maandag 28 juli 2014

Stambomen, deel 2



De uitleg die Johan Berends geeft in zijn “Huilie, huilie” op de brief van de Raad is heel interessant te lezen. Duitse fokkers staan te jammeren, enz. enz. Natuurlijk alleen vanwege het ontbreken van de stambomen bij die puppen. Hadden ze eindelijk een kans een nakomeling van een raszuivere NVSWH-teef in handen te krijgen, wordt ze dit door de Raad door de neus geboord. Ach, gewoon die pup aanschaffen en vervolgens in Duitsland laten aankeuren. Daar doet men niet zo moeilijk. Althans als men vindt dat een kruising Tsjechoslowaakse Wolfhond voldoet aan de eisen van een Saarlooswolfhond dan is een SWH x SWH toch helemaal geen probleem.

Eerder schreef ik nog enigszins begrip op te kunnen brengen voor de handelswijze van de Raad door het uitreiken van stambomen aan de puppen op te schorten tot de moederhond door dat beruchte ECVO-panel onderzocht is. Totdat je goed tot je laat doordringen waar de Raad eigenlijk mee bezig is. Een stamboom is niets meer of minder dan een afstammingsbewijs gebaseerd op door de fokker aangeleverde gegevens. Op deze wijze wordt het door de Raad in haar reglementen beschreven, zoals ook St. Hubertus in België verklaart. Wat de Raad nu echter doet tart alle regels. De Raad heeft nu beslist dat een stamboom gelijk staat aan een gezondheidsverklaring. Dit is natuurlijk de grootst mogelijke waanzin en, zoals eerder geschreven, ben ik benieuwd hoe dit juridisch te verdedigen is.
Vergelijk dit eens met de mensenmaatschappij. In uw huwelijk wordt een kind geboren. U bent via de opticien naar een oogarts verwezen omdat die opticien niet exact weet wat hij voor afwijking aan uw ogen ziet. U ziet daar het nut niet van in omdat u geen ernstige problemen hebt met zien waarop de ambtenaar van de burgerlijke stand, die door de opticien is ingelicht, besluit uw pasgeborene niet in het geboorteregister op te nemen. Zijn argument: doordat u niet bij de oogspecialist geweest bent, bestaat de mogelijkheid dat uw spruitje later problemen met het zien krijgt. U moet dus zo snel mogelijk naar die specialist waarna  vervolgens met zijn briefje dat er niets aan de hand is uw spruit alsnog in het geboorteregister wordt opgenomen.
Gaan we die kant op???
Nog even en er worden geen stambomen meer uitgegeven wanneer bij de ouderhond een ondervoorbeet in plaats van een schaargebit geconstateerd wordt.

Het kan nog gekker.
U koopt een pup uit dat nest van die ‘Voorlopig Niet Vrije’ teef Noura. Na enige tijd schrijft u dat hondje over naar een goede bekende ergens in Verweggistan. Op papier wel te verstaan. Het hondje blijft gewoon bij u. U reist even naar dat verre land en u laat dat hondje daar vervolgens aankeuren als Saarlooswolfhond, wat geen probleem is gelet op de praktijken in sommige van die verre landen. Terug in Nederland met hondje, inmiddels voorzien dus van een stamboom, laat u dat dier weer terugschrijven op uw eigen naam. U laat die exotische stamboom  omwisselen voor een Nederlandse stamboom en vervolgens gaat u gewoon een nestje fokken met dat diertje. Omdat u ook geen lid bent van enige vereniging hoeft u zich ook nergens aan te houden, geen gezondheidsonderzoeken, enz. enz. De puppen krijgen gewoon een stamboom. Probleem opgelost.

Nu de toekomst. Zoals Johan Berends schrijft wordt het in de toekomst, na invoering van die normenmatrix, voor iedere Nederlandse hondeneigenaar verplicht zich daaraan te houden wil hij voor zijn te puppen een stamboom ontvangen. Daarbij maakt het geen barst uit of je lid bent van een rasvereniging of niet. Het maakt ook geen barst uit tot welk ras je hond behoort, omdat het voor alle rassen gaat gelden.
Stel nu dat je je hond alle gezondheidsonderzoeken moet laten ondergaan voordat je er mee kunt fokken. Kijk eens naar de kosten van die onderzoeken. Dwerggentest ca. 130 euro, DM iets van 60 euro, ECVO, DNA-profiel en wat gaat daar in de toekomst bij komen? Dat gaat dus behoorlijk in de papieren lopen. Dat betekent derhalve dat we vele tientallen jaren terug gaan in de tijd. De rashond wordt alleen nog maar betaalbaar voor de welgestelden onder ons. Jan Modaal wordt veroordeeld tot een bastaardje uit het asiel, op zich niets mis mee, of een uit Spanje, Bulgarije, en dergelijke landen geïmporteerd diertje uit zo’n wegwerp-asiel. Waar ze trouwens met grote aantallen voor gefokt worden omdat er toch voldoende Nederlanders en Belgen rondlopen die zich laten beduvelen door die instellingen daar en dus met de regelmaat van de klok de honden daar weghalen. Waarna het hele circus opnieuw begint.

