de honden die uit de nakomelingen van de laatst ingekruiste wolvin (1963) stammen een stamboom hebben gekregen, dan moet dat genetisch patroon model staan voor het verdere onderzoek. Vervolgens neem je een aantal, zeer vaak of zeer populaire, reuen van de avls en ook hiervan bepaal je dat patroon. Is er nauwelijks genetische variatie dan heeft de NVSWH het al die jaren mis gehad. Is er echter wel duidelijk sprake van variatie dan heeft de NVSWH dus gelijk gekregen en is de andere populatie bewezen niet raszuiver.

Maar zowel de NVSWH als de avls kennende zullen die daar geen aktie op gaan ondernemen. Nee, bij de NVSWH gaat men liever met een paar mensen wandelen. Had men dit jaar geen Kampioensclubmatch en seminar georganiseerd dan was er geen sprake geweest van Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden, maar van Nederlandse Vereniging van Saarloos Wandel Hobbyisten. Het is te hopen dat er bij de volgende wandeling dan meer dan, zo te zien, vier personen/honden meegaan.
De avls gaat kijken of het mogelijk is de genenvariatie van de SWH in kaart te brengen zodat men kan zien welke honden het beste met elkaar gekruist kunnen worden. Als men nu eens gewoon de stambomen erbij pakt, de ingekruiste honden/rassen invult, dan ziet men dat zo’n genetisch onderzoek niet nodig is. Pas je database aan en de fokcombinaties zullen zich aandienen. Hoewel, genetisch onderzoek spreekt meer tot de verbeelding en doet voorkomen dat je met deskundigen op fokgebied te maken hebt. Maar dat is t.a.v. bepaalde leden van de avls net zo’n sprookje als de beweerde raszuiverheid van hun populatie.

Gelukkig heeft de NVSWH bekend gemaakt dat er een succesvolle dekking heeft plaatsgevonden. Jammer genoeg hebben de eigenaren van betrokken honden er de voorkeur aan gegeven de namen van die honden (nog) niet bekend te maken, dus de speculaties zullen niet van de lucht zijn. Eén ding is zeker, als beide honden NVSWH gefokt zijn, zijn de nakomelingen zeker raszuiver. En dat is geen sprookje.

Ook de avls heeft laten weten dat er weer een succesvolle dekking heeft plaatsgevonden. Het lijkt erop dat men heel goed luistert naar die fokkerij-deskundigen die roepen dat er per jaar minimaal x-aantal nesten geboren moeten worden opdat het ras in stand blijft. Het enige probleem is dat die deskundigen er niet gelijk bij vermelden dat je dan wel pup-afzet moet hebben. Vandaar ook dat de avls gelijk weer een oproep doet liefhebbers zich te melden voor een pup. En iedereen maar denken dat ook de avls een lijstje had met liefhebbers. Nee, dus. Anders doe je die oproep niet. Ondanks de beweringen van de deskundigen zullen de pups niet raszuiver zijn. Tenslotte kom je zowel aan vaders- als aan moederskant een TWH tegen. Vervang de vader van Zazi Zen (Senna) maar door …….. juist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten