vrijdag 9 mei 2014

Toeval



De laatste weken hebben de kranten uitgebreid bericht over een meneer die, na 12 jaar op rijkskosten gelogeerd te hebben, een ander onderdak mocht zoeken. Over het hoe en waarom hij zolang op dat logeeradres of meerdere logeeradressen gezeten heeft, zal ik niet ingaan.
Interessanter voor ons is zijn studie-achtergrond. Meneer heeft iets op het gebied van milieu gedaan, was daar zelfs bijzonder fanatiek mee bezig en had op dat zelfde gebied een (groot) aantal fanatieke medestanders. Nu blijkt echter dat een aantal daarvan, mogelijk zelfs alle, hun opleiding genoten hebben in Wageningen. Je vraagt je dan af of daar gedoceerd of geïndoctrineerd wordt. Die vraag mogen anderen beantwoorden. Ik blijf daar verre van.
Het gaat mij echter om de naam Wageningen.
Is het toeval? Maar is er op diverse websites, blogs, forums, enz. niet uitgebreid geschreven over de bittere noodzaak hondenstamboeken open te gooien, outcrosses toe te passen omdat hondenrassen dood- en doodziek zouden zijn, inteeltdepressie waart welig rond, etc. Volgens al die verhalen en (pseudo)serieuze schrijfsels zou dat stammen uit de breinen van deskundigen die hun opleiding ook in Wageningen hebben genoten.
Ongetwijfeld zullen er integere wetenschappers uit die stal komen, maar het is wel allemaal heel toevallig. Een beetje criticaster zou dan wel eens op kunnen merken, dat het, in ieder geval bij de Saarlooswolfhond, allemaal best wel eens mee kunnen vallen met alle onheilspellende verhalen die rond gestrooid worden.
Zoals zo vaak zal de waarheid wel ergens in het midden liggen.

Eén stuk van afgelopen tijd was wel weer heel opvallend. Ik kreeg een artikeltje toegestuurd van het weblog van Johan Berends, de Poetin van de avls. Hierin verwees hij op 4 mei naar die bekende Rashondenwijzer van de stichting Dier&Recht. Al snel na de publicatie van die Rashondenwijzer was heel kynologisch Nederland ervan overtuigd dat het gros van de beweringen klinkklare onzin was. Rassen kregen, al dan niet erfelijke, aandoeningen opgespeld die bij die rassen nog nooit voorgekomen waren, de rapporten waarop men zich gebaseerd had waren van iedere wetenschappelijk gehalte gespeend, en meer van dat soort dingen. Het advies was dan ook dat hele ding met de grootst mogelijke korrel zout te beschouwen. Tja, als je dan als woordvoerder van een rasvereniging, tenminste zo schijnt Johan beschouwd te moeten worden, naar zoiets verwijst is voor iedereen al snel duidelijk dat je van de hele materie geen barst begrepen hebt en je in feite gewoon uit je nek zit te kletsen.

Ondertussen blijft men stug en enthousiast rapporteren over de geweldige zet die men gedaan heeft het ras Saarlooswolfhond te redden. U weet wel, die outcross met de Zwitserse Witte Herder. Het is echter wel heel opvallend dat velen, met bewezen meer kynologisch inzicht dan de hele avls bij elkaar, deze raskeuze de meest onbegrijpelijke vinden die men ooit had kunnen doen. Men begrijpt dan ook niet waarom ook bij de Raad van Beheer het licht op groen gezet is om de Saarlooswolfhond met de Witte Herder te kruisen. Tenzij men natuurlijk hiermee duidelijk wilt maken dat er, ten aanzien van de populatie buiten de NVSWH, absoluut geen sprake is van een Saarlooswolfhond. Dat het in feite een dier is, weliswaar met dezelfde achtergrond als de raszuivere SWH, dat nog niet tot een ras behoort. Met andere woorden: het is in opbouw of het is een zgn. avls-wolfhond.
Zo’n beetje vergelijkbaar met de Marxdorfer Wolfhond, de Tamaskan, de Amerikaanse Wolfhond, en noem al die andere wolfhond kruisingen maar op. Bij een aantal daarvan is ook de Witte Herder gebruikt in combinatie met een Saarlooswolfhond of Tsjechoslowaakse Wolfhond. Dat zijn ook geen erkende kruisingen, hebben geen officiële stamboom zoals een rashond zou moeten hebben. Liefhebbers van die rassen zullen ongetwijfeld roepen dat er wel stambomen zijn, maar die zijn in vele gevallen door de fokkers bedacht en uitgegeven en hebben totaal geen waarde in de kynologische wereld. Duur betaalde bastaarden zijn het in dat opzicht. Dat de fokkers, ontwerpers, bedenkers van die kruisingen het beste voor hebben met hun fokkerij zal ongetwijfeld het geval zijn. Financiële motieven zullen we maar buiten beschouwing laten. Dat wordt een oneindig welles-nietes spelletje.
Mocht dat de reden zijn dat de Raad akkoord is gegaan met die voorgenomen outcross, dan zou dat betekenen dat de Raad meewerkt aan de totstandkoming van een nieuw wolfhondenras, terwijl zij zouden moeten weten dat de FCI iets dergelijks niet meer zal gaan erkennen.

Is het bovendien toeval dat, nu deze gekozen outcross publiekelijk gemaakt is, zoveel SWH-eigenaren en liefhebbers via allerlei sociale media naar buiten komen over al die in het verleden gedane outcrosses. Toen nog gewoon inkruisingen genoemd van andere rassen bij de Saarlooswolfhond omdat de Raad geen toestemming had verleend. Je zou dan verwachten dat de Raad eindelijk dat lijvige rapport van de NVSWH weer eens uit de onderste la tevoorschijn gaat halen om al die misstanden in de SWH wereld nog eens kritisch te bestuderen. Dit in de hoop natuurlijk dat daar iemand eindelijk wakker wordt en tot de conclusie komt dat de door de avls gewenste outcross(es) al lang hebben plaatsgevonden.
Eerlijk gezegd, vrees ik van niet omdat dan de kwalijke rol van de Raad uit die in die rapporten beschreven periode in de openbaarheid komt.

Net zo opmerkelijk op het weblog van Johan is zijn bekendmaking van het nest dat bij kennel Una Neshoba geboren is. Al vele malen heb ik aangegeven dat beweringen van Johan niet serieus genomen moeten worden, in dit bedoelde weblog maakt hij zelf dat nog eens extra duidelijk. Eigenlijk is het pijnlijk zoiets te constateren.
Tenzij, en dan ben ik de eerste die zijn excuses aanbiedt, hij in dit geval gelijk heeft. Laat ik u niet langer in het ongewisse laten.
Op de website van genoemde kennel is te lezen dat op 28 april geboren zijn twee reuen en vijf teven. Een pracht aantal en bovendien weer een nest buiten de NVSWH. Hoewel deze fokster in het verleden al heeft laten weten te streven naar een type Saarlooswolfhond zoals bij de NVSWH voorkomt. Met het door haar gebruikte materiaal is dat een utopie, ondanks dat zij bij haar eerste nest een NVSWH gefokte reu heeft kunnen gebruiken.
Maar laten we bij het onderwerp blijven. Nogmaals, zeven puppen geboren.
Uiteraard doet ook Johan daar kond van. Alleen zijn er bij hem plotsklaps drie reuen en vijf teven geboren. Acht puppen dus. Waar komt die achtste pup vandaan? Net zoals een fokster van Saarlooswolfhonden in het verleden deed, volgens insiders althans? Gewoon een pup van een ander nest erbij leggen? Vandaar ook dat er Saarlooswolfhonden met het uiterlijk van een Tsjechoslowaakse Wolfhond rondlopen, schijnen tussen SWH puppen gelegd te zijn.
Bedoelt Johan dan dat deze fokster dat ook gedaan heeft? Of is er een simpelere verklaring? Johan heeft zulke dikke vingers dat hij de verkeerde toetsen op het toetsenbord van de computer heeft ingedrukt, terwijl hij bovendien zijn stukjes niet naleest op eventuele fouten. Kan natuurlijk, niets menselijks is deze journalist vreemd.

Verder kreeg ik nog een opzienbarende tip. Eerder schreef ik namelijk dat volgens Johan onze voorzitter, Jan, zijn expertise aan de avls had aangeboden inzake die voorgenomen outcross. Volgens die tip is daar helemaal geen sprake van. Zou onze voorzitter dat zelfs ten stelligste ontkennen. Als die uitspraak van Johan inderdaad uit zijn journalistieke duim gezogen is, waarom wordt door voorzitter Jan daarvan niet in een vlammend betoog afstand genomen op de website of op Facebook. Waarbij ik vermoed dat Facebook meer in de belangstelling staat dan de website waar men dit jaar uitsluitend de uitslagen van verschillende tentoonstellingen heeft gepubliceerd. Dus niet direct een website waar je gaat rondkijken naar informatie over het ras.
Dat onze voorzitter zich niet distantieert van genoemde uitspraak van Johan kan betekenen dat a. Johan toch gelijk heeft of b. dat onze voorzitter de leden voorliegt of c. dat hij het lef niet heeft Johan te kijk te zetten.

Maar ook de laatste bijdrage van ons bestuurslid met de functie Ledenadministratie liegt er niet om. De foto van zijn hond Cornicky die gepubliceerd is. Dit is het beeld van een als pony gebruikte hond waar een met ernstige obesitas kampend kind net afgestapt is.
Als je na het zien van deze foto nog van plan was bij de NVSWH een hond aan te schaffen, ben je gelijk genezen. Als je dit raspromotie durft te noemen, is het geen wonder dat onze voorzitter onlangs zo’n, in mijn ogen althans, dramatische oproep aan de leden deed zich meer te “engageren”, mee te werken aan het fokbeleid en het instandhouden van de raszuivere Saarlooswolfhond. Het plaatsen van een dergelijke foto doet vermoeden dat er krachten bezig zijn de raszuivere populatie het graf in te helpen en/of de vereniging om zeep te helpen ten faveure van een vereniging die bastaarden vertegenwoordigt.

1 opmerking:

  1. = Vol trots publiceerde Johan Berends van de AVLS op de website van “Kynologie op de korrel” de mededeling dat de AVLS de zoveelste inkruising maar nu dus LEGAAL, van ditmaal een Zwitserse Witte Herder met de Saarloos Wolfhond/Saarlooswolfhonden/Saarloos Wolfshond zal gaan plaatsvinden.

    Reaktie hierop: Anoniem 7 mei 2014 22:13 Wel apart om een ras te kiezen dat bekend staat om een angstprobleem. Veel witte herders zijn erg angstig. Saarlozen zijn ook al geen helden. Ik hoef er alvast geen pup van...

    = Bij een fokster in Zeeland, ex-mede oprichster/bestuurslid van de AVLS, ligt op dit moment weer een nest pups. Bij vragen op haar facebook over de raszuiverheid van de Saarlooswolfhonden, antwoord zij:
    Citaat:
    Dat raszuiver houden, komt maar van 1 groep en dat is de NVSWH ,maar ja die populatie sterft uit, ook al doordat langzaam de mensen met fokdieren die er nog zijn eruit stappen.

    Ook hier zitten geen raszuivere , die zijn er niet meer. Maar ja wat is raszuiver, dat komt bij haast geen enkel ras voor. Er wordt overal wel eens met vers bloed gerommeld. Alleen het moet wel herkend worden als Saarloos. En dat mankeert er nogal eens aan tegenwoordig. Maar er heeft zich een groep mensen over gebogen en die zijn tot conclusie gekomen dat Witte Herder beste optie was om er doorheen te gooien. Maar weet ook dat Husky en Podenco al genoemd zijn en bekeken.
    Maar daarom zeg ik. Laat maar gaan. Voorlopig word het apart gehouden van populatie en moeten nakomelingen ook nog goedgekeurd worden. Voordeel is dat je weet dat het er doorheen zit en dat kan je van al die geheime toevoegingen niet zeggen, hoewel het altijd wel keertje uitkomt. Al willen sommige dan heel lang beweren dat het geruchten zijn.
    ===============================================================
    OOK BIJ HAAR ZITTEN GEEN RASZUIVERE, DIE ZIJN ER NIET MEER. Zo schrijft zij. Maar mevrouw heeft uiteraard WEL stambomen voor het nest dat nu bij haar ligt aangevraagd.
    Dus, hoppa, alweer een nest bastaarden die een FCI-stamboom krijgen van de Raad van Beheer met daarop de vermelding als ras: SAARLOOSWOLFHOND.

    Hans.

    BeantwoordenVerwijderen