Er is nog een optie ten aanzien van die hele stamboomproblematiek.
We stoppen met het aanvragen van stambomen. We gaan dus voor ons eigen risico honden fokken, die wel voldoen aan de eisen gesteld aan dat ras voor wat betreft het uiterlijk, maar vragen geen stambomen meer aan. Wanneer we dat massaal gaan doen, gaat de Raad van Beheer financieel naar de afgrond en zal gedwongen worden haar beleid aan te passen. De winnaars van het geheel zullen die zogenaamde fokspecialisten van Wageningen zijn. Zij pleiten immers voor het inkruisen van allerlei rassen in bestaande rassen teneinde de inteelt en de gezondheidsproblemen terug te dringen. Er blijft dan vanzelf geen rashond meer over. Alles nog alleen maar bastaard. Jammer genoeg is gebleken dat de hedendaagse bastaardjes kunnen beschikken over de erfelijke aandoeningen vanuit beide verschillende rassen waaruit zij ontstaan zijn. Dus ten aanzien van de gezondheid is men dan geen stap opgeschoten.

Beter is het, via Europese wetgeving, ermee akkoord te gaan dat er een tweede overkoepelende kynologische organisatie ontstaat die ook stambomen gaat uitgeven die door de FCI erkend moeten worden, maar waarbij men geen absurde eisen stelt zoals de Raad nu doet. Nee, men gaat gewoon stambomen uitgeven als zijnde bewijs van afstamming. Het onderdeel gezondheid pakt men op een andere manier aan. Tenslotte wil toch iedereen een gezonde hond in huis.

Kijken we echter naar alle andere aandoeningen die bij honden kunnen voorkomen en waar (nog) geen genetische test voor is terwijl die aandoeningen wel een aanslag (kunnen) doen op het ‘leefgenot’ van de hond. Wat dan. Gaat de Raad dan ook daar de stambomen inhouden tot er een groepje artsen gezamenlijk naar gekeken heeft?
Stel nu dat dit bij de Wetterhoun gaat optreden? Bij dat ras is de Raad toch ook akkoord gegaan met het doen van een outcross? Is bij dat ras dan geen sprake van een “uitzonderlijke situatie”?
Trouwens, het schijnt dat de Raad deze handelswijze ook al enige tijd bij een ander ras toepast. Dus "stamboom is gelijk aan gezondheidsverklaring".

Maar stel nu dat twee Saarlooswolfhonden die men met elkaar wilt kruisen die ‘PRA Vrij’ gekregen hebben van de ECVO-artsen. Dan nog kunnen die honden drager zijn van het gen. Dan lopen we volgens Mendel kans op 25% Lijder, 50%  Drager en 25% Vrij. Maar die 25% Lijders hebben nu wel een stamboom van de Raad gekregen. Hoe gaat de Raad dit verdedigen? Iets in de trant van “Ja, dit soort dingen kan er altijd tussendoor glippen”? Maar ondertussen heeft ook nu de Raad de stamboom gekoppeld aan de gezondheid en handelt men dus in strijd met het KR.
Stel nu ook dat er op dat moment nog geen DNA-test voor deze aandoening is, kan je dan toch nog de fokker aansprakelijk stellen? Hij gaat toch uit van de conclusie van de ECVO-arts dat er geen sprake is van PRA. Hoe gaat dan een rechter daarmee om wanneer blijkt dat die aandoening binnen dat ras voorkomt? Gaat hij ook af op het oordeel van die arts?
Want, onlangs heeft bij een bijeenkomst van de avls een ingehuurde ECVO-arts bij een aantal honden RD geconstateerd. Op de panelavond kwam men tot de ontdekking dat er niets aan de hand was en dat er dus zonder problemen met die honden gefokt mag worden. Maar wanneer een hond PRA Vrij krijgt, gaat de eigenaar niet naar die avond. Wat dan?
Er is een pup die lijder is aan PRA, dan zijn beide ouders dus drager maar die pup heeft wel een stamboom? Nou Raad van Beheer, daar ga je dan door de gezondheid van een hond te koppelen aan een stamboom.

Intussen heeft de NVSWH op haar Facebook pagina ook die bewuste brief gepubliceerd. Het heeft iets langer geduurd dan bij de avls, maar ja, u weet hoe het gaat. Bij de NVSWH kan het moeilijk zijn een vergaderdatum vast te leggen vanwege het druk, druk, druk zijn van de bestuursleden. In ieder geval was dat het geval met 5 bestuursleden. Althans, dat was destijds de uitleg door het bestuur. Met 7 bestuursleden schijnt dit makkelijker te zijn! Heel vreemd!
In elk geval heeft in dit geval de NVSWH getoond de hele gang van zaken onbegrijpelijk te vinden. Niets van die “hoera-stemming” zoals bij de avls. Nee, wijzen op de ongelijke behandeling door de Raad in geval van het verlenen van een stamboom aan puppen met een erfelijke aandoening (DM) en het onthouden van een stamboom aan puppen met een (mogelijke) erfelijke aandoening (PRA). Jammer genoeg plaatst men de brief zelf niet, maar geeft men een uittreksel. Voor hetzelfde geld is bij die puppen niets aan de hand en zijn ze ten onrechte van de fokkerij in de toekomst uitgesloten. Niet dat dat bij de NVSWH onbekend is, hoewel het dit keer om een eigenaar gaat die geen lid (meer) is van een rasvereniging. In het verleden zijn door de heren oogspecialisten uit Utrecht wel meer honden van de fokkerij uitgesloten. Ten onrechte bleek later, maar dat terzijde.
Want stel nu, dat de eigenaar van die teef naar die panel-avond gaat en daar te horen krijgt dat de artsen in hun wijsheid met algemene stemmen beslissen dat de uitslag wederom "PRA Voorlopig Niet Vrij" blijft. De stamboom wordt dan definitief ingehouden, maar bij later onderzoek blijkt dat de puppen hooguit drager zijn. En met DRAGERS MAG JE FOKKEN, ook volgens Wageningen.
Ik ben daarom benieuwd met welk kul verhaal de Raad op de brief van de NVSWH gaat reageren. Ik hoop daarom van harte dat het bestuur dat antwoord ook op de website en/of de Facebook pagina gaat plaatsen. We kunnen er in elk geval van overtuigd zijn, dat in het geval de Raad haar handelswijze rechtvaardigt, zij dat natuurlijk doet om van Wattum cs. te vriend te houden. De meelopers van de avls zullen “joechei” roepen terwijl de verstandigen onder ons op de “ach en wee” toer zullen moeten gaan.

Dat het roepen van “joechei” niet onrealistisch is, blijkt wel uit het weblog van Johan Berends. Hierin vindt hij het noodzakelijk onze voorzitter te kleineren, op de tenen te trappen, te corrigeren, en meer van die kinderachtigheden die alleen maar in zijn zieke brein kunnen opdoemen. Door onder meer zijn opmerking dat voor DM een genetische test bestaat en voor PRA niet en dat dat nest van dhr. Kooistra, lid van de avls, een ongelukje was, en dat daardoor de puppen uit dat nest volkomen terecht een stamboom hebben gekregen, geeft hij duidelijk te kennen dat in zijn optiek DM een aandoening is die men niet ernstig hoeft te nemen. Dat die DM-lijder uit dat nestje een zeer grote kans loopt op een lijdensweg over een aantal jaren, zal hem een worst zijn. Dat een hond, die de kans loopt over een aantal jaren, verminderd zicht te hebben zich in de aanloop daar naartoe kan aanpassen, is veel erger.
Nog een keer verwijzend naar de mensen-maatschappij. Johan vindt het veel erger voor iemand die langzaam het zicht verliest, maar wel de tijd heeft zich daarop in te stellen, dan iemand die van de ene op de andere dag te horen krijgt dat hij ALS (de menselijke variant van DM) heeft en zeer waarschijnlijk niet lang meer te leven heeft.
Hoe diep kan een mens zinken en hoe ziekelijk moet het brein van zo iemand werken. Tenzij een dergelijke uitspraak ingegeven wordt door een blinde haat tegen alles wat met de NVSWH te maken heeft en daardoor, in zijn optiek natuurlijk, gerechtvaardigd is.

Ook bemoeit hij zich weer met het VFR van de NVSWH, dat volgens hem nog steeds niet aangeleverd is ter goedkeuring door de Raad. Voor zover mij bekend, had de NVSWH al een VFR nog voordat Johan ooit wist dat er een Saarlooswolfhond bestond en was dat fokreglement ook al goedgekeurd door de Raad. Dat er in dat reglement niets staat over testen op bijvoorbeeld DM en Dwerggroei is logisch. Destijds was niet bekend dat die aandoeningen onder die namen voorkwamen bij de Saarlooswolfhond. Maar wel bekend is dat diezelfde aandoeningen nog nooit zijn voorgekomen bij de populatie van de NVSWH. Dus voor Johan geldt nu een uitspraak van een heel bekende Oosterse wijsgeer:
“When in trouble or in doubt
Run in circles, scream and shout”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